2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Perlinių kruopų risotto su pievagrybiais

Kraustydamasi keikiau save – na kaip galima pirkti tiek maisto?! Kruopos, arbatos, prieskoniai, riešutai, sėklos, kelios miltų ir cukraus rūšys... Daug. Labai daug visko. Ir stengdamasi suvartoti viską, kas gulėjo šaldytuve, neėjau į parduotuvę geras dvi(!) savaites. O juk man priklausė tik ketvirtadalis nedidelio šaldytuvo. Kiaušiniai, daržovės, sūriai, jogurtai – viskas turėjo savo vietą. Jie buvo sudėti lyg puzzle‘ai. Ir jei kažkas patekdavo ne į savo vietą, produktai netilpdavo.
***
Žinot, jau visai užmiršau senus gerus laikus, kai stipriai taupėme. Ne, negaliu pasakyti, jog dabar leidžiame pinigus vėjais, tiesiog jaučiamės daug laisviau. Juk anksčiau apie visokiausias filadelfijas, maskarpones ir rožių vandenis net pagalvoti sau neleisdavome. Ir apie cukinijas bei krapus žiemą nebuvo nė kalbos – juk brangu. O dabar apie tai nė negalvojame – perkame ir tiek.
Bet kartais galima ir pataupyti. Juk valgyti taupant visai nereiškia valgyti neįdomiai. Štai, tarkim, trinta morkų sriuba su cinamonu. Beveik gurmaniškas patiekalas, o jam reikia vos poros pigių ingredientų. O, tarkim, orkaitėje kepti lietiniai su grikių ir pievagrybių įdaru? Pigu? O taip. Skanu? Žinoma!
Artėjant vasarai susitaupyti dar lengviau – juk visur apstu šviežių ir nebrangių produktų.

Nebrangaus gaminimo idėją pasigavau iš kai nori valgyt blogo. Ten smulkiai surašyta apie tai, kaip sunkiai verčiasi kai kurios Lietuvos šeimos.
***
Perlinės kruopos – vienas paprasčiausių, prieinamiausių ir pigiausių produktų mūsų šalyse. Originale šis risotto gaminamas dar ir su kumpiu, bet nusprendžiau jo atsisakyti. Ilgo troškinimo dėka net ir paprasti pievagrybiai kruopoms suteikia sodrų grybų skonį. Žinoma, jei turite, galite įberti šiek tiek maltų džiovintų grybų. Čia jie, deja, prabanga.
Tikrąjį risotto reikėtų tiekti apibarsčius parmezano sūriu, bet aš to nedarau. Grybai suteikia tikrai stiprų ir sodrų skonį, tad sūris čia ne itin reikalingas.


Perlinių kruopų risotto su pievagrybiais
1 didelė porcija
idėja iš Food Network 2011 april

70g perlinių kruopų
1 mažas svogūnas
4-5 nemaži pievagrybiai (geriausia rudi – jų skonis sodresnis)
70-80ml balto sauso vyno (iš bėdos galite pakeisti sultiniu)
1,5-2 stiklinės daržovių sultinio
šlakelis aliejaus, druska, pipirai

Perlines kruopas iš vakaro užpilkite šaltu vandeniu ir palikite nakčiai.
Svogūną smulkiai sukapokite, pievagrybius supjaustykite juostelėmis. Įkaitinkite aliejų. Ant silpnos ugnies apkepkite svogūną iki skaidrumo (negalima, kad jis paruduotų), sudėkite pievagrybius ir kepkite dar porą minučių. Suberkite išmirkytas kruopas ir maišydami pakepkite jas 3-4 minutes. Tada supilkite vyną ir sumažinkite ugnį. Troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Įpilkite ¼ stiklinės sultinio ir laukite, kol jis išgaruos. Taip palaipsniui supilkite visą sultinį vis patikrindami kruopų minkštumą. Aš troškinau apie 40 minučių. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų. Tiekite iškart.
Skanaus!


Štai dar keli nebrangūs receptai:

4 komentarai:

  1. Tikiu kad skanu! Esu isbandzius perlines kruopas su baravykais, tai net laaaaaabai patiko ;=) jei idomu , cia nuoroda imetu...
    http://aguonele.blogspot.com/2010/01/juru-velnias-ant-baravykais-kvepianciu.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaunus receptas! Jei nieko prieš, aš juo pasidalinsiu Facebook'e http://www.facebook.com/pages/Kai-nori-valgyt/126922634050665

    :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aguonėle, su baravykais jaučiu dar skaniau. Gaila, pas mus jų nelabai rasi :)

    Kai nori valgyt, ne prieš, ne prieš. Ir ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. The categories minecraft pocket edition cheats for mobile has become a detectiveinvestigating an extremely popular may
    or may interfere in your contacts with ease, andflexibility offered by the end.

    You are going to hear the sound part.

    AtsakytiPanaikinti