2011 m. gegužės 26 d., ketvirtadienis

Rabarbarų džemas su medumi ir rozmarinu

Užplūdo keista nuotaika. Norisi, kad kažkas paimtų mano gyvenimą į savo rankas ir gerokai pakratytų. Nes savąsias jau seniai nuleidau. Aš, kuri mušdamasi kumščiu į krūtinę visiems aiškino, jog niekada negalima pasiduoti, reikia kovoti iki negalėjimo ir dar daugiau. Ir ne, aš jų negailėjau, nesakiau vargšeli pupuliuk mažuliuk, ateik paverk man ant peties, man tavęs taip gaila...Anaiptol. Spyriojau jiem į užpakalį ir sakiau kelkis, eik, daryk, ir nevaidink čia depresijų. Ir jie eidavo. Pykdavo ant manęs, neva aš tokia bloga ir nesupratinga, bet eidavo. Ir viskas išsispręsdavo.
Ir gaila, bet pati sau taip pasakyt negaliu. Galiu tik atsigulti, žiūrėti į lubas ir galvoti apie tai, ko niekada neatsitiks. Ir apie visas galimybes, kurias praleidžiu. Ir laiką, kurį švaistau. O to, kuris paspirs sėdimąją vis neatsiranda.

Džemas. Turiu keistą maniją džemams, uogienėms ir konfitiūrams. Ir net nepasakyčiau, kad juos mėgstu. Tiesiog taip gražu, kai įvairių dydžių ir formų stiklainėliai stovi su vienetiniais uogienių egzemplioriais. Parduotuvėse tokių nebūna. Naminiai kitokie. Savi ir jaukūs.
Šis džemas yra kiek neįprastas.. Rabarbarai nuiena į antrą planą. Pirmame – medus, rozmarinas ir lengva rūgštelė. Vykęs derinys. Skonis labai koncentruotas, saldžiarūgštis, su stipriu aromatu. Tiek skoniu, tiek konsistencija puikiai tinka įmaišyti į varškę, jogurtą arba rytinę košę. Kadangi nemėgstu labai saldžiai, cukraus kiekį sumažinu. Ir Jums rekomenduoju.

Rabarbarų džemas su medumi ir rozmarinu
1 mažas stiklainėlis

250g rabarbarų (nuluptų)
75-125g cukraus (dedu 50g)
50g medaus (maždaug 2 kupini šaukštai, jei medus skystas)
1 laimo arba ½ citrinos sultys
3 šakelės rozmarino

Rabarbarus supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sumaišykite su citrinos/laimo sultimis ir cukrumi. Palikite nakčiai.
I variantas (pagal autorę). Nupilkite susidariusias sultis į mažą puodą, sudėkite medų ir kaitinkite, kol jos šiek tiek sutirštės. Sudėkite rabarbarbarus, maišydami užvirkite. Įmeskite rozmarino šakeles, vis pamaišydami kaitinkite 5 minutes. Rozmariną išmeskite, džemą supilkite į stiklainį.
II variantas (pagal mane). Rabarbarus kartu su sultimis sudėkite į puodą ir vis pamaišydami kaitinkite apie 10 minučių ant mažos ugnies. Tada sudėkite medų, įmeskite rozmariną, padidinkite ugnį ir virkite tol, kol džemas stipriai sutirštės (apie 5 minutes). Rabarbarai turėtų sukristi. Rozmariną išmeskite, o džemą supilkite į stiklainį.
Pagrindinis skirtumas tas, jog originaliame recepte rabarbarų gabaliukai turėtų likti sveiki, o manajame sukristi. Skoniui tai įtakos neturi :)
Skanaus!



Radiohead - Creep

15 komentarų:

  1. O dievulėliau... rabarbarai ir rozmarinai, jau įsivaizduoju, kad derinys dieviškas. net žinau su kuo puikiai tiktų...
    Buvau kažką panašaus nusižiūrėjus, bet tai kaip viską suspėt? :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Reiks vėl eit į turgų šeštadienį rabarbarų pirkt :D

    Bet tai taip... Nevaidink čia depresijų :D Kelkis nuo lovos ir eik daryt ką nors :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, aga, derinys tikrai puikus :)
    Tai mes irgi norim žinoti, su kuo puikiai tiktų. Pasidalink, mm? ;)

    Jurga, ot fajna jum, o pas mus rabarbarai jau baigėsi. Kaip tik tada, kai visur paplūdo rabarbariniai receptai.
    Ačiū, ačiū, stengiuos :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Juliana, mūsų kaimyno kol kas dar nenaudojamam sodely dar liko šiek tiek rabarbarų stiebų, kviečiu užsukti :) Džemas puikus!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu pvz su sūūūriu :) brie, minkštu ožkos ir netgi parmezanu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. ...ir su avies pecorino... būtų labai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Citrina ir bulve, ačiū už pasiūlymą ;) Gera kartais pasiskųst :))

    O su sūriu būtinai išbandysim. Apie brie pagalvojau iškart, o štai ožkos ir avies sūriai jau ne man :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Noriu noriu noriu! Siaubas ar šiemet rabarbarų nevalgiau, o visi tik apie juos ir kalba. Siaubas - tas BBD ne juokais gyvenimą gadina.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Indre, relax, dar yra laiko ;)
    O visi kalba nes jie pirma šviežiena pavasarį. Šiltojo sezono pradžios simbolis. O kaip išsireiškiau ;D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Puikus rabarbarų džemas. Aš panašų nusižiūrėjau foodgawker'yje www.undejeunerdesoleil.com/2011/05/confiture-de-rhubarbe-au-romarin.html - . Būtinai gaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Va čia tai gėris. Šito tiesiog negalima neišmėginti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Rennie, Renata, tikiuosi, kad patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nu, žinok, fantastika :) Labai patiko. Ką tik supilsčiau į indelius.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jurga, be galo džiaugiuos :) Su kuo valgysi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. tikrai labai skanuuuuu! Ačiū! Ugnė

    AtsakytiPanaikinti