2011 m. gegužės 22 d., sekmadienis

Pesto. Keletas idėjų ir receptas

Smagu prisipažinti, jog visai neseniai pirmą kartą paragavau šio populiariojo padažo. Gal prieš pusmetį. Buvau nusiteikusi labai palankiai – juk bazilikas, sūris, pinijos, alyvuogių aliejus... Ir žinote, nusipirkusi ir paragavusi supratau, jog ne visai žinau, kur jį naudoti. Taip, apie makaronus su pesto girdėjau, apie sriubą ar skrebučius irgi. O dar?
Laikui bėgant prikaupiau šiek tiek naujų idėjų, keletą paties padažo variacijų ir atradau jį dar kartą. Iš kiek kitokios pusės. Skaniai. Įdomiai. Nenuobodžiai.

Kur naudoti pesto? Štai keletas minčių:

·         Įmaišykite į džiuvesėlius, skirtus apvolioti mėsą
·         Prieš kepdami duonos kubelius, sumaišykite juos su šiek tiek padažo
·         Įmaišykite į bulvių košę
·         Dėkite į omletą
·         Sumaišykite su lašeliu vandens, acto ir medaus, užpilkite ant salotų
·         Įmaišykite į tepamajį sūrelį
·         Dėkite į špinatų-varškės lazaniją
·         Įmaišykite į duonos arba pikantiškų keksiukų tešlą
·         Užtepkite ant skrudintos duonos, ant viršaus dėkite gabalėlį pomidoro ir mozarella sūrio
·         Įmaišykite į pesto šiek tiek vandens ir acto – išeis puikus marinatas kepamoms daržovėms
·         Įmaišykite į lietinių tešlą
·         Naudokite vietoj majonezo bulvių salotoms
·         Tepkite ant duonos, uždėkite gabalėlį sūrio ir paskrudinkite, kol sūris išsilydys
·         Įmaišykite į daržovių arba pomidorų sriubą
·         Įmaišykite į paukštienos faršą
·         Pasigaminkite padažą kotletams – pašildykite stiklinę sultinio ir ¼ stiklinės pesto. Pabaigoje įpilkite pusę stiklinės grietinėlės
·         Vietoj pomidorų padažo naudokite pesto aptepti picos tešlą
·         Paigaminkite padažą itališkiems tortellini – pašildykite mažame puode stiklinę grietinėlės ir ¼ stiklinės pesto. Įmaišykite ¼ stiklinės parmezano. Užpilkite ant paruoštų tortellini
·         Sumaišykite ricotta sūrį su keliais šaukštais pesto ir tarkuotu parmezanu. Pašildykite. Užpilkite ant pagamintų makaronų, sumaišytų su apvirtais brokoliais.
·         Vištienos gabaliukus patroškinkite padaže – sultinys, grietinėlė, pesto ir baltasis vynas
·         Sumaišykite su šiek tiek lydyto sviesto ir užpilkite ant gnocchi. Pabarstykite sūriu ir apkepkite orkaitėje.



O ar žinote, kad yra labai daug pesto rūšių? Su cukinijomis, petražolėmis, špinatais, mėtomis, džiovintais pomidorais? O ir riešutai naudojami skirtingi: graikiški, lazdyno, anakardžių, o pigesnėse versijose – net žemės. Variantų galybė.
Pesto su špinatais turi ne itin intensyvų skonį, tad jo į patiekalą galima dėti daugiau. Sutrinti graikiniai riešutai suteikia šiek tiek kartumo, tai jei to nemėgstate, siūlau rinktis lazdyno riešutus.
Dar vienas svarbus pastebėjimas – žinovai sako, jog pesto negalima gaminti naudojant smulkintuvą. Vienintėlis taisyklingas prietaisas – grūstuvas (pestle). Deja, neturiu su kuo palyginti – gaminau tik kartą – baisiajame smulkintuve. Faktas – baziliko kvapo beveik nesijaučia. Nesmulkinti lapeliai kvepėjo daug stipriau, nei pats padažas. Tad artimiausiu metu žadu pirktis šį stebuklą. Ne tik pesto gaminimui, bet ir šviežių/džiovintų žolelių, česnako, pipirų, druskos smulkinimui.

Pesto su špinatais ir graikiniais riešutais
mažas indelis (maždaug ½ stiklinės)

30g lengvai pakepintų graikinių riešutų
sauja baziliko lapelių (be kotelių)
sauja špinatų lapelių (be kotelių)
2 šaukštai tarkuoto parmezano
2 šaukštai graikinių riešutų aliejaus (arba extra virgin alyvuogių aliejaus)
½ skilt. česnako
¼ a.š. jūros druskos

Kiekius galite redaguoti pagal save – viskas pateikta iš akies. Baziliką ir špinatus nuplaukite, sudėkite visus kitus produktus ir sutrinkite smulkintuvu arba grūstuvu. Man patinka, kad jaustųsi gabaliukai, tad trinu nelabai smulkiai. Padažą laikykite šaldytuve.

4 komentarai:

  1. Puikus pesto. Aš irgi labai mėgstu eksperimentuoti su šiuo pagardu. Kai paaugs mano mėtos, bandysiu mėtų ir migdolų pesto gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, ačiū :)
    Su naminėmis mėtomis... irgi neatsisakyčiau :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oh šitą daiktą mėginsiu, tik bazilikų prigriebt iš parduotuvės reik. Špinatų turiu pastoviai kol kas posportiniams kokteiliams, graikinių riešutų pastos kibirėlis, ir receptas pačiu laiku aptiktas :)
    Nesu ragavus dar pesto... man per daug riebiai skamba.. hehe mėginsiu :)

    AtsakytiPanaikinti