Smagu prisipažinti, jog visai neseniai pirmą kartą paragavau šio populiariojo padažo. Gal prieš pusmetį. Buvau nusiteikusi labai palankiai – juk bazilikas, sūris, pinijos, alyvuogių aliejus... Ir žinote, nusipirkusi ir paragavusi supratau, jog ne visai žinau, kur jį naudoti. Taip, apie makaronus su pesto girdėjau, apie sriubą ar skrebučius irgi. O dar?
Laikui bėgant prikaupiau šiek tiek naujų idėjų, keletą paties padažo variacijų ir atradau jį dar kartą. Iš kiek kitokios pusės. Skaniai. Įdomiai. Nenuobodžiai.
Kur naudoti pesto? Štai keletas minčių:
· Įmaišykite į džiuvesėlius, skirtus apvolioti mėsą
· Prieš kepdami duonos kubelius, sumaišykite juos su šiek tiek padažo
· Įmaišykite į bulvių košę
· Dėkite į omletą
· Sumaišykite su lašeliu vandens, acto ir medaus, užpilkite ant salotų
· Įmaišykite į tepamajį sūrelį
· Dėkite į špinatų-varškės lazaniją
· Įmaišykite į duonos arba pikantiškų keksiukų tešlą
· Užtepkite ant skrudintos duonos, ant viršaus dėkite gabalėlį pomidoro ir mozarella sūrio
· Įmaišykite į pesto šiek tiek vandens ir acto – išeis puikus marinatas kepamoms daržovėms
· Įmaišykite į lietinių tešlą
· Naudokite vietoj majonezo bulvių salotoms
· Tepkite ant duonos, uždėkite gabalėlį sūrio ir paskrudinkite, kol sūris išsilydys
· Įmaišykite į daržovių arba pomidorų sriubą
· Įmaišykite į paukštienos faršą
· Pasigaminkite padažą kotletams – pašildykite stiklinę sultinio ir ¼ stiklinės pesto. Pabaigoje įpilkite pusę stiklinės grietinėlės
· Vietoj pomidorų padažo naudokite pesto aptepti picos tešlą
· Paigaminkite padažą itališkiems tortellini – pašildykite mažame puode stiklinę grietinėlės ir ¼ stiklinės pesto. Įmaišykite ¼ stiklinės parmezano. Užpilkite ant paruoštų tortellini
· Sumaišykite ricotta sūrį su keliais šaukštais pesto ir tarkuotu parmezanu. Pašildykite. Užpilkite ant pagamintų makaronų, sumaišytų su apvirtais brokoliais.
· Vištienos gabaliukus patroškinkite padaže – sultinys, grietinėlė, pesto ir baltasis vynas
· Sumaišykite su šiek tiek lydyto sviesto ir užpilkite ant gnocchi. Pabarstykite sūriu ir apkepkite orkaitėje.
O ar žinote, kad yra labai daug pesto rūšių? Su cukinijomis, petražolėmis, špinatais, mėtomis, džiovintais pomidorais? O ir riešutai naudojami skirtingi: graikiški, lazdyno, anakardžių, o pigesnėse versijose – net žemės. Variantų galybė.
Pesto su špinatais turi ne itin intensyvų skonį, tad jo į patiekalą galima dėti daugiau. Sutrinti graikiniai riešutai suteikia šiek tiek kartumo, tai jei to nemėgstate, siūlau rinktis lazdyno riešutus.
Dar vienas svarbus pastebėjimas – žinovai sako, jog pesto negalima gaminti naudojant smulkintuvą. Vienintėlis taisyklingas prietaisas – grūstuvas (pestle). Deja, neturiu su kuo palyginti – gaminau tik kartą – baisiajame smulkintuve. Faktas – baziliko kvapo beveik nesijaučia. Nesmulkinti lapeliai kvepėjo daug stipriau, nei pats padažas. Tad artimiausiu metu žadu pirktis šį stebuklą. Ne tik pesto gaminimui, bet ir šviežių/džiovintų žolelių, česnako, pipirų, druskos smulkinimui.
Pesto su špinatais ir graikiniais riešutais
mažas indelis (maždaug ½ stiklinės)
30g lengvai pakepintų graikinių riešutų
sauja baziliko lapelių (be kotelių)
sauja špinatų lapelių (be kotelių)
2 šaukštai tarkuoto parmezano
2 šaukštai graikinių riešutų aliejaus (arba extra virgin alyvuogių aliejaus)
½ skilt. česnako
¼ a.š. jūros druskos
Kiekius galite redaguoti pagal save – viskas pateikta iš akies. Baziliką ir špinatus nuplaukite, sudėkite visus kitus produktus ir sutrinkite smulkintuvu arba grūstuvu. Man patinka, kad jaustųsi gabaliukai, tad trinu nelabai smulkiai. Padažą laikykite šaldytuve.
Puikus pesto. Aš irgi labai mėgstu eksperimentuoti su šiuo pagardu. Kai paaugs mano mėtos, bandysiu mėtų ir migdolų pesto gaminti.
AtsakytiPanaikintiRennie, ačiū :)
AtsakytiPanaikintiSu naminėmis mėtomis... irgi neatsisakyčiau :)))
Oh šitą daiktą mėginsiu, tik bazilikų prigriebt iš parduotuvės reik. Špinatų turiu pastoviai kol kas posportiniams kokteiliams, graikinių riešutų pastos kibirėlis, ir receptas pačiu laiku aptiktas :)
AtsakytiPanaikintiNesu ragavus dar pesto... man per daug riebiai skamba.. hehe mėginsiu :)
Gi žalia košelė, ir tiek.
AtsakytiPanaikinti