2011 m. kovo 1 d., antradienis

Pusryčiai

Mėgstu avižinę košę. Su bananais ir karamele. Su keptais obuoliais, cinamonu ir graikiškais riešutais. Su džiovintomis spanguolėmis ir kokosu. Visada su žiupsneliu druskos. Ne per skystą, bet ir ne kietą. Kvapnią, purią ir saldžią. Tobulą.
Ši kepta košė – ne visai košė. Greičiau apkepas, kuris turi begalę variantų. Rinkitės obuolius, kriaušes, kivius, bananus, vyšnias, braškes, persikus ir kitus vaisius bei uogas ar jų mišinius. Pagrindui imkite paprasčiausius avižinius dribsnius ar 3/4/5 grūdų mišinius. Saldinimui – klevų sirupas, auksinis sirupas, medus, skysta karamelė, baltas/šviesiai ar tamsiai rudas cukrus. Pienas – bet koks – karvės, migdolų, kokosų, avižų, sojos. Arba net dalis kvapnios grietinėlės, vietoj paprasto pieno. Skaninkite cinamonu, obuolių pyrago mišiniu, šokolado gabalėliais, džiovintais vaisiais, riešutais, grūdais, karamelės gabaliukais. Žodžiu, ko tik nori Jūsų fantazija ir gomurys.

Kepta avižinė košė su vynuogėmis ir cinamonu
2 porcijos
šaltinis – green kitchen stories
330kcal/porc.

kekė vynuogių (geriausia be kauliukų) (160g)
100g avižinių dribsnių
200g pieno
šaukštas skysto medaus (25g)
šaukštas cukraus*
cinamonas, žiupsnelis druskos
gabaliukas sviesto (pagal norą)

*naudoju tokį. Tai tamsiausias cukrus, kokį man pavyko rasti. Panašus į muscovado tamsųjį, tik kiek intensyvesnio skonio. Toks cukrus yra visai nebirus, labai drėgnas, mėgsta sušokti į gumulą. Šviesusis muscovado turi labai malonų vaisinį aromatą su gėlių priemaiša, juo galima saldinti viską - arbatą, kavą, desertus ar kepinius. Su šiuo kur kas sudėtingiau – skonis turi šiek tiek kartumo, o aromatas toks intensyvus, kad greičiausiai permuš bet kokį skonį deserte. Kepiniams jis dažniausiai naudojamas labiau kaip prieskonis – imamas maždaug trečdalis šito cukraus, o likusi dalis – baltojo ar rudojo Demerara. Taip daroma dar ir dėl to, kad jis ne toks saldus, kaip baltasis. Man jis labai patinka sunkiuose Kalėdiniuose keksuose ir drėgnuose pyraguose (tarkim, bananiniame arba šokoladiniame). Suteikia ne tik aromatą, bet ir reikiamą drėgnumą bei stiprumą. Be to – tai sveikiausias tikro cukraus variantas.

Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Vynuoges nuplaukite, perpjaukite išilgai per pusę. Jei reikia, išimkite kauliukus. Avižinius dribsnius sumaišykite su cinamonu. Vynuoges tolygiai išdeliokite nedidelėje kepimo formoje, apiberkite dribsniais. Pieną sumaišykite su cukrumi, medumi ir druska (autorė dar naudoja kiaušinį). Skysčiu užpilkite avižinius dribsnius. Jei mėgstate drėgnesnį variantą, imkite papildomų 50-100g pieno. Jei norite, ant viršaus galite išdelioti sviesto gabaliukus ir/arba apibarstyti cukrumi, kad kepimo metu jis karamelizuotųsi. Statykite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20-30min.
Skanaus!


stiklinė pieno su puse šaukšto rudojo cukraus




11 komentarų:

  1. jau žinau, ką valgysiu savaitgalį pusryčiams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Buvau nusižiūrėjus šitą receptą ir, aišku, kaip visada pamiršau :) Bet gerai, kad priminei, reiktš nepatingėti ir kokį rytą išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Avižiniai dribsniai bet kokiu pavidalu - gėris.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, pasiklysta tie receptai vieni tarp kitų :) Ryto pasaldinimui ir paįvairinimui - pats tas.

    Rennie, tai jau taip. Anksčiau nemėgau, o prieš porą metų supratau, jog nebūna neskanių - būna tik ne taip pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oooo, kaip fantastiškai skamba, tirkai bus ir mano savaitgalio pusryčių meniu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sparnuoti, šis patiekalas kaip tik tinka tingiems, lėtiems ir dar ne visai šiltiems rytams. Su puodeliu karšto kvapnaus gėrimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pati turiu keletą variantų ir visus pasiruošus bėgti ir bandyti )

    AtsakytiPanaikinti
  8. Diana, tai ir pabandyk! Pradžiai, bent vieną. Košė gaminasi tikrai lengvai :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jau išbandžiau, labai patiko, sluoksniavau su vaisiais ir riešutais, puikumėlis. Apskritai, labai patinka tavo blogg'as, vis kokį netikėtumą randu! Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sparnuoti, ačiū Tau už malonius žodžius! Ir kad užsuki pasižvalgyt :)

    AtsakytiPanaikinti