2011 m. kovo 14 d., pirmadienis

Trinta moliūgų sriuba su kariu

Kartais susidaro įspūdis, jog nesu girdėjusi apie sezonus. Ledų norisi gruodį, šokoladinio deserto birželį, o trintos aštrios moliūgų sriubytės – kovą. Betgi skonio receptoriams neįsakysi! Ypač tada, kai patiekalas išeina šaunus. O šaunaus patiekalo norisi visada.

Tataigi, skubam prie ingredientų. Moliūgas, iš ėsmės, tinka bet koks. Aš imu butternut squash (manau, tai netgi ne visai moliūgas, o artimas jo giminaitis. Nesu žinovė). Puikus daiktas – pigus, pakankamai mažas, su mažai sėklų. Jau nekalbant apie nuostabią spalvą ir stiprų aromatą (ne šiaip sau Lietuvoje jį vadina kvapiuoju moliūgu). Deja, kiek teko skaityti, Lietuvoje su jais sunkoka. Tad puikiausiai tiks bet koks moliūgas.
Prieskoniai: žolelių beveik nenaudoju – man moliūgas reikalauja sodrių kvapų. Renkuosi meduolių mišinį (cinamonas, gvazdikėliai, muskato riešutas, imbieras), juoduosius pipirus, kario prieskonius bei papildomai įdedu cinamono. Taip pat virdama sriubą įdedu plonai nuluptą apelsino žievelę, o paskui įpilu sultis.
Sultinys: sausoje keptuvėje keptos daržovės – svogūnai, česnakai, saliero stiebai ir pastarnokas. Ir, žinoma, negrūsti pipirai, lauro lapeliai bei bouquet garni.
Tiekti galima ir su šlakeliu aliejaus, ir su grietine/grietinėle ar jogurtu. Duoną rinkitės patys – kaip visada, į tokias sriubas labai šauniai įsipaišo skrebučiai su sūriu, croutonai arba tiesiog šviežios duonos gabaliukas. Aš renkuosi paskrutintą indišką duoną naan.

Trinta moliūgų sriuba su kariu
2 porcijos
100kcal/porc. (be patiekimo)
šaltinis – adaptuota iš čia

200g moliūgų minkštimo
pusė morkos (50g)
1 nemaža bulvė (130g)
pusė apelsino (nebūtinai)
pusė šaukštelio meduolių prieskonių
šaukštelis kario prieskonių (priklauso nuo aštrumo)
cinamonas, imbieras, juodieji pipirai, druska
300-400ml daržovių sultinio (žr. aukščiau)

grietinė/giretinėlė/jogurtas bei croutonai, skrebučiai su sūriu arba mėgstama duona

Visas daržoves, nulupę, supjaustykite smulkiais kubeliais. Į nedidelį puodą suberkite prieskonius. Kelias sekundes pakaitikite juos ant nedidelės ugnies (bus labai kvapnu). Stebėkite, kad neimtų degti. Suberkite daržoves ir gerai išmaišykite. Kepkite  ant vidutinės ugnies iki vidutinio daržovių įrudimo, kartais pakratydami. Tada užpilkite sultiniu, uždenkite, sumažinkite ugnį. Nuo apelsino nuimkite oranžinę žievelės dalį, įdėkite į puodą. Virkite apie 15-20min. Nupilkite beveik visą skystį (jo neišpilkite) ir sutrinkite daržoves (tam tinka ir bulvių trintuvė). Supilkite atgal skystį (tirštumą reguliuokite pagal norus), įspauskite pusės apelsino sultis, berkite druskos ir, jei reikia, papildomai kitų prieskonių. Tiekite iškart.
Skanaus!


4 komentarai:

  1. Skani sriuba, kvapni ir meduolinė :) Patiktų.
    O va ledus irgi mėgstu žiemą ne mažiau nei vasarą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aga, tikrai - tokia šiltai aromatinga. O ir nekaloringa, saugantiems kūno linijas vasarai :)
    O ledai tai jau kita kalba. Paragavus kūno linijos nustoja rūpėt :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šauni sriuba! Mėgstu moliūgus.. ir spalva tobula..

    O bet tačiau... Butternut squash yra kvapusis moliūgas. Manau foodbloggeris turėtų žinoti apie ką rašo (ir nesvarbu ar gyvena jis UK, ar LT, nes pagrindinis jo skaitytojas, ko gero, gyvena LT. Būtų galima bent pagooglint ;) Gi nesunku. O ir šiaip bendro išprusimo vardan praverstų :)
    Aš nepiktai čia, tiesiog man keista, kad net nekyla noras pasidomėti apie patį maistą, jei jau čia tiek daug apie jį šnekama? Right? :)

    Priburbėjau.. bet vistiek, gražios ir spalvingos savaitės pradžios ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, ačiū :)
    O dėl kvapiojo moliūgo - paminėjau, kad lietuviai juos būtent taip vadina, bet nesu įsitikinusi, jog tai oficialusis pavadinimas. Kaip matau, net Vikipedijoje nėra info lietuviškai. Tai šitoks mano pasiteisinimas ;)
    Žinau, kad Tu nepiktai. Kartais kritika visiems reikalinga, tad viskas OK (:

    AtsakytiPanaikinti