Šiandien be ilgų įžangų.
Tiesiog pasiklausykite Coldplay – Sparks. Graži daina.
Stebuklingo skonio drėgnas levandų ir citrinų keksas. Tuo viskas pasakyta. Skonis, kvapas ir vaizdas be galo jaukus ir pavasariškas. Papildomo drėgnumo ir skonio suteikia citrininis sirupas (turėjęs būti glajumi). Vienas geriausių mano ragautų keksų. Rekomenduoju.
Citrininis levandų keksas
8 porcijos
120g miltų
80g cukraus
2 kiaušiniai
40g bekvapio arba riešutų aliejaus
100g riebaus jogurto
50g migdolų plokštelių
1a.š. kepimo miltelių
2 citrinų žievelės (nutarkuotos smulkia trintuve)
1 citrinos sultys
1a.š. džiovintų levandų žiedų
150g cukraus pudros
1 citrinos sultys
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Miltus ir kepimo miltelius persijokite. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standumo. Supilkite aliejų, jogurtą, citrinos sultis ir dar kartą gerai išplakite. Migdolų plokšteles kartu levandų žiedais susmulkinkite kavamale arba smulkintuvu (vadovaujuosi Jurgos patarimu). Į miltus įmaišykite skystąją masę ir smulkintus migdolus. Sukrėskite masę į kekso formą (aš prieš tai įdedu popierinę formelę – štai tokią). Kepkite apie valandą (arba kol pagaliukas bus sausas).
Pagal idėją, keksą reikėtų aplieti glajumi. Bet ir sirupas čia labai labai tinka. Jei norite glajaus, cukraus pudrą sumaišykite su mažu kiekiu citrinos sulčių ir apipilkite/aptepkite atvėsusį keksą. Jei norite sirupo, dėkite šiek tiek daugiau citrinos sulčių ir apipilkite šiltą keksą. Ant viršaus visgi liks šiek tiek sustingusio glajaus (kaip nuotraukose).
Skanaus!
Bet va kaip tik citrinos sultys sudėtyje taip ir neiškyla :/ mistika kažkokia
AtsakytiPanaikintiLaba diena, nesu keksų mėgėja, bet neseniai kepiau vieną - labai panašų pagal ingredientus ir tai man buvo atradimas - kad keksas gali būti toks dangiškai skanus. Labai norėčiau improvizacijai kitą kartą pabandyti Jūsų - nes labai viliojančiai atrodo - tik gal išduotumėt paslaptį, kur galima įsigyti levandų žiedelių? Ačiū.
AtsakytiPanaikintiAnt mano palangės sudygo levandos, rudenį pagaliau galėsiu paragauti visokių skanėstų su jais. Išsisaugau receptą :)
AtsakytiPanaikintiIndre, nelabai supratau, kaip neiškyla? Viskas vietoj :)
AtsakytiPanaikintiGyvenusumeile, džiugu, kad patiko. Mane šis irgi nustebino - nesitikėjau, visai.
Jei gyvenate Vilniuje, jų galite įsigyti Halės turguje arba parduotuvėje Ibrahim šalia "Europos". Esu tikra, jų galima rasti ir nedidelėse krautuvėlese su gurmanišku maistu. Jei ne Vilniuje, siūlau rinktis iš internetinių parduotuvių. Išeis brangiau, bet visgi geriau nei nieko :)
Viktorija, baltai pavydžiu :) Praėjusiais metai bandžiau augintis, bet neužteko kantrybės. Įsivaizduoju, kaip skaniai kvepia šviežios levandos. Tik neužmiršk, kad jei dėsi šviežias, jų reikės kiek daugiau :)
Juliana, pasakok, kur Londone yr levandų :)
AtsakytiPanaikintiO jos apskritai kepiny jaučias (kvapas, skonis?) ar čia labiau toks, žinai, snobizmas "kepinys su levaaaandom" :))
Atrodo tai gundančiai.
Na bet įprastai (bent pas mane) kekso viduriukas būna pakilęs, išsipūtęs, pusapvalis. O kai dedu citrinų sulčių deja susmenga :(
AtsakytiPanaikintiJurgita, prisipažinsiu, pirkau būtent dėl to snobizmo. Būtent tas "kepinys su levaaandom" mane žiauriai viliojo. Bet likau labai nustebinta - skonis ir aromatas labai stipriai jaučiasi. Vieno šaukštelio šviežiai sumaltų žiedelių užteko per akis. Tikrai tikrai :)
AtsakytiPanaikintiO pirkau aš jas per ebay. Diiidelis toks pakelis už porą svarų. Ogi be to, neseniai vienam mažam turgelyje prie Greenwich parko (turėtum žinoti) užmačiau levandų konfitiūro (ir dar rožių, jazminų ir kt.). Dabar sėdžiu ir svajoju apie jį :)
Indre, dabar supratau. Šiaip tai apie tai net nepagalvojau - tik nustebau, kodėl mano neišsipūtė. Hm, turėsiu omeny, ačiū :)
AtsakytiPanaikintiva, va, kur bus galima sunaudoti tuos liūdnai gulinčius levandų žedelius...
AtsakytiPanaikintiŽinau, apie kurią L. vietą kalbi :) Jei pirksi, papasakok įspūdžius, smalsu!
AtsakytiPanaikintiŽiedų reiks ebay pažiūrėt, net nepagalvočiau ten ieškot :) O jei dar ir skonį duoda - noriu noriu.
jau lekiu i parduotuve pirk ko ten reikia :) o klausyk, kur to riebaus jogurto, pas ukininkus gavai?
AtsakytiPanaikintiMindaugai, pirkau parduotuvėje. Riebaus, tai ta prasme ne visai lieso :) 2-2,5% riebumo tiks puikiai
AtsakytiPanaikintiSėkmės gaminant ;)
ahhh, o as jau maniau, kad koks 20% riebumo :p Kai tik pamaciau si recepta, is karto prisiminiau, jog kaip tik man yra parvezer lauktuviu is Provanco - dziovintu levandu ziedu :)
AtsakytiPanaikintiTikiuos nesukris ir man del tu citrinos sulciu??? :)
Nė nežinojau, kad būna tokių riebių jogurtų :)
AtsakytiPanaikintiO levandos ir Provanco... mmm... kaip skamba. Jaučiu daug kvapnesnės nei paprastos parduotuvinės :)
Hm, gal bandyk be citrinos sulčių? Įpilk kokio nors skysčio, tarkim pieno vietoj sulčių, o jau sultis dėk tik į glajų? Nes nė nežinau, ką patarti. Šis neturėjo gražaus kauburėlio, bet vis tiek buvo labai skanus. Drėgnas ir sodrus toks :)
Juliana, tai kad jau velu, tuoj trauksiu, o del sulciu irg truputi nerimstu, nes kiek prisiskaiciau, tai cia master lygio klase pagaminti su citrinos sultimis ir dar ziu kad nesusmukes butu ;/ Tik mano labiau rudesnis virsus nei tavo fotkese??? na bet pirmam kartui - svarbu nesudeginti :)
AtsakytiPanaikintiParasysiu veliau, koks skonis gavosi, nors is kvapo, jauciu kad bus skaniai geras ;)
Num laukiu atsiliepimų ;)
AtsakytiPanaikintiKelios nuomonės visad geriau nei viena
Skonis geras, toks lengvas - gaivinantis, o tas glaistas tikrai skanus ir geras ;) Beje, mano pyragas nesusmuko, tik siek tiek isore per ruda gavosi, vadinasi reikia trumpiau arba mazesne ugni padaryti, kadangi su orkaite cia jau labai individualu, pas kiekviena ji kaista skirtingai :)
AtsakytiPanaikintina einu toliau valgyt.. bon appetit!
P.S.: ryt pazadu pas kunigeli nubegt ispazinties, kad taip velai piktnaudziauju smalyziavimu :p
Levandų žiedų radau pirkt Tiger parduotuvėj, Gedimino prospekte, Vilniuj.
AtsakytiPanaikinti