2012 m. lapkričio 13 d., antradienis

Šokoladiniai pots de crème


Visi aplinkui gyvena mintimis apie artėjančias Kalėdas. Rašo dovanų bei pageidavimų sąrašus, planuoja, kokius meduolius šiemet keps ir mąsto, kokį laišką rašys Kalėdų Seneliui. Pamažu įžiebia eglučių šviesas. Ir vis galvoja, kas nutiko per visus metus. Apie galimybes, kuriomis pasinaudojo ir praleido, apie mažus ir didelius džiaugsmus, apie pokyčius, gerus ir nelabai. Ir žada sau, jog kitąmet viskas bus kitaip. Daug geriau. Ir visi tie pažadai apie tai, jog daugiau skaitysime, šypsosimės, mylėsime, bėgiosime, šnekėsimės su artimaisiais... atrodo tokie tikri ir legvai įgyvendinami. Ir nesuprantame, kodėl anksčiau to nedarėme. O atsibudę naujai gimusių metų rytą grįžtame į seną gyvenimą, juokdamiesi iš savo pačių planų.

Kaip jau supratote, nesu didelė švenčių gerbėja. Visi tie apmąstymai, planai, prisiminimai... ehh. Ir meduolių kepti dar visai nesinori, nes orai tokie puikūs ir visai nežiemiški.
Nors kad ir kaip nesinorėtų, švetinių patiekalų sąrašas pamažu plečiasi. Ir kai jau bus paruoštas iki galo, pasidalinsiu su Jumis. Be to, labai norėčiau paskaityti ir Jūsų planus :)
O kol kas gausiai šokoladiniai kepti kremai. Kad nekankintų prieššventinis nerimas.
Receptą šiek tiek pakeičiau pagal save, tad originalaus recepto ieškokite šaltinyje.

Šokoladiniai pots de crème
4 porcijos
šaltinis – Bea w kuchni

120g šokolado (dėjau 60g pieniško ir 60g juodojo (70% kakavos))
250ml grietinėlės (naudojau neriebią)
50ml neriebaus pieno
3 kiaušinių tryniai
3 v.š. šviesiai rudojo muscovado cukraus
1 a.š. tirpios kavos
1 apelsino nutarkuota žievelė (tik oranžinė dalis)

Orkaitę įkaitinkite iki 180°.
Šokoladą smulkiai sukapokite/sutarkuokite, sudėkite į vidutinio dydžio dubenėlį.
Trynius ištrinkite su cukrumi (bet neplakite, kad neatsirastų per daug oro burbuliukų).
Grietinėlę ir pieną supilkite į prikaistuvį, įdėkite kavą bei apelsinų žievelę ir pakaitinkite, kol taps labai karšta, bet neužvirs. Tada visą mišinį supilkite ant šokolado ir išmaišykite. Šokoladas turi ištirpti.
Sudėkite trynius ir dar kartą gerai išmaišykite.
Kremą supilkite į 4 nedidelius indelius (tiks netgi puodeliai ar maži stiklainėliai, kadangi kremas kepamas vandenyje). Indelius sustatykite į skardą aukštais kraštais, įpilkite karšto vandens (iki pusės indelių aukščio). Uždenkite subadytu folijos lapu (kad garai galėtų išeiti) ir siųskite į orkaitę 25min.
Iškepęs kremas turi būti panašus į drebučius, jokiu būdu ne kietas.
Atvėsusius pots de crème keletą valandų palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
Skanaus!




2012 m. spalio 30 d., antradienis

Pusryčių keksiukai


Receptų knyga plyšta, o klausimas „Ką valgyti?“ tebekankina. Daugiausia problemų kyla su pusryčiais. Dėl fantazijos/laiko stokos dažniausiai renkuosi kiaušinius, sumuštinius arba banalų jogurtą su vaisiais (ir kartais granola). Ir visa tai yra be galo skanu, bet kartais norisi kažko kitokio. Lėto ir savaitgališko. Ir kad nesuprastum, ar valgai pusryčius, ar visgi desertą.

Pusryčių keksiukai
12 keksiukų
The Newlyweds‘ Vegetarian Cookbook

170g minkštų džiovintų abrikosų (dedu perpus su slyvomis)
170g nesaldinto dribsnių mišinio (muesli)*
250g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
250ml nesaldintų obuolių sulčių/pieno
3 v.š. aliejaus
100ml skysto medaus/agavos sirupo
1 didelis kiaušinis

*mano mišinyje buvo avižiniai dribsniai, smulkinti linų sėmenys, riešutais ir džiovinti vaisiai

Orkaitę įkaitinkite iki 190°C.
Dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytus vaisius, dribsnius, miltus bei kepimo miltelius. Kitame inde šakute suplakite likusius ingredientus. Šlapią mišinį supilkite į sausą. Išmaišykite, bet stenkitės nepermaišyti.
Tešlą sudėkite į keksiukų formeles, išklotas kepimo popieriumi (nereikia, jei naudojate silikonines formeles).
Kepkite apie 20-25min, arba kol gražiai paruduos.
Skanaus!



2012 m. spalio 23 d., antradienis

Salotos su apvirtomis kriaušėmis, mozarella bei karamelizuotais riešutais


Kaip gi smagu būtų nusispjauti ant visko, susikrauti mažytį lagaminą, pasiimti maudymkes bei akinius nuo saulės ir išvažiuoti. Pabūti ten, kur šilta, šviesu ir linksma. Negalvoti. Mėgautis.


Prisipažinsiu, nesu tokia jau ypatinga salotų mylėtoja. Žinoma, kartais užeina noras suvalgyti kažką lengvo, žalio ir nekaloringo, bet ne taip dažnai, kaip reikėtų.
Senų seniausiai vos ne kasdieną mėgavausi šitomis salotomis su vištiena,migdolais bei džiovintomis slyvomis iš TastyArt. Kaip ir teigia pati autorė, receptas tikrai geras. Ir išvis, Brigitos bloge vis surandų idėjų lengviems patiekalams. Gaila tik, kad receptai atsinaujina ne taip dažnai (kas skundžiasi..)
O šitą receptą suradau naujoje knygoje The Newlyweds Vegetarian Cookbook (gi reikia retkarčiais ir gaminti, ne tik knygas pirkti).
Rudeniškumo tokioms lengvoms salotoms suteikia cinamonas bei riešutai. Skonis labai švelnus ir subtilus, ne per ryškus. Saldžios ir minkštos kriaušės, pieniškas mocarelos sūris, dieviškai skanūs, saldūs ir traškūs riešutai bei visa tai atsveriantis gaivus užpilas. Labai.


Salotos su apvirtomis kriaušėmis, mozarella bei karamelizuotais riešutais
4 porcijos
The Newlyweds Vegetarian Cookbook

1 cinamono lazdelė (naudojau gerą žiupsnį malto)
2 kriaušės, nenuluptos, perpjautos į 4 dalis
150g sumaišytų lapų (puikiai tinka kiek kaitraus skonio lapai)
80g mozarella sūrio, suplėšyto gabaliukais (originale naudojama ricotta)

50g karijų riešutų
¼ a.š. džiovintos chilli paprikos
2 š. skysto medaus
druska

2-3š. graikinių riešutų aliejaus (arba jūsų mėgstamo)
1 laimo sultys
maža chilli paprika (naudojau džiovintą)

Į mažą prikaistuvį įpilkite vandens, įmeskite cinamono lazdelę ir sudėkite kriaušes. Kaitinkite and mažos ugnies, kol kriaušės suminkštės (turi būti panašios į kenservuotas). Man prireikė apie 10min.
Riešutus sudėkite į keptuvę, užberkite nemažą žiupsnį druskos bei paprikos ir paskrudinkite, kol riešutai įgaus gražią auksinę spalvą. Sumažinkite ugnį, sudėkite medų ir kaitinkite dar keletą minučių, vis pamaišydami. Riešutus po vieną išimkite ir sudėkite ant sviestinio popieriaus (džiūdami pasidaro itin lipnūs).
Užpilui sumaišykite aliejų, laimo sultis, papriką bei žiupsnelį druskos.
Į lėkštę dėkite lapus, po du kriaušių ketvirčius bei sūrio. Pabarstykite laužytais riešutais bei apšlakstykite užpilu.
Skanaus!



2012 m. liepos 31 d., antradienis

Skrebučiai su rikotos sūriu, melynėmis bei mėtomis


Gi kartais būna taip – pasižiūri į gražų ir skanų paveikslėlį ir pagalvoji „Noriu!“. O kai tam, kad įgyvendintum tą Noriu tereikia kelių ingredientų bei poros minučių?

Skrebučiai mums be galo patiko. Melynės + mėtos – naujai atrastas tobulas derinys. Rikotos švelnumas, duonos traškumas, uogų sultingumas... Švelnu, lengva bei itin vasariška.

Skrebučiai su rikotos sūriu, melynėmis bei mėtomis

duonos, tinkamos skrudinti (originale ciabatta, bet mums ji nelabai patinka)
šviežios rikotos
melynių
skysto medaus (naudojau agavos sirupą)
šviežių mėtų

Recepto, manau, nereikia. Duoną paskrudiname, uždedame rikotos (nesaldintos), mėlynių, kapotų metų lapelių bei apšlakstome medumi/sirupu. Mėgaujamės.
Skanių pusryčių!


2012 m. liepos 17 d., antradienis

Brownie su kreminiu sūriu bei avietėmis


Kaip gi sunku rašyti, kai nieko naujo nevyksta. Ir kuo rečiau rašai, tuo sunkiau rašosi.

Gėlėtos suknelės liūdi spintoje, maudymkės su raudonomis višnaitėmis dar neišpakuotos, o einant į parduotuves, žvilgsnį vis dažniau traukia stori megztiniai. Tokios ir nuotaikos.
Bet štai vienas itin rūpestingas žmogus nusprendė mane pralinksminti ir padovanojo knygą. Tepasakė: „knyga ne šedevras, bet istorija tau patiks“. Ir, žinote, knyga tikrai ne šedevras (toli gražu). Bet kartais taip norisi užsimiršti, laikant rankose banalią princų ir princesių istoriją. Su, khem, pikantiškommis detalėmis.
Knygos daro stebuklus, tikrai. Ir, gal, muzika. Bei šokoladinio pyrago gabalėlis.

Šokoladinis brownie su sūriu ir avietėmis. Pyragų rojus. Viską dariau beveik pagal receptą (išskyrus avietes, haha),tik per neatidumą įbėriau savaime kylančių miltų... + kepimo milteliai recepte. Žodžiu, brownie sluoksnis kiek nenatūraliai iškilo, bet skonis nuo to ne itin pasikeitė. Pyragas mums labai patiko – drėgnai minkštas, šokoladinis, kreminis ir su avietėm. Eh...

Brownie su kreminiu sūriu bei avietėmis
šaltinis - čia
pas autorę buvo 23*33cm forma

100g juodojo šokolado
170g minkšto sviesto
1st. cukraus (kiek mažinau)
3 kiaušiniai
2v.š. užplikytos stiprios kavos
1st. miltų
1a.š. kepimo miltelių
vanilinis cukrus

po 100g juodojo ir baltojo šokolado (dėjau 100g pieniško, buvo netgi per daug)
400g sutirštinto pieno
150g kreminio sūrio (Philadelphia etc.)
1v.š. krakmolo
dvi saujos aviečių

Orkaitę įkaitinkite iki 180°. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi, viniliniu cukrumi bei kiaušiniais. Ištirpinkite šokoladą, kiek atvėsinkite. Į sviesto masę supilkite šokoladą, kavą, bei dar kartą gerai išplakite. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, išmaišykite.
Formą išklokite kepimo popieriumi (aš kepiau be popieriaus), supilkite tešlą. Ant viršaus sudėkite baltojo ir juodojo šokolado gabaliukus.
Gerai išmaišykite sūrį, sutirštintą pieną bei krakmolą. Užpilkite tešlą su šokoladu. Jei naudojate uogas, jas berkite ant viršaus ir kiek įspauskite į sūrio kremą.
Siųskite į orkaitę 30-35min.
Tiekite atšalusį.
Skanaus!




O štai daina, kuri mane linksmina jau n dienų, vadinasi Let's get lifted pagal John Legend. Pasiklausykite, gal ir Jus pralinkmins :)