Škotiją, štai, vieną gražų rytą, po +25 šilumos, užklojo storas sniego sluoksnis. O ir pas mus nežinai, ką rasi atsibudęs. Vieną dieną galvoju, kokios spalvos maudymkes pirktis, o kitą jau džiaugiuosi, kad patingėjau slėpti žieminius batus. Ir taip ne tik su keistuolišku oru.
Eidama į darbą nežinau, kokių kokteilių mėgėjų prieis – mielų ir bendraujančių ar ne iš tos kojos atsikėlusių. Ir ar išvis prieis. Suprantate, krizė. Juk aiškina man dažnai, jog supermarkete gali nusipirkti vandens keturgubai pigiau, tad kodėl gi mes plėšiam šitokią nežmonišką sumą. Šiaip, atsakiau, nes mums tai patinka. Juk mums tuos buteliukus su vandeniu (ir ne tik) atneša Kalėdų Senelis.
Ačiūdiev, bent viršininkas adekvatus – į nepatenkintų klientų skundus reaguoja su humoru. Kitaip būtų pragaras.
***
Jaučiu, kad lėtai perdegu ta sveikuoliškų saldumynų manija. Vis dar gaminuosi, bet po visai mažai, o ir ne visi receptai vykę.
Štai sąrašas to, ką išbandžiau su trumpais įvertinimais:
Avižiniai sausainiai su džiovintomis vyšniomis – ne visai jau tokie sveikuoliški, bet tobulai skanūs ir traškūs. Į favoritus!
Avokadų ledai su laimais ir mėtomis – kaip jau rašiau, patiko. Kasdien nevalgyčiau, bet atsigaivinti vasarą (ir ne tik) kuo puikiausiai tinka. Idėja tikrai puiki.
Bananų duona pagal Dan‘ą Lepard‘ą – nea, ne keksas. Ne per saldi, ne per puri, ne per minkšta, tad duona. Pusryčiams su sviestu kaip tik. O ir riešutais joje puikiai skamba.
Sveikuoliški šokoladiniai batonėliai – receptas ateina, tad visko neišpasakosiu.
Šaldytas „šokoladas“ su riešutais – ne visai šokoladas, bet skanu. Saldu ir su daug riešutų – kam gali nepatikti?
Šokoladinis jogurtas – nei pusryčiai, nei desertas. Turbūt tiems atvejams, kai dieną norisi pradėti nuo šokolado. Man, jogurto megėjai, itin patiko.
Šokoladinis musas su tofu – ne visai jau toks musas, bet šokoladoholikams patiks. Šokoladinis šokoladinis kremas. Glotnus, sunkus, bet visai visai neriebus.
Tamsusis šokoladas su kokosų aliejumi – vienas geriausių. Ir lengviausiai pagaminamų. Tirpsta burnoje, patenkina saldumynų poreikį ir per daug neapkrauna sąžinės. Galima naudoti ir kaip glajų, ir kaip padažą,, ir... ir..., ir...
Veganiškas šokoladinis pyragas – drėgnas, sunkus, šokoladinis ir su džiovintomis slyvomis. Mums labai patiko. Ragavę nepatikėjo, jog pyragas iš sveikuolių skyriaus.
Kokia išvada? Tikrai ne viskas, ką išbandžiau, buvo skanu. Bet juk neišbandęs nesužinosi. Nusprendžiau tik vieną – sveika, skanu, saldu ir šokoladiška – dalykai suderinami. Jeigu norite ir esate pasiruošę bandyti, ragauti, išmesti ir vėl bandyti – pirmyn! Dažnai pasitaiko tikrų šedevrų.
Kita vertus, po visų tų avokadų, grūdų, agavos sirupo, kakavos miltelių, datulių ir riešutų kartais norisi paprasto gabaliuko baisiojo pieniško šokolado. Ir žinau, kad blogai, bet kažkodėl viduje pasidaro taip geeera ir ramu. Taip, matyt šokoladas – geriausias vaistas. Sielai.
***
Beje, ar jau matėte naują šio tinklaraščio skyrelį Išbandžiau? Juk visi mes išbandome kur kas daugiau, nei paskelbiame savo tinklaraščiuose. Tad šiame skyrelyje rašau išbandytų receptų pavadinimus su nuorodomis (daugelis jų – iš lietuviškų blogų). Gal kas pasigaus naujų idėjų.
Ir, pagaliau, prie recepto. Nekeptos, veganiškos šokoladinės tartaletės. Pagrindas gaminamas iš datulių ir riešutų, o kremas – iš kakavos, avokadų bei kokosų aliejaus. Įdaras išeina labai šokoladinis, gana riebus ir standus (avokadai, kokosų aliejus). Pagrindas mane varė iš proto – be galo skanu. Kremas – tikras atradimas veganams/sveikuoliams-šokoladoholikams. O ir paprastiems mirtingiesiems turėtų patikti. Saldu, bet ne pernelyg, labai šokoladiška (kakavos kiekį kiek pamažinau), vienos mažos tartaletės labiau nei pakanka visiems saldnuodėmingiems poreikiams patenkinti.
Sveikuoliškos tartaletės su šokoladiniu įdaru (raw)
gaminau iš trečdalio šitos porcijos, man išėjo 6 tartaletės
pagal River Cottage
300g pekano riešutų arba migdolų
200g medjool datulių (šviežių)
žiupsnelis druskos
4 sunokę avokadai
150g kokosų aliejaus
150g kakavos miltelių
300g agavos sirupo (arba pagal skonį)
žiupsnelis druskos bei cinamono
Pagrindui smulkintuvu sumalkite riešutus (kad liktų gabaliukai), sudėkite datules bei druską ir dar kartą viską susmulkinkite. Blenderis turi būti galingas, nes datulės labai aplimpa ašmenis. Torto formą (arba, kaip mano atveju, keksiukų formeles) užklokite sviestiniu popieriumi arba maistine plėvėle, tolygiai paskirstykite tešlą ir dėkite į šaldiklį, kol ruošite įdarą.
Įdarui avokadus sumalkite iki košės, sudėkite likusius ingredientus ir gerai permaišykite. Kremą išpilkite ant tešlos ir siųskite į šaldiklį valandai. Paruošta! Tartaletes laikykite šaldytuve.
Skanaus!
Aaaaa tu kaip visada nustebini nuo pat ryto:)) Tas pagrindas tai žiauriai skaniai skamba...:)reiks kur nors išbandyt:)
AtsakytiPanaikintiTraukiu į Must Bake pas save Pinterest'e :) Tokius mėgstu :) Taip Škotijoj depresija tik puola su tokiu myžčiojančiu oru... purškia lietus nenormaliai... kažkaip sunku patikėt, kad praeitą savaitę žieminius batus paslėpiau, su kuriais vaikščiojau dar prie plius 20, o dabar prie plius 5 su bateliais tipenu (juk žieminiai paslėpti!). eh... Mėgstu RAW saldumynų gėrį ir Tavo blog'ą :)
AtsakytiPanaikintiIneta, stengiuos, stengiuos :D
AtsakytiPanaikintiPagrindas mums labiausiai ir patiko - be galo riešutinis ir labai saldus. Galvojau, galima būtų pasigaminti "saldainius" - susukti rutuliukus ir apvolioti kakavoje/kokoso drožlėse itt. :)
keistai paprasta, matau, kad mėgsti visokiausias įdomybes (pavadinimas sako pats už save) :)
AtsakytiPanaikintiAš irgi su bateliais jau senokai, nors pirštų galai ir mėlynuoja - žiemai tikrai nepasiduosiu!
Aš, deja, raw saldumynuose dar visai naujokė, bet lėtai lėtai įsivažiuoju
Ir, ačiū, man be galo malonu. Tave aš irgi skaitau nuo pat pradžios - skoniai ir interesai pas mus labai panašūs :)