2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

Lazanija su varške bei špinatais

Kažkada, labai labai seniai, pirmą kartą paragavau lazanijos. Iš Maximos (I know, I know). Riebus kečupu persisunkęs padažas ir jame plaukiojantys ištižę lakštai. Kartu su pirmu šio patiekalo kąsniu manyje gimė alergija. Iki šiol žodis „lazanija“ man asocijuojasi su tais ištižusiais lakštais ir pomidorų padažu. Ir nors esu įsitikinusi, jog būna skanių lazanijų, kol kas jų nemėgstu.
Bet taip paprastai aš nepasiduodu. Praėjus kelioms dienoms po skaniojo patiekalo degustacijos, nusprendžiau lazaniją pasigaminti namie. Čiupau lakštų pakelį, permečiau akimis receptą ir pasigaminau (Aha, faršą apkept, su pievagrybiais. Dar ten svogūnų rodos buvo. Iš pieno ir kažko ten padaryt padažą. Užbarstyt sūriu. Iškept.  Nu gi lengviau nebūna!). Ir, nors pati tuo stebiuosi, visiems patiko. Aišku, manąją improvizaciją lazanija pavadinti galėtų tik gerą fantaziją turintis žmogus, bet svarbiausia, jog buvo labai skanu.
Taip kartais ir gaminu (ne tik tą patiekalą). Dedu šio bei to ir tiek, kiek norisi. Taip, matyt, ir gimsta receptai.
Gal kada nors išdrįsiu paskelbti savosios lazanijos receptą, bet šįkart apie kiek kitokią. Apie vegetarišką. Su varške bei špinatais. Irgi pusiau improvizacija, bet žinojau, kad pavyks, nes joje naudojami keturi itin vienas prie kito tinkantys produktai – špinatai, česnakai, muskato riešutas bei sūūūris. Taip, pavyko puikiai.

Lazanija su varške bei špinatais
2 porcijos
4 lazanijos lakštai (naudoju žaliąją, su špinatais)
120g varškės (rinkitės minkštą, be gumulėlių)
230g pieno
200g špinatų (naudoju šaldytus)
1 svogūnas
2-3 skiltelės česnako
50g fermentinio sūrio
pusė šaukšto miltų
šiek tiek sviesto
šaukštelis aliejaus
muskato riešutas, bazilikai, lauro lapelis, juodieji pipirai, druska

Lazanijos lakštus trumpai apvirkite (7-10min.). Svogūną susmulkinkite, apkepkite ant įkaitinto aliejaus. Kai svogūnas gražiai pagels, įspauskite česnako skilteles ir pakepkite dar šiek tiek. Sudėkite atitirpusius špinatus, įpilkite šlakelį vandens ir pakaitinkite porą minučių. Įberkite druskos, pipirų, baziliko bei muskato riešuto. Varškę sutrinkite šakute, sumaišykite su pora šaukštų pieno (apie 30g). Palikite šaukštą varškės masės, o likusią supilkite ant kaitinamų špinatų. Jei reikia, įpilkite dar šlakelį vandens arba pieno (masė turi būti gana tiršta). Sviestą ištirpinkite keptuvėje, ant jo pakepinkite miltus. Po truputį, gerai maišydami, supilkite likusį pieną. Įberkite druskos, prieskonių, įdėkite lauro lapelį ir maišydami maždaug minutę kaitinkite ant mažos ugnies. Lauro lapelį išmeskite. Mažą kepimo formą ištepkite šaukštu padažo. Dėkite lakštą, tepkite padažu, dėkite trečdalį špinatų. Taip susluoksniuokite tris sluoksnius. Uždėję paskutinį lazanijos lakštą, patepkite likusia varškės mase bei apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie 15min. įkaitintoje orkaitėje.
Skanaus!

8 komentarai:

  1. Mano pažintis su lazanija irgi nebuvo labai vykusi, bet tiesiog įsimylėjau šitą patiekalą kai pati pabandžiau pagaminti. Dabar darau tada, kai noriu kažko labai skanaus :) O tokį improvizuotą varškinį-špinatinį variantą irgi bandžiau kai dar šviežių špinatų buvo. Laaaabai skanu :) Priminei dabar, vėl kaip užsinorėjau... Jau žinau, ką skanausiu šeštadienį :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gerai, kad paragavusi nepasakei "Fu, neskanu, niekad to nevalgysiu", o bandei darytis pati :) O kaip gaminiesi normalią lazaniją? Stipriai skiriasi nuo kavininių/restoraninių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi gaminu lazaniją, nors pažintis pirmoji (tiksliau - pirmasis bandymas gamint namuos) buvo visai liūdna :))
    Manoji su dauuug sūrio, mėsiška. Moku ir vegetarišką su baklažanais ir pomidorais, tačiau klasikinė mėsiškoji pati skaniausia :)
    Su varške ir špinatais esu ragavusi itališkam restorane - išties buvo vykusi. Tavoji, matau, taip pat puiki. Būtinai išmėginsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tiesą sakant, niekada neragavau lazanijos kavinėj. Ta pirmoji pažintis buvo tiesiog svečiuose, bet kažkaip įspūdžio tada nepaliko. Tai negaliu saviškės palyginti su kokioj kavinėj daroma. O maniškė būna paprasta - bešamelio padažas (kuris paprastai pareikalauja daugiausia kantrybės ir terlionių, nes vis normaliai nesigauna :D) + bolognese padažo improvizacija (faršas, svogūnas, morka, pomidorai, pievagrybiai, alyvuogės, prieskoniai...) + sūris paprastas eilinis. Sluoksniuoju įprastai - lakštas, bešamelis, bolognese ir truputis sūrio. Ant paskutinio lakšto tepu tik bešamelį ir barstau sūrį. Tik aš niekada neapverdu lakštų - dedu kietus, todėl kepu ilgiau - 20 min uždengus formą su folija + 20 min be folijos, kad apskrustų. Ir labai gerai iškepa - dar niekad nebuvo kieta...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, ahaaa, dideli sūrio kiekiai būtini :))
    O iš nuotraukų manoji ne tokia ir puiki :( bet skonis daug geresnis, nei vaizdas :D

    Dainora, darau labai labai panašiai, tik be alyvuogių ir pomidorų (jų nelabai mėgstu). Kiek skaičiau receptų, daug kur lakštai neapverdami. Reikės pabandyt, nes tas lakštų virimas - nemėgstamiausia gaminimo dalis :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš lazanijos lakštus tingiu apvirti, tai darau arba skystesnę masę (jei tai su mėsa), arba perku šviežios pastos lakštus. O tokią su špinatais kai darau, mėgstu pusę užšaldyti tiesiai inde, kartais praverčia :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šviežių lakštų net niekada nesu mačiusi... :(
    O su šaldymu tai puiki idėja, ačiū! :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. geras receptukas ;)
    Lazanija mano nuomone lengvas ir labai greitas receptas.
    Patarimas: Lakštus pirkite kurių nereikia virti (rimi)taip bus greičiau
    Pačio recepto paprastumas...pilu bašamelio, lakštas, įdaras ir taip kokius 3/4 kart
    Bašamelis: sviestas, miltai, prieskoniai ir pienas...pamakaluoji ant keptuvės ir paruoštas.
    Aišku svarbiausia atidirbti jo tirštumą. Per skystas dar miltų, per tirštas - dar pieno :)

    AtsakytiPanaikinti