2010 m. rugsėjo 9 d., ketvirtadienis

Kivių konfitiūras ir vaikystės vasaros

Keista, bet iš savo vaikystės atsimenu tik vasaras. Ne žydinčius kaštonus, ne ramiai krentantį sniegą, ne auksinius lapus... vien tik vasaras. Ir netgi ne tai, kaip vykdavome atostogų prie jūros ar ežero, ne kažkokias ypatingas dienas, o paprastą vasarišką kasdienybę. Atsimenu linksmą draugų juoką, gėlėtas sukneles, savo akinukus rožiniais rėmeliais... Atsimenu tą jausmą, kai išeidama į pilną gėlių balkoną jausdavausi lyg tropikuose. O rytais kasdien valgydavau šviežių uogų, kątik atneštų iš turgaus. Dar atsimenu tą dievišką aromatą, kai milžiniškame puode kątik nuskintos uogos sumaišomos su cukrumi. Ir daug žavių stiklainių, sustatytų palei sieną...
Beje, esu visiškai įsitikinusi, jog mano vaikystės vasaromis nebūdavo lietaus. Juk mane žadindavo saulė.

Dabar šis paprotys jau seniai dingęs. Visų gyvenimai stipriai pasikeitė, o ir prasmės virti tonas uogienių nėra. Bet kai pamačiau Jurgos gamintus nektarinų, bazilikų bei bananų, Eglės kriaušių ir Egidijos agurkųiškart užsimaniau prisiminti tai, kas seniai užsigulėjo atmintyje. Norėjosi kažko ekzotiško, bet kartu paprasto. Pamačiusi šį receptą, supratau, jog tai JIS!

Kivių konfitiūras su laimais

skonis – 10/10

1 nedidelis stiklainis
šaltinis - carina-forum

4 kietesni kiviai
1 laimas
100g cukraus

Kivius nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Laimą gerai nušveiskite, išilgai perpjaukite į 4 dalis, tada supjaustykite labai plonais griežinėliais (kartu su žievele). Vaisius sumaišykite su cukrumi, sudėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15min pabaigoje vis pamaišydami. Po kelių minučių kaitinimo išsiskirs nemažai sulčių, tad vandens tikrai nereikia. Kaitinkite tol, kol skystis stipriai sutirštės ir konfitiūras taps panašus į marmeladą, bet dar jausis kivių gabaliukai (neturi išeiti košė, todėl rekomenduojama imti ne itin minkštus kivius).
Dėmesio! Dariau konfitiūrą keletą kartų. Nors jis ir turi būti šiek tiek kartokas dėl žievelių, kartais skonis buvo pernelyg kartus. Nekartokite mano klaidos – kaitinkite ant kiek didesnės nei vidutinės ugnies, geriau dažnai pamaišykite. Kuo mažesnė ugnis, tuo lėčiau tirštėja konfitiūras, ir tuo labiau išsiskiria žievelių kartumas. 15-20min kaitinimo – pats tas.

Konfitiūras tikrai vertas būti išbandytas – skonis labai geras, kvapas malonus, o konsistencija marmeladinė.





Skanaus!

2 komentarai:

  1. Pasakiškas, tik aš dariau su aktinidijomis, manau puikiai tiktų prie Kalėdinės žąsies.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir man jis pasirodė puikus :) Aktinidijų niekada nesu ragavusi, bet pagal paveikslėlį matau, jog tai beveik kiviai :DD
    Tikrai džiugu, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti