2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Naujas draugas

Noriu šuniuko. Bet ne... šuniukas – tai tas mažas, inkštintis, drebantis padarėlis. Noriu didelio, protingo, draugiško ir ištikimo. Tokio, kuris padėjęs galvą man ant kelių giliai atsidūstų ir žiūrėtų giliomis akimis su begaliniu dėkingumu. Tokio, kuris visais būdais ropštųsi į lovą, nors jam ten negalima. Tokio, kuris nepyktų, kai vėlai pareinu namo. Ir kaskart pasitiktų prie durų taip, lyg laukė čia metų metus. Ir išlydėtų taip, lyg daugiau niekada nepasimatysime. Nugyvenusio labai sunkų gyvenimą ir kasdien ateinančio padėkoti už suteiktą laimingą senatvę. Ir tokio, apie kurį galvotum vos ne kasdien, nors jo jau seniai nebėra...

Gerai jau, nepaisant slogios pradžios, viskas yra tikrai gerai. Ir beje, turiu naują naminį gyvūnėlį. Tiesa, brangoką, bet labai, labai, LABAI šaunų. Štai tokį. Va taip va.

O dabar grįžtam į kulinarinį pasaulį. Neseniai atšvenčiau n-tąjį gimtadienį. Ilgai galvojau, ką gi įdomaus pasigaminus. Tortą? Boring! Pyragą? Neee. Mažytį pyragaitį su kremu ir viena žvakute? Hmm, stilinga, populiaru, madinga. Dėl to banalu. Taigi, labai, taip sakant, neįprastas patiekalas gimtadienio proga – pomidorų sriuba. Aga, nė pati negalėjau pagalvoti, kad iki tokio nusirisiu.
Sriuba puiki. O man, nemėgstančiai pomidorų sriubos, tai buvo tikras atradimas. Kaip žinoma, gera sriuba, prasideda nuo gero sultinio, tad siūlau nepagailėti poros daržovyčių ir išsivirti sodrų ir aromatingą sultinį. Kas dar? Švieži pomidorai. Būtinų būtiniausiai. Gamindami su konservuotais gausite irgi skanią, bet visiškai kitokią sriubą. Švieži bazilikai – labai labai rekomenduojami. Visiems žinoma seniausia pomidorų ir bazilikų draugystė. O kas dėl mėsytės – galima su, galima be. Jei vis dėlto nusprendėte pirmąją, imkite jautieną. Nuoširdžiai sakau – su kiauliena ar paukštiena nė nebandykite. Jautiena tobulai pabrėžia pomidorų aromatą. Tai tiek.

Keptų pomidorų sriuba su jautienos kukuliais ir baziliku

skonis – 10/10
porcijos – 3

400-500ml daržovių sultinio*
5 vid. dydžio pomidorai
½ raudonos saldžios paprikos (pagal norą)
200g jautienos faršo
1 svogūnas
4-5 česnako skiltelės
sauja šviežio baziliko
½ šaukšto medaus
alyvuogių aliejus
druska, cukrus, raudonėlis, čili pipirai, juodieji pipirai
skrudinta duona (su česnaku arba sūriu)

*sultinį gaminu iš: svogūno (nenulupto), poros česnako skiltelių, saliero gumbo gabaliuko arba poros lapkočių, morkos, paprikos gabalo, lauro lapelių, pipirų žirnėlių. Dar neseniai nusipirkau ir negaliu atsidžiaugti džiovintų žolelių mišiniu - bouquet garni. Tai prancūziškas žolėlių mišinys, naudojamas sriuboms, sultiniams, padažams itt. Pagrindinės sudedamosios dalys – tai petražolės, lauro lapai ir čiobreliai. Manasis supakuotas porcijomis kaip arbata, tad labai lengva jį išimti iš sultinio. Priklausomai nuo to, kokią sriuba gaminsiu, dedu žoleles – krapus žuvies sriubai, baziliką pomidorų, petražoles visoms kitoms. Jeigu turiu laiko, visas daržoves kokį pusvalandį paskrudinu orkaitėje iki rudumo.

Orkaitę įkaitinikite iki 220 °C. Pomidorus perpjaukite pusiau, sudėkite į kepimo indą vienu sluoksniu odele į apačią. Jei naudojate papriką, ją išvalykite, supjaustykite gabalais ir sudėkite ten pat. Jeigu norite, tarp jų sukaišiokite nenuvalytas česnako skilteles ir baziliko lapus. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite maždaug šaukšteliu cukraus, kad jie skaniai karamelizuotųsi. Statykite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Galite įjungti grilio funkciją. Tuo metu faršą suprieskoniaukite, susukite mažyčius kukulius ir apkepkite ant didelės ugnies. Nusausinkite servetėle. Svogūną supjaustykite plonai, česnaką susmulkinkite ir abu apkepkite iki rudumo ant šlakelio aliejaus. Kai pomidorai iškeps, nuimkite nuo jų odelę ir supjaustykite kubeliais (jie bus labai minkšti). Papriką susmulkinkite. Sudėkite į verdantį sultinį pomidorus, papriką bei svogūnus, negailėdami įberkite prieskonių (ypač čili miltelių), įdėkite medaus ir, jei dar reikia, šiek tiek cukraus. Pavirę apie 10-15min, sudėkite kukulius ir virkite dar apie 5min. Tiekite gausiai apibarstę smulkintu baziliku su skrudinta duona.

P.S. Pagal norą sriubą galite sublenderiuoti ir jau tada dėti kukulius, bet asmeniškai man tokia daug skanesnė – kai yra ką pakramtyti.



Skanaus!

11 komentarų:

  1. nuotraukos yra Nuostabios, Tiesiog Fantastiskos! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Super! Ir kaip tokais foto "išlaužiat"??? Jei tik man tokios gautųsi - šiandien pradėčiau rašyt blogą... O sriuba irgi verta dėmesio :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jurga, ačiū, tikrai labai malonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonime, nežinau, kaip kitos merginos, bet aš turėčiau dėkoti tik naujam fotoaparatui :) Su praėjusio įrašo nuotraukomis net nėra ko lygint (jos darytos su visiškai paprasta kamera). Ir visai mažumėlę laiko ir kantrybės :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš ir svarstau - įmanoma ką nors gero "sugaudyti" su paprastesniu ar reikia įsigyti profesionalesnį... Nes noriu aš to blogo, pripažįstu kad labai noriu... :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žiūrint koks tas paprastesnis. O ir profesionalesnių būna nuo a iki z. Gal lavink įgūdžius su tuo, ką turi dabar, o paskui žiūrėk, ar nepradeda nusibosti :)
    O blogo rašyti juk ir dabar niekas nedraudžia. Nuotrauka - dar ne viskas. O ir vertinti jas sunku, kai niekas jų nemato. Gal tik Tau atrodo, kad jos nekokios. Jei nori, tai pirmyn ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Juliana, gal ir teisi esi :) Bet, kai aš esu labai savikritiška, tai norisi vis geresnio ir geresnio rezultato :) Bet dar praktikuojuos, rankų nenuleidžiu :) Ir toliau iš Tavęs laukiam puikių receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man labai spalvos patinka, tokios tikros :) Ir kieme fotografuoji, ar ne? Dažnai ne tik fotoaparatas, bet ir dienos šviesa daug duoda :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jurgita, ačiū :) Aga, kieme. Langai pas mus nedideli, todėl nedaug šviesos tepraleidžia. O ir tas sena medinė dežė man baisiai patinka, tad jaučiu dar ilgai matysite ją mano nuotraukose ;))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Taip ir yra ;) Labai rekomenduoju išbandyt. Skonis labai skiriasi nuo įprastų pomidorų sriubų iš konservuotų pomidorų (man tai milžiniškas pliusas) ;)

    AtsakytiPanaikinti