2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

Crespoline su špinatais ir ricotta

Ne visai seniai teko pabūvoti nuostabiame itališkame restorane. Taip, kur padavėjai be dėmesio nepalieka nė penkiom minutėm, kur vynų pasirinkimas didesnis, nei raidžių abecelėje, kur žavūs italai šypsosi nešiodami skaniausius patiekalus ir visiems linki Buon appetito! Ir mes, tokie paprasti ir netašyti, su džinsais ir marškinėliais sėdėjome išdažytų veidų ir gilių iškirpčių apsuptyje. Ir visai nesijautėme keistai. Turbūt dėl to, jog pirmas įspūdis kartais būna apgaulingas. Staleliai buvo miniatiūriniai ir stovėjo pakankamai arti vienas kito. Ne, tiksliau pasakius, jie buvo vos ne susilieję. Toks keistas stalų voratinklis didelėje salėje. Ir negalėjome daryti staigių judesių, nes bijojome sužeisti žmones, sėdinčius šalia kaimyninių mini stalelių. O ir padavėjų dėmesys ėmė pabosti. Ir tas neskoningas blizgantis stulpas salės vidury viską dar labiau gadino. Taip, taip, pasirinkę džinsus neprašovėme – klasikinis kostiumas ir stilinga suknelė nedera su šia vieta. O tada atnešė užkandžius. Keptą sūrį su cinamoniniu agrastų čatniu man ir keptas sraiges su salotomis jam. Ir žinote ką? Visi tie blizgantys stulpai, voratinkliniai staleliai ir pabodę padavėjai dingo. Viskas sustojo. Ne, maistas buvo ne bomba, greičiau lėtas ir vis didėjantis malonumas, kurį norėjosi ištempti iki begalybės. O kai begalybė baigėsi ir mūsų lėkštės ištuštėjo, atnešė pagrindinius patiekalus. Kažkokį keistą apkepą vardu crespoline su špinatais ir daug sūrio man ir tirpstančią burnoje anties krūtinėlę su pomidorų salotomis jam. Suvalgysiu gal kokį trečdalį, pagalvojau aš, juk laukia dar ir desertas. Naivuolė. Paragavusi supratau, jog sustosiu negreit. Ir pagalvojau, jog būtinai išmoksiu gaminti šį patiekalą namuose. Ir išmokau.

Taigi, pagaliau, kas per daiktas tas crespoline? Tai itališkas lietinių blynelių apkepas tradiciškai gaminamas su špinatais, ricotta, bešamelio padažu ir parmezano sūriu. Į ką panašus? Šiek tiek primena lazaniją, tik šis yra daug, DAUG švelnesnis. Tirpstantis burnoje. Dieviškas.


Crespoline su špinatais ir ricotta
2 porcijos


1 kiaušinis
80g miltų
90g pieno
150g vandens*
druska

1 mažas svogūnas
2 česnako skiltelės
150-180g šaldytų špinatų (galima naudoti ir šviežius)
120-150g ricotta sūrio arba varškės be gumulėlių
šlakelis aliejaus
druska, pipirai, muskato riešutas, džiovintas bazilikas, lauro lapas

10-15g sviesto
šaukštas miltų
300g pieno

50-80g parmezano/džiugo

*Lietinius visada kepu su apytiksliai 1/3 pieno ir 2/3 vandens. Jeigu norite, vandenį keiskite pienu. Tešla bus labai skysta, todėl, jei keptuvė nelabai gera, gali tekti įberti šiek tiek daugiau miltų. Kepu be riebalų.

Sumaišykite kiaušinį, pieną, vandenį, miltus ir žiupsnį druskos. Neplakite – atsiradus oro burbuliukams blyneliai gali pradėti plyšti. Įkaitintoje keptuvėje iškepkite 6-8 lietinius. Naudokite kiek galima mažiau riebalų.
Padažui miltus pakepkite su sviestu. Įpilkite porą šauktų pieno ir labai gerai išmaišykite, kad neliktų gumulelių. Po truputį supilkite visą pieną. Įdėkite lauro lapelį. Kaitinkite ant mažos ugnies vis pamaišydami.
Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite. Apkepkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Tada sudėkite atšilusius špinatus, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 5 minutes. Sudėkite ricotta sūrį, įberkite druskos, pipirų, muskato riešuto ir džiovinto baziliko. Gerai išmaišykite.
Iš padažo išimkite lauro lapelį, įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto. Kai ims tirštėti, nukelkite nuo ugnies.
Į blynelius po lygiai sudėkite špinatų įdarą, juos sulankstykite į „ketvirčius“ (per pusę ir darkart per pusę). Į kepimo formą įpilite porą šaukštų bechamel padažo, sudėkite blynelius (gali būti vienu arba dviem sluoksniais). Viską užpilkite likusiu padažu, barstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 20-25min 200° orkaitėje.
Skanaus!

3 komentarai: