2011 m. birželio 28 d., antradienis

Jūra už kampo ir Nutellos pyragas

Sekmadienį, sunkiai atmerkusi akis išsiropščiau iš lovos. Greitas dušas, maudymkės, didelė rankinė ir akiniai nuo saulės – važiuojame prie jūros. Ir nors diena prasidėjo nervingai ir nelabai sėkmingai, išvyka buvo nuostabi. Suprantama, juk jūra negali nepatikti. Daug saulės, gražūs žmonės, šalti gėrimai ir pabėgęs vanduo [aga, dienos metu jūra nuslenka labai toli – ėjome gerą kilometrą, bet iki kelių vanduo taip ir nepasiekė. Jūra iki kelių, taip sakant]. Sunku patikėti, jog šitoks grožis slepiasi beveik už kampo – vos 40 minučių traukiniu. Žodžiu, visiškas šaunumėlis.
O Nutellos pyragas neapsiejo be nuotykių. Skaidydama receptą, o kitą rytą jau maišydama tešlą varvinau seilę – juk ir šokoladas, ir Nutella, ir riešutai, ir tas šokoladinis padažas... Viskas turėjo būti tobula. Ir, žinokit, buvo. Ir jau tada, kai mėgaudamasi antru gabalu pyrago iš naujo perskaičiau receptą, supratau, jog neidėjau... sviesto.
O dabar nė nežinau, kaip vertinti pyragą – jis ir be sviesto buvo be galo skanus. O kas dar keisčiau, jis buvo ne tik purus ir minkštas, bet ir drėgnas. Skaniausias, beje, atšalęs. Palyginimo dėlei kitą kartą visgi stengsiuosi neužmiršti apie sviestą.
P.S. Padažą dariau pagal save – juodas šokoladas + šlakelis pieno. Nieko ypatingo, bet čia labai tiko. Suteikė šokoladiško sodrumo. O karts nuo karto pasitaikanti kvapni avietė nuspalvino visą šį reikalą. Rekomenduoju.

Nutellos pyragas

6 kiaušiniai
115g minkšto sviesto
didelis indelis Nutellos (400g)
100g maltų lazdyno riešutų
120g ištirpinto juodojo šokolado
1v.š. Frangelico arba vandens
žiupsnelis druskos

125g juodojo šokolado
125ml riebios grietinėlės
1v.š. Frangelico arba vandens
100g lazdyno riešutų (aš dedu šviežias avietes)

Orkaitę įkaitinkite iki 175°C. Sviestą ištirpinkite su Nutella. Įmaišykite likerį, maltus riešutus ir patikrinę, ar masė ne pernelyg karšta, kiaušinių trynius. Šokoladą ištirpinkite, kiek atvėsinkite, ir sumaišykite su mase. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos ir dalimis sudėkite į tešlą. Supilkite viską į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 40min.
Riešutus paskrudinkite keptuvėje, nuimkite odeles. Ištirpinkite šokoladą su grietinėle. Nuimkite nuo ugnies ir plakite tol, kol padažas atauš.
Atvėsusį pyragą apliekite padažu ir papuoškite riešutais.
Skanaus!



10 komentarų:

  1. Visiškas gėris. Tikrai.
    Gerai, kad ir tu taip manai ;))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manyčiau riebalų (400g Nutellos tai juk ne vien riešutai) čia ir taip jau nemažai, tai ir tie pamiršti 100g sviesto nepakeitė labai. Tik aš gailėčiau viso puodo šio riešutinio gėrio - labai retai juo save palepinu ir manau širdis neleistu jo iškepti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Diana, ačiū už visiško gėrio receptą ;)

    Indre, ir aš taip pamaniau. + dar šokolade yra riebalų.
    Čia Nutella ir panašūs kremai/pastos pakankamai pigios, tai galima ir lepintis kone kasdien. Be to, dedant į tešlą jaučiu galima pakeisti ir pigesne versija - įtariu, kad nieko nesijaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš tai ne apie pyragą dabar (nors paimčiau mielai gabalėlius du). Apie jūrą. Bandau išsiaiškint, kur bazuojiesi, kad taip netoli jūūūūra :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle B, rytų Londone gyvenu. Svarbiausia nusiropšt iki tinkamos stoties, o jau tada sėdi į express traukinį ir po pusvalandzio su trupučiu išlipi beveik pakrantėje :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. ooo... kam taip nėra buvę :)Teko man porą kartų nevykusius eksperimentus verst lauk. Kaip širdį skaudėjo...

    ir nesuprantu kodėl. šokolado šiaip jau nevalgau (ne todėl, kad nemėgstu, bet todėl, kad man jo niekada nesinori - turbūt persivalgiau mokykloj, kai po dvi plytas kasdien sukirsdavau), bet man nieko nėra geriau už šokoladinius kepinius. Iškepu ir džiaugiuos kaip kiti lapnoja. Keistuolė kažkokia.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ahhh Londonas. O aš kažkodėl apie Latviją pagalvojau :D na tada viskas aišku, kodėl negaila (:

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jūra, ech... :) Pyragas puikus, nors nutela pas mus namuose labai retas svečias. Bet šokoladas ir vaisiai, ypač vyšnios, avietės ar juodieji serbentai, ko gero, pats skaniausias pasaulyje desertas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egle, o aš visada sakiau, jog man geriau pusplytis šokolado nei gabaliukas pyrago. Ir kad išvis nemėgstu aš tų šokoladinių kepinių. O paskui suskaičiavau, kad turiu gerus 5 nuolat kepamų šokoladinių pyragų receptus. Matyt ir man jie geriausi.. :)
    P.S. Tavajį žiauriai šokoladinį irgi bandžiau :)

    Indre, įdomiai Tu čia sugalvojai su Latvija ;D

    Citrina ir bulve, visiškai sutinku. Visai skaniai jos pabrėžia visą pyrago/deserto šokoladiškumą :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jau kelintam bloge uzmatau sokoladinio pyrago recepta, kiba teks raitotis rankoves, cia matyt kazkoks zenklas :D

    AtsakytiPanaikinti