2011 m. birželio 30 d., ketvirtadienis

Braškės, braškės, braškės

O žinot ką? Pas mus braškių sezonas jau baigiasi. Braškių dar yra, bet kaina vis auga. Tad be ilgų ir romantiškų įžangų skubu dalintis nauju receptu.

Braškės ir rozmarinu – visai įdomus derinys. Nė nežinau, ar geresnis už rabarbarus su rozmarinu, ar ne. Tiesiog kitoks. Skonis labai įdomus, šiek tiek gurmaniškas. O kvapas... jis nenusakomas. Atidarius stiklainį vasaros aromatas pasklinda visoje virtuvėje. Bent vieną stiklainį tokios uogienės pravartu turėti žiemos įkarštyje, kai norėsis prisiminti braškių, miško ir ilgų dienų aromatą.
Man uogienė puikiai tiko prie brie sūrio. Nors, gal tai tiesiog mano meilė šiam sūriui. Su brie galėčiau nors ir bananus valgyt.
Originale autorė uogienę gamina iš šaldytų braškių. Mane tai maloniai nustebino – apie džemą ir seniau buvau pagalvojusi, bet nemaniau jog šaldytos uogos išlaikys formą uogienėje. Viskas, matyt, įmanoma.
Rašau savo proporcijas ir kiekius.

Braškių uogienė su rozmarinu
1 stiklainis

400g šviežių braškių
80-90g cukraus
1v.š. grenadine sirupo (nebūtinai)
2 šakelės šviežio rozmarino
1v.š. tekilos
0,5a.š. balzaminio acto
žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Nuplautas braškes užberkite cukrumi ir palikite keletai valandų arba nakčiai, kad paleistų sultis. Sudėkite į puodą, įdėkite rozmariną ir kaitinkite 2-3 minutes. Tada nuimkite nuo ugnies ir palikite bent porai valandų, kad sirupas kiek įsigertų į braškes (taip padidėja galimybė, kad uogienėje uogos nesukris). Pastovėjusias uogas statykite ant nedidelės ugnies, sudėkite sirupą, tekilą, actą bei pipirus, atsargiai išmaišykite ir kaitinkite apie 10 minučių (pagal sirupo kiekį ir tirštumą) maišydami labai atsargiai. Būtų dar geriau, jei puodą tiesiog pakratytumėte. Išvirusią uogienę sudėkite į stiklainius. Laikykite šaldytuve.
Skanaus!



7 komentarai:

  1. šiemet braškių visai neatsivalgiau, tad apie virimą net kalba neina :) kažkaip labai greitai baigėsi parduotuvėse vietinės braškės ir atėjo olandiškosios. Būt įdomu su rozmarinu pabandyt

    AtsakytiPanaikinti
  2. mmm... atrodo nuostabiai! Mes parduotuvinių braškių sezoną irgi jau uždarėme, bet gal dar sodelį kažkiek turėsime... Būtų įdomu išmėginti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomu. Mėgstu braškes ir rozmariną atskirai, o kartu net neįsivaizduoju koks skonis turi gautis. Reikia pabandyti, kol braškės nepasibaigė :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vau, su tekila!
    Braškių... neatsivalgiau :) Tavo nuotraukoj jos tokios tipinės britiškos, čia jos man visos vienodos formos atrodo :)) Lietuvoj tokias močiutė vokiškom vadindavo kažkodėl.

    Paragaut labai norėčiau. Myliu rozmarinus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle B, ir aš neatsivalgiau visai. Nespėjo sezonas prasidėti, o jau pabrango :( Bet tikrai bandysiu uogienę ir džemą išsivirt iš šaldytų uogų. Įdomu labai :)

    Bulve, ir aš noriu savo sodelio su braškėm :) Eh..

    Viktorija, skonis tikrai įdomus. Kasdien gal nevalgysi, bet pabandyti tikrai verta :)

    Jurgita, matau, mažai kas atsivalgė tų braškių :)
    Aga, šitos dar pusė velnio, ankstyvos tai išvis visos kaip iš vienodų formelių išimtos :)
    Tau tai galiu ir mestelt vieną kitą, vienam kaime gyvenam ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Turėtų būt įdomus skonis. Aš vakar čatnį iš braškių viriau, neįprastas, bet skanus gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, įdomu būtų paragaut. Gėda prisipažint, bet pati čatnio nesu gaminusi - visada perku. O čia dar ir braškinis... Lauksiu recepto :)

    AtsakytiPanaikinti