2012 m. vasario 21 d., antradienis

Aviečių ir granatų uogienė su čiobreliais

Maistas dabar vertinamas visai kitaip. Receptai ateina ir išeina - nedaug kas tegamina tuos pačius patiekalus kas dvi savaites ir taip metai po metų. O savaitgaliui tradiciškai kepta višta arba cepelinai. Išgirstame naujieną (nors ir jų surasti itin sunku), išbandome, ir, jei patiko, gaminame kelis kartus iš eilės. Tada nukišame į tolimą stalčių artimiausiam pusmečiui. O po pusmečio ta, jau ne naujiena, vėl netikėtai pradžiugina.
Viskas, turbūt, dėl milžiniškos pasiūlos. Receptai, produktai, idėjos... bet kartais ir vėl pagaunu save ties mintimi, jog nežinau, ką pasigaminti pietums. Visko pilna – daryk, rodos, ko širdis geidžia. O širdis geidžia paprastumo. Nemadingo, neįmantraus, tikro ir nuoširdaus maisto. Duonos su sviestu. Obuolio su medumi. Šaukštelio naminės uogienės.
Nors pradinė konservavimo paskirtis – išsisaugoti vasaros gerybių ateinantiems metams seniai dingo, bet juk taip smagu šaltą vasario naktį atsidaryti stiklainį, kupiną raudonų uogų.

Uogienė išeina labai įdomi. Dominuoja avietės, granatai duoda tik prieskonį. Nežinantis tikrai neatspėtų. Čiobreliai suteikia puikų aromatą – svarbiausia jų nepadauginti. Nors autorė rašo apie saujelę, aš dėjau tik dvi šakeles. Iš pradžių jų beveik nesijautė, bet atšalus uogienei aromatas atsiskleidė.
Originale dedamas agavos sirupas, bet aš naudojau rudąjį cukrų. Gal ne taip sveika, bet taip pat skanu. Kadangi cukraus dedama nedaug ir verdama uogienė neilgai, ji kvepia trintomis uogomis. Laikyti reikia šaldytuve iki kelių savaičių.
P.S. Cukraus kiekį siūlau reguliuotis pagal skonį – mes saldžių nemėgstam. Čia cukrus dedamas ne kaip konservantas, o tik dėl saldumo.

Aviečių ir granatų uogienė su čiobreliais
3 nedideli stiklainiai (manieji, turbūt, buvo didesni, nes autorei išėjo 6-8 stiklainiai)
šaltinis – Green Kitchen Stories

3 granatai
250g šaldytų aviečių (šviežios, žinoma, tinka labiau)
½ citrinos sulčių
2 šakelės čiobrelių (arba pagal skonį)
100g rudojo cukraus (arba pagal skonį)

Išimkite sėklas iš granatų (instrukcija). Į puodą sudėkite sėklas, atšildytas avietes bei cukrų. Statykite ant nedidelės ugnies. Masę užvirkite ir kaitinkite kartas nuo karto pamaišydami apie 20-30min (priklausomai nuo to, kiek sulčių išsiskyrė). Į virimo pabaigą sudėkite čiobrelius (galite nuimti lapelius arba dėti visas šakeles ir išvirus jas tiesiog išmesti). Sudėkite citrinų sultis ir nuimkite nuo ugnies. Sudėkite į nedidelius stiklainius. Laikykite šaltai iki kelių savaičių.
Skanaus!


2 komentarai:

  1. Bet kokia graži uogienė, o kaip granato kauliukai? Šitą uogienę reikia gerai kramtyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maisto Diletante, ačiū :)
    Granatų kauliukai pasidaro identiški aviečių sėklytėms. Pagal konsistenciją tai tiesiog aviečių uogienė :]

    AtsakytiPanaikinti