2012 m. vasario 14 d., antradienis

Turkiška duonelė su razinomis

Nusilakuoju kojų nagus raudonai – man irgi Valentindienis.
***
Ar šalto vėjo nupūsta, ar nuo mamos užsikrėtusi, ar gerus receptus su gražiomis nuotraukomis atradusi – užsikrečiau duonos kepimo manija. Planuose ir duona su raugu, ir mielinės bandelės, ir nesaldi duona su riešutais... eh, daug tų planų.
Ogi visa manija prasidėjo nuo šitos duonelės su melasa ir razinomis. Nežinau, kiek ji turkiška, bet kad labai skani, tai tikrai. Autorės duonelė atrodo labai puri ir lengvutė. Man abu kartus išėjo panaši į „Palangos“ duoną pagal konsistenciją, saldi, su ypatingai skania traškia plutele. Viduje šiek tiek drėgnoka, dėl to ilgai nesenstanti. Žodžiu, duonelė keliauja į mano topus, nes gaminti ją labai lengva (kaip mielinei tešlai), o skonis labai labai. Ypač pusryčiams, su storu sviesto sluoksniu ir ramunėlių arbata.

Turkiška duonelė su razinomis
2 kepaliukai
šaltinis – Blue Spoon

500g miltų
pakelis sausų mielių (7g)
330ml pieno
2 v.š. sviesto
5 v.š. melasos
4 v.š. rudojo cukraus (galite nedėti, jei norite ne visai desertinės duonelės)
2 v.š. tirpios kavos
100g razinų
1 a.š. druskos

Miltus išmaišykite su druska, mielėmis bei šaukšteliu cukraus. Pieną supilkite į mažą puodą, statykite ant nedidelės ugnies. Nuolat maišydami sudėkite sviestą, cukrų, kavą ir melasą. Pieną atšaldykite iki tokios temperatūros, kad įkišę mažąjį pirštą, nejautumėte diskomforto. Pieno mišinį supilkite į miltus su mielėmis, sudėkte razinas ir gerai išminkykite. Jei tešla vis dar lips prie rankų, įberkite šiek tiek miltų.  Uždenkite švariu rankšluosčiu ir statykite šiltai maždaug valandai, kad paaugtų.
Tešlą padalinkite į dvi dalis, suformuokite kepalėlius ir palikte dar 20-30min šiltai.
Kepalėlius patepkite pienu, kepkite apie 30 min 190°C karštumo orkaitėje. Aš dar karštą duonelę dar kartą tepiau pienu ir laikiau orkaitėje, kol šiek tiek atvėso.
Skanaus!


8 komentarai:

  1. o ar galima melasą pakeist medumi?
    labai gundančiai atrodo :)

    beje, gal kartais žinai receptą kažko panašaus į "jorės" duonos su saulėgrąžom?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, melasa turi kiek kitokį skonį... manau, galima būtų dėti šiek tiek medaus arba sirupo ir naudoti tamsųjį muscovado cukrų (tą tokį juodą) vietoj rudojo :)
    O dėl "jorės" tai tikrai nesu žinovė, sorry :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O nuo ko ši duonelė gaunasi tokia tamsi? Labai jau skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, melasa yra smalos juodumo + kava + naudojau tamsiausią cukrų, kokį radau :)
      Rekomenduoju ;)

      Panaikinti
  4. o kodel jinai turkiska? kiek kartu buvau turkijoje , o buvau nemazai , tai tokios neesu nei macius neragavus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ai tik dabar pamaciau , kad rasai nezinai Ant kiek ji turkiska :) As ir galvoju ,kaip cia taip turkija ir tamsi duona , du nesuderinami dalykeliai gi gaunasi. Buvau kaip lauktuviu musu jores nuvezus , tai baisiai seima nustebus liko kas cia per dietinis neskanus produktas :DDD Parduotuvese juodos nenusipirksi , tik tokia kaip musu tamsesnis batonas , batono skonio , ispusta:) Baltas batonas apskritai ten valdo prie visko makaronu , riziu ,mesos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, matyt, pavadinimas turi atskirą istoriją. Arba ir neturi ;))
      O duonelė su yra tamsi dėl cukraus ir melasos, tad gal melasa turi kažką bendro su turkija...
      O juoda duona daugelį stebina. Ne gerąja to žodžio prasme ;D

      Panaikinti
  6. I knοω this if off topіc but Ι'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I'm
    asѕuming haνing a blog like уours would cost a pretty pennу?

    Ι'm not very internet smart so I'm not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

    https://support.mozilla.org/en-US/user/814963
    my web site > roofing

    AtsakytiPanaikinti