2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Du sveikuoliški šokoladai

Vis su tais savo šokoladais.
Normalūs žmonės pavasariui artėjant maitinasi sveikai, o aš nieko negaliu su savimi padaryti.
Bet žinote, būna apima kokia stipri vieno produkto manija ir kol (neatsi)valgysi/gaminsi, ji niekur nedings. Šiuo metu mano fetišas – sveiki desertai. Ne, ne vaisių salotos su jogurtu, o sotūs, saldūs, pageidautina šokoladiniai desertai, pagaminti iš sveikuoliškų produktų:
šokoladinis musas, apie kurį jau rašė Egidija
ir dar keli...

Pradėjau paprastai – veganiškas šokoladas. Nes, manau, išsikepti pyragą arba pasigaminti šokoladinį desertą yra kur kas paprasčiau, nei pasigaminti gabaliuką gryno sveikuoliško šokolado. Bet viskas yra įmanoma. Ir ne taip jau sunkiai.

Gaminausi dviejų rūšių šokoladą – šaldytą pieniškai-riešutinį bei juodąjį šokoladą su kokosų aliejumi.
Pirmajį aptikau viename rusų tinklaraštyje – visi itin gyrė. Sakė, jog labai skanu ir be galo primena šokoladą. Nuoširdžiai pasakius, nelabai. Ne, supraskite mane teisingai – dalykas tikrai skanus. Graikiški riešutai su lengvu šokolado prieskoniu – kas čia gali būti neskanaus? Bet ar jis šaldytas, ar ne – tai tik riešutai ir kakava. Labai, beje, mažai kakavos. Kitąkart dėčiau gerus 3 šaukštus vietoj vieno. Be to, vos ištraukus iš šaldiklio desertas ima tirpti – kaip pieniški ledai.
Antras – daug geriau. Kokosų aliejus, kakava ir agavos sirupas (arba medus) dalykui pasaldinti. Kokosų aliejus kambario temperatūroje sukietėja, o didelis kakavos kiekis veikia kaip miltai – desertas neskystėja, tik vos suminkštėja ištraukus iš šaldiklio. Tiesa, dėjau tik pusę kakavo, nes toooks kakavos kiekis mane, pieniško šokolado gerbėją, nudėtų vienu smūgiu.
Antrąjį šokoladą garantuotai kartosiu – skonis labai patiko.

Šaldytas riešutų „šokoladas“
nedidelė plytelė (delno dydžio)
šaltinis – čia

½ puodelio graikinių riešutų (apie 50g)
¼ puodelio karšto pieno (apie 50g) (veganiškai versijai rinkitės sojų/riešutų pieną)
1 v.š. kakavos (dėčiau gerus 3)
1 v.š. medaus/agavos/klevų sirupo (veganai renkasi agavos arba klevų sirupą)

Karštame piene ištirpinkite kakavą. Užpilkite mišiniu riešutus ir palikite 10min. Tada susmulkinkite plakikliu (blenderiu) kartu su medumi. Lygią lentelę padenkite plėvele arba kepimo popieriu, supilkite paruoštą masę ir siųskite į šaldymo kamerą kelioms valandoms.


Tamsusis veganiškas šokoladas
delno dydžio plytelė

¼ puodelio medaus/klevų arba agavos sirupo (veganai išbraukia medų)
2/3 puodelio nesaldintų kakavos miltelių (aš dėjau 1/3 puodelio – 25g)
¼ puodelio ištirpinto kokosų aliejaus (30g)

Medų, aliejų ir kakavą sumaišykite. Jeigu norite, dėkite priedų – riešutų, džiovintų vaisių, vanilės, jūros druskos, cinamono etc. Masę paskleiskite ant sviestinio popieriaus ir dėkite į šaldiklį kelioms valandoms. Šokoladui sukietėjus jį laikykite šaldytuve.
Skanaus!

Nuotraukose pirmasis šokoladas atrodo šviesiau, o antrasis - tamsiau

15 komentarų:

  1. >>Normalūs žmonės pavasariui artėjant maitinasi sveikai, o aš nieko negaliu su savimi padaryti.

    Meeeeeelas meeeeeelas ir dar kartą meeeeeeelas. :)
    Bormalūs žmonės maitinasi psichologiškai sveikai, šypt, o psichologiškai sveikas yra tiek tavo šokoladas, tiek Eglės salotos, tiek mano visai-ne-raw tortai.

    Geri geri gardumynai. Aš irgi jų prisisaugojusi, tik bijau, kad blenderiukas nepatemps pakankamai smulkiai sumalt!

    AtsakytiPanaikinti
  2. ooo, koks gėris !!! ir kaip skaniai atrodo !!! tiesą pasakius, visi tie komerciniai šokoladai nebeteikia tiek laimės kiek anksčiau (matyt skonio receptoriai pilnai atsigavo) + gan riebūs ir t.t.t. o čia iš tiesų atradimas : bus nedelsiant išbandytas ;)

    beje, o kuo būtų galima pakeisti kokosų aliejų?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir mane priskaičiuokite prie tų (ne)normalių, kuriems šokoladas tinka visais metų laikais ;)

    O Tu, kaip visada, nustebini savo receptais. Man net į galvą neatėjo pačiai šokoladą gamintis, o čia net du receptai iš karto :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na va ir sugriovei mano isitikinimus, kad sokoladui gaminti kazko labai ypatingo reikia, pradedant super sugebejimais ir baigiant brangia technika :) valio tokiems receptams!

    p.s. atsiprasau uz nelietuviskus rasmenis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jule, taip ir pasakysiu per mažiems džinsams - psichologiškai sveikai :DD
    Aga, blenderio dažniausiai reikia gero, deja. Bet štai antram recepte - tik šaukštas ir rankytė :))

    Irri, antras mums tikrai patiko, nors šiek tiek riebalo ir jis turi. O štai su kokosų aliejumi kur kas sunkiau - jis turbūt vienintėlis, kuris sukietėja kambario temperatūroje. Tai ir laiko šokolado formą. Neįsivaizduoju nieko panašaus, sorry

    Viktorija, mane tokie receptai nuolat patraukia - taip ir knieti išbandyt :)

    Sandra, na, ne toks jau čia ir tikras šokoladas, bet tikrai taip - viskas yra paprasčiau už paprastą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O koks tavasis stiprus blenedris? Turi maksiminį lipdukinį, šiaip veža neblogai, bet ne VitaMix'as...

      O žinok aš savo džinsams jau kurį laiką taip kartoju. O jei jie nesutinka, tai liepiu gulėt spintoj ir traukiu sijonus. :D

      Panaikinti
    2. Manasis kažkoks noname - pirkau sendaikčiuose be pakuotės, bet pasitaikė labai stiprus. O nebūtinai ir VitaMixas reikalingas - išmirkyti riešutai susimala ir paprastu, kiek teko bandyt.
      Ne visi mes čia tokie buržujai su Vitamixais ;D

      Panaikinti
  6. mmmm...kaip skaniai atrodo, dabar Tavo šokoladas mano desertų sąraše:)) Beje, dėkui už nuorodą į ledus mano bloge:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ugne, tikiuosi, patiks :)
    O Tau ačiū už receptą ;

    AtsakytiPanaikinti
  8. bet kaloringumas kaip ir paprasto šokolado :/ bet atrodo fantastiškai :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš kažkodėl skeptiškai žiūriu į tuos visus raw etc. Neįtikina manęs. Na eksperimentams tinka, bet ne nuolatinei mitibai :)
    O beje labai rekomenduoju avokado ledus - išbandyti, sulaižyti, mama visad prašo, kad pagaminčiau, kai atvažiuoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonime, kalorijos tai taip, bet jos yra geresnės kokybės :)

    Indre, ginkdie nuolat taip maitintis :D bet pabandyti naujus dalykus visada įdomu :)
    Num reiks gamintis tada, nes vis atidelioju. Kažkaip visgi keistokai skamba tie avokadai+cukrus :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O kažin ne šaldytuve išsilaikytų tie šokoladai, nes aš noriu vaikams daryti advento kalendorius ir įdėčiau tokius šokoladus, bet ar jie negestų, netirptų?

    AtsakytiPanaikinti
  12. O šokoladas su kokoso aliejumi išsilaiko ne šaldiklyje, nes atrodo labai skanus, bet jei galima valgyti tik užšaldytą, tai ne variantas :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Manau, kad šie šokoladai puikiai išsilaikytų ir ne šaldytuve, nes kiek žinau anksčiau šokoladų gamyboje kokoso aliejus buvo naudojamas ir šokoladai puikiai išsilaikydavo. :)

    AtsakytiPanaikinti