2012 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Grybų cappuccino sriuba su lazdyno riešutais

Gyvenimas, rodos, įgauna kitas spalvas. Temti ėmė keliom minutėm vėliau, palangę puošia baltos tulpės, o galvoje vis dažniau praskrieja mintys apie batelius vasarai. Tik štai aš vis nesikeičiu –tūnau prie intymios kompiuterio šviesos 3-ią valandą nakties. Ir, rodos, eičiau miego, bet juk žinau, kad tysosiu lovoje dar gerą valandą su savo mintimis akis į akį. Ne, tegul jau geriau groja radijas.
Prieš porą savaičių, kol pas mus dar buvo pavasaris, pamaniau, jog ilgiuosi sniego. Juk šią žiemą taip ir nesnigo. Ir štai, jau ne visai tikėtai, žada sniegą. O kol kas lepinuosi sriuba, primenančia sniegą.

Kokia gi žiema be sriubos? Karštos, sočios ir tokios jaukios... Šita sriuba – ne visai įprasta. Pieno puta ant viršaus primena ne ką kitą, o visiems žinomą ir daugeliui mėgstamą cappuccino kavą. Paskutinis brūkštelėjimas, paverčiantis paprastą trintą sriubą kažkuo ypatingu ir itin elegantišku.

Grybų cappuccino sriuba su lazdyno riešutais
1-2 porcijos
idėja iš HappyFood

10 nedidelių pievagrybių (apie 200g)
3 džiovinti grybai
1 labai mažas svogūnas
gabaliukas sviesto
50ml grietinėlės
apie 150-200ml pieno
šlakelis aliejaus
sojos padažas, baltieji pipirai, čiobreliai
skrudinti lazdyno riešutai

Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu. Svogūną sukapokite ir pakepinkite svieste. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite ir sudėkite į keptuvę su sviestu ir svogūnu. Iškart įpilkite šlakelį sojų padažo (arba užberkite druskos) – taip iš pievagrybių greičiau išsiskirs sultys. Sojos padažas sustiprina grybų kvapą – net jei naudojate paprastus pievagrybius, jie taps aromatingesni. Džiovintus grybus supjaustykite ir sudėkite į keptuvę. Įdėkite čiobrelių šakelę. Jei reikia, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite ant silpnos ugnies. Po 10min supilkite grietinėlę, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Išmeskite čiobrelius. Šiek tiek atvėsinę sriubą sutrinkite. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Sriubos tirštumą reguliuokite pagal skonį – galite įpilti pieno, grietinėlės arba vandens ir užvirinti.
Pieną pašildykite, supilkite aliejų ir išplakite (galima naudoti plaktuvą, skirtą pieno putai suplakti arba kavinuką, apie kurį kalbėjau čia. Aš bandžiau plakti kavinuku ir pieną su aliejumi, ir be. Pienas be aliejaus ne taip gerai laikosi ant paviršiaus (ypatingai blogai laikosi 2% riebumo pienas. 4% ir 0.5% laikėsi geriau). Išplaktas pienas su aliejumi pasidarė grietinėlės tirštumo, bet palaukus minutę skystis atsiskiria nuo putos. Puta pasidaro labai standi ir graži. Tiesiog tobula. Rekomenduoju būdą su aliejumi.
Sriubą sudėkite į dubenėlius. Ant viršaus šaukštu uždėkite pieno putos, pabarstykite smulkintais lazdyno riešutais.
Skanaus!



12 komentarų:

  1. tu truputį atsinaujinai ). Labai į gerą.
    Kai pamačiau recepto pavadinimą, tai dar porą kartų perskaičiau cappuccino, o paskui pagalvojau, kad turbūt arba kažką sumaišei, arba kažką praleidai :)
    Graži mintis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks grožis! Čia toks restoraninis sriubos variantas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo fantastiškai skaniai :) dar niekur į sriubą plakto pieno nedėjau, bet matau, kad super atrodo (o ir tikiu, kad skanu :) ).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Koks fainas kapučinas! :) Aš kaip tik vienoj laidoj per Gambero Rosso kažką panašaus mačiau. Puiki mintis!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip tu čia mane apgavai! ryte įsijungus kompą taip greit permečiau visas naujienas per akis ir tavo receptą taip pat, tiksliau tik nuotraukas (žinoma nespėjau net pavadinimo normaliai paskaityt, tik vieną žodį pamačiau "cappuccino") ir visą laiką kol buvau univere aš svajojau apie tą cappuccino, nes nuotraukos tai laaabai skaniai atrodė.
    Tai tik dabar suvokiau ką tu čia taip skaniai paruošei:D super

    AtsakytiPanaikinti
  6. Diana, aga, pavasaris širdy - norisi naujovių :) Ač.
    Skamba neįprastai, ania? Ko tik neprigalvoja šiais laikais... )

    Rennie, Neringa, ačiū :)

    Indre, skonio ypatingo nesuteikia, ypač jei į sriubą dedi grietinėlę, bet purumo ir puošnumo dar ir kaip ;]

    Citrina ir bulve, vaišinkis ;

    Ineta, cha!:P
    O įsivaizduok savo reakciją, jei netyčia paragautum tokio kapučino, nepaskaičiusi pavadinimo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Cha, tiksliai kapučinas :) Labai daili, ir foto skanios!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai viskas skaniai atrodo. Šaunuolė !

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir mane suklaidino pavadinimas. Pagalvojau, kad į sriubą kavos įdėjai :D Labai skaniai atrodo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nors nemegstu grybu, mirstu, kaip noriu isbandyti tokia sriuba. Atrodo ypatingai!

    AtsakytiPanaikinti