2011 m. liepos 12 d., antradienis

Kaip mes pomidorų konfitiūrą virėm

Kai žmogus neturi darbo ir rimtos veiklos, susigalvoja ją sau pats. Štai, tarkim, aš susigalvojau dukart per savaitę važiuoti į turgų. O gal kas naujo bus?  Kas ten naujo gali išaugt per tris dienas...? Bet, visgi, pora valandų jau nužudyta. Ir tai gerai. Nes nieko neveikimas veda iš proto.

O turgus, bent jau manasis, atrodo taip: visko pilna – nuo kojinių, iki žuvies. Suknelės, kurias nešioja jau pusė Londono ir rankų darbo dubenėliai. Dar svieriami riešutai. Po saule sunokintos mėsos kvapelis. Gėlės. Vaisiai. Kiniškas take away maistas.
Per daug nesidairydama nudumiu prie šviežių vaisių ir daržovių. Retkarčiais, tarp įprastų cukinijų ir pomidorų galima atrasti egzotikos. Labai, beje, pigios egzotikos. Karambolos, papajos, figos ir kitokios gėrybės. Ir asmeniškai man visa tai nėra skanu – nes tai nėra tikra. Bet paragauti vistiek įdomu. Ir štai pagriebusi keletą indelių fizalio ir šnekučiuodamasi su vienu vyruku laukiau savo eilės. Visai netyčia paklausiau, ką gi su juo galima pagaminti. Tas, ilgai nemąstydamas atsakė, jog restoranuose jį tiekia aplietą juoduoju šokoladu. Ir dar paminėjo, jog fizalio skonis jam be galo primena vyšninius pomidorus.

Paragavusi fizalio nusivyliau – rūgštokos uogos be ypatingo skonio. Kietos. Tiesa, gražios. Bet, taip sakant, nėra padėties be išeities. Pagal seniai išsaugoto recepto motyvus išsiviriau fizalio konfitiūrą. Ir, žinote, jis man pasirodė fantastiškas! fOntastiškas. Saldžiarūgštis, šiek tiek primenantis želė, su gražiomis skaidriomis uogytėmis.
Ir žinau, kad receptas nesusilauks populiarumo – fizalio kaina nežmoniška. Bet visgi, jei kas nors, kada nors ir kaip nors jo turės per daug – pabandykite. Manau, nepasigailėsite. Ir, beje, jis man kažkuo priminė kivių konfitiūrą.

P.S. Tai kodėl pavadinime minimi pomidorai? Gi atsimenate, vyrukas pasakė, jog fizalis jam pomidorus primena. Pagavot mintį, ar ne? Jei fizalio konfitiūras toks skanus, tai ir pomidorų turėtų būt ne ką blogesnis! Deja. Dar nepabaigtas virti konfitiūras atsidūrė šiukšliadėžėje. Taip, matyt ne visos genialios idėjos yra genialios.

Fizalio konfitiūras
1 nedidelis stiklainis
įkvėpimas iš čia

300g nuvalyto fizalio
150g cukraus
1 laimas (arba citrina)
1 nedidelis apelsinas (arba mandarinas)

Cukrų suberkite į nedidelį puodą, įspauskite citrusinių vaisių sultis, išmaišykite ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps. Suberkite fizalį ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies kol uogos ims sproginėti (aš jas atsargiai subadžiau peiliu, nes sprodinėdamos jos gali aptaškyti karštu sirupu). Puode turėtų būti gana daug skysčio. Ugnį padidinkite ir kaitinkite apie 10-15min, kol beveik visas skystis išgaruos ir masė pasidarys tiršta, o uogos beveik skaidrios. Nukelkite puodą nuo ugnies, konfitiūrą sudėkite į sausą stiklainį. Šaldytuve konfitiūras stipriai sutirštėja – pasidaro kažkas tarp želė ir labai tiršto sirupo.
Skanaus!



Konfitiūrai:

16 komentarų:

  1. Emm, na dumplainiai šiaip jau čia :) ir greičiausiai ne iš vieno vaisiaus daryta, nes paskaičius toks įspūdis susidaro, kad iš vieno :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laura, Anonime, ačiū :)
    Nes anglų - lietuvių žodynai jį vadina fizaliu. Ir googl'as irgi.
    Anonime, kaip kaip siūlai vartoti žodį fizalis daugiskaitoje? Fizaliai? ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šitie mūsų sode auga kaip gėlės, po to džiovinami ir į žiemiškas puokštes dedami :) Žinojau, kad valgomi, bet ragaut neteko.

    Aš figų laukiu. Kada ten jų sezonas Londone? :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurgita, gerai jūs ten gyvenat ;)

    Pati Tavęs norėjau klausti neseniai:] Aš gi čia ne taip seniai, nelabai žinau visų tų angliškų sezonų. O kur figų pirkti būna? Turguje? Ar kažkur toliau ieškoti reikia? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tau nepatiko dumplainis? Man tai jie visai skanūs.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dumplainiai kuo puikiausiai auga ir Lietuvoje. Pernai vyro močiutė tiek priaugino, kad viriau iš jų džemą ir čatnį, tai labai patiko, tos seklytės labai gerą skonį suteikia. Mes mėgstame juos ir žalius valgyti, kaip vaisius, labai skanu. O į pomidorus jie tikrai panašūs ir auga panašiai, ir žiedeliai kaip pomidorų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o mane vat smalsumas pagavo. iš kokių pomidorų virėt tą nenusisekusį konfitiūrą? kažkaip galvoj sukasi tie vyšniniai...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai taip :) bent jau fizalių konfitiūras (uogienė) :)
    pvz. vyšnių (o ne vyšnios) uogienė :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žemuoginiai dumplainiai - nerealūs, jau net uogienės iš jų nevirtumėt. O va šių, didesnių ir aš nelabai mėgstu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jurga, nea, visai nepatiko. Gal kokie nevykę pasitaikė :)

    Rennie, pagaminti ir man labai patiko, o štai žali ne itin

    Egidija, aga, būtent iš vyšninių virėm :)

    Anonime, suprantama, kad ne vyšnios uogienė. Bet, tarkim, žodį "bazilikas" vartoja ir taip, ir anaip - juk galima pasakyti "sudėkite bazilikus", o galima pasakyti "sudėkite baziliką". Ir visi supranta, jog sudėti reikia ne vieną baziliko lapelį, o visą nurodytą kiekį. Tas pats ir šiuo atveju. Bent jau man taip pasirodė ;)

    Forelle, būtų įdomu paragauti žemuoginių. Nes šitus pirkčiau tik dėl grožio :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gaila kad Lietuvoje tokiu vaisiu gali nusipirkti tik skanavimui, ne uogienes virimui.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tuo atveju būtų "įdėkite baziliko" (dalies kilmininkas ;) ), kitaip dar gali būti "sudėkite baziliką" (kai priekyje yra nurodytas jo kiekis ir galininkas reikš, kad sudėti reikia visą turimą arba paruoštą naudoti kiekį) :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Maisto Diletante, sako žmonės, jog auga ir Lietuvoje. Vadinasi, ne tokia jau ir egzotika. Gal pas ką iš pažįstamų surasi? ;)

    Anonime, taigi tą patį ir pasakiau. Sudėkite baziliką - kaip sudėkite fizalį.
    Bet iš esmės, nors aš ir labai mėgstu diskutuoti, dėkoju, jog atkreipėt į tai dėmesį ir pasisakėt, o ne tiesiog numojot ranka. Gal aš ir neteisi - nesu nei filologė, nei lietuvė. Rašau pagal tai, kaip jaučiu kalbą, o šįkart man kažkodėl pasirodė būtent taip :) Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Prisimenu, teta prisiaugino, tik nelabai išmanė, kur juos dėti, bet nelabai kam ir pavyko įsiūlyti, nepatinka jie ir man – keistas kvapas ir skonis...

    AtsakytiPanaikinti
  15. Tie, kuriuos aš pirkau, visai neturėjo kvapo, bet skonis man irgi ne itin patiko. Gal jų būna skirtingų rūšių :)

    AtsakytiPanaikinti