Ne taip seniai mečiau valgyti mėsą ir žuvį. Nuo to laiko nuolat susilaukiu klausimų, ką gi aš valgau. Ir visada sunkiai surandu atsakymą. Nieko ypatingo, rodos, nevalgau: troškiniai, apkepai, makaronai... Dažniausiai, kaip sako anglai, one-pot meals (vieno puodo patiekalus).
Mėsos pakaitalus perku kaip įmanoma rečiau (nors čia jų pilna). Pirma, dėl neaiškios sudėties: baltymai+baltymai+baltymai+aromatizatoriai. Antra, dėl skonio. Ne, nepagalvokite, kai kurie produktai turi išties gerą skonį. Netikri Kijevo kotletai ir nuggets‘ai man labai netgi patiko. Bet visa kita... visa kita buvo tragiška. O trečia (ir svarbiausia), nematau prasmės. Kam atsisakyti mėsos, jei jos norisi? Dėl sveikatos? Pakaitalai jos tikrai neatneš. Dėl principų? Hm, nesuvalgau vištos, bet suvalgau baltymų ir aromatizatorių maišalynę...? Irgi ne tas. Tad, nors šaldytuve ir turiu kelis netikros mėsos kepsnelius, visai tuo nesididžiuoju.
Be to, kad ir kaip bebūtų keista, mano bemėsis valgiaraštis tapo daug platesnis. Pradėjau naudoti daug daugiau ankštinių, riešutų bei kruopų. O jau daržovių... Jei anksčiau baklažaną valgydavau kartą per pusmetį, tai dabar kartą per savaitę. Sužinojau dešimtis patiekalų su brokoliais. O ir pomidorai bei morkos nuo šiol tinka ne vien tik salotoms.
O visa šita įžanga tenorėjau pasakyti, jog vegetariška mityba – tai ne tik virtos bulvės, makaronai ir konservuotos pupelės (patikėkite, be galo daug žmonių mano būtent taip). Ir atsisakiusi vos kelių mėgstamų patiekalų atradau dešimtis naujų. O nauja, ypač mityboje, visada geriau.
Kepti baklažanai su grybais, sūriu ir skrebučiais
2 porcijos
šaltinis – Kwestia Smaku
1 didelis baklažanas
150g grybų (naudoju pievagrybius)
½ nedidelio svogūno
1 česnako skiltelė
2 a.š. miltų
100ml pieno
50g Roquefort sūrio (taip pat galite naudoti švelnesnį sūrį, pvz. brie arba camemertą)
šaukštas sviesto
gabalėlis plonai supjaustytos bagetės
aliejus, druska, pipirai, rozmarinas, citrinos sultys, bazilikas, sojų padažas*
*net ir nearomatingi pievagrybiai įgaus stipresnio grybų aromato, jei įpilsite šiek tiek sojų padažo
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Baklažaną išilgai perpjaukite per pusę. Minkštimą įpjaukite grotelėmis (neperpjaudami odelės). Apibarstykite druska, pipirais. Kepkite apie pusvalandį.
Tuo metu ant sviesto pakepinkite supjaustytą svogūną. Sudėkite susmulkintą česnaką ir grybus, kepkite dar kelias minutes. Įberkite porą šaukštelių miltų ir pakepkite dar. Vis maišydami lėtai supilkite pieną ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagal skonį įberkite druskos bei prieskonių. Iškepusius baklažanus išimkite iš orkaitės. Šaukštu atsargiai išimkite minkštimą (atsiskiria labai lengvai). Susmulkintą minkštimą sudėkite į grybų padažą. Įdarą dėkite į baklažanus, apibarstykite supjaustytu sūriu. Ant viršaus uždekite plonai supjaustytos bagetės. Kelis gabaliukus sutrupinkite ir apibarstykite baklažanus. Kepkite apie 15 min, kol duona įgaus auksinį atspalvį.
Skanaus!
Dar baklažanai:
Identiška situacija. )
AtsakytiPanaikintiTik aš ne dėl sudeties, o tiesiog nejaučiu poreikio mėsai. :)
Bet jei naujas patiekalas, arba yra noras, tai visiškai ramiai duodu sau laisvę.
Ir iš tikro, patiekalų įvairovė žyyyymia žyyyymiai didesnė. Man viskas taip prie širdies.
O šitie baklažanai. Labai gerai, gerai, ar kažką pakeistum?
Nors ir nesu vegetarė, bet baklažanai šiemet pas mane dažnas svečias :) šis patiekalas irgi atrodo viliojančiai, traukiu į sąrašą
AtsakytiPanaikintiO taip, baklažanai yr gerai bet kokiu pavidalu :)
AtsakytiPanaikintiDiana, poreikio aš irgi nejaučiu, tiesiog buvo labai įdomu išragauti, ką gi siūlo gamintojai :)
AtsakytiPanaikintiHeh, sunku pasakyti. Reikalas tas, kad nesu įdarytų baklažanų fanė. Kitą kartą greičiausiai nedėčiau to įdaro į baklažaną, o patiekčiau kaip troškinį. Su sūriu ir skrebučiais. Kažkaip taip )
Indre, skanaus, jei bandysi :)
Jurga, aha, pas Tave juos dažnai matau :)
mane irgi šis receptas suintrigavo, bet išsigandau lenkų kalbos :) va dabar turėsiu vertimą :) ačiūūūūūūūū
AtsakytiPanaikintiEgidija, nėra baisi ta lenkų kalba :)
AtsakytiPanaikintiO kraštutiniu atveju yra translate'as.
Ir nėr už ką ;)
Egidija, tikrai translate'as puikus dalykėlis, aš net suomiškai receptų turiu nusižiūrėjus :D
AtsakytiPanaikintiNa štai baklažanai jau su duonyte kepasi orkaitėje. Šį tą keičiau, bet vis tiek skaniai, be galo skaniai kvepia. Jei pavyks gražiai - įdėsiu ir aš savo versiją :)
AtsakytiPanaikintiIndre, oho, kokia Tu greituolė :)
AtsakytiPanaikintiTikiuosi, patiks ir Tau :)
Labai patiko. Pieną keičiau vynu, o sūrį dėjau bree. Bet čia reikalas ;)
AtsakytiPanaikinti