2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Confiture de lait au chocolat

Kartais bandau įsivaizduoti, kaip jaučiasi žmonės, priversti gaminti. Kol gyveno patys sau, vakarienei užkąsdavo jau paruošto maisto arba pasigamindavo kažką labai greito ir lengvo ir būdavo laimingi ir patenkinti. Bet, ačiūdiev ar deja, mūsų gyvenimas keičiasi, jame atsiranda naujų personažų, kurie nepalieka mums išeities. Drįsiu teigti, jog toli gražu ne visi bus patenkinti Maximiniais koldūnais ar jogurtu su vaisiais. Ir žmogus, gyvenime neišviręs sriubos, eina į nemylimą virtuvę ir stengiasi dėl savo mylimųjų. Ir jam gaminimas – tai kaip, tarkim, skalbimas. Jis tai daro, nes reikia, bet jokio malonumo nejaučia ir tiesiog nori greičiau užbaigti. Gerai jau, prisipažinsiu, aš to neįsivaizduoju. Kadangi mano gyvenimo personažai kol kas netapo man tokie artimi, kad kasdien gaminčiau jiems valgyt, man sunku tai suprasti. Kai nenoriu eiti į virtuvę, tiesiog neinu. O jei visada nenorėčiau ten eiti? Hmm, turbūt ir neičiau. Netikiu, kad gali būti skanus maistas, gamintas su nemeile.


Ar kada girdėjote apie pieno konfitiūrą? Aš tai ne. Ir nieko keista – pieno konfitiūras – tai gražiai pavadintas sutirštintas pienas. Visai kitoks, nei parduotuvinis. Pakankamai karamelinis. Kažkas tarp paprasto ir virto sutirštinto pieno. Skonis geras, bet ne toks ypatingas, kaip tikėjausi. Sakyčiau, paprastas. Skanus, bet neypatingas. Galima gaminti paprastą, galima dėti likerio, šokolado, riešutų, vanilės ar kitų priedų.

Pieno konfitiūras su šokoladu ir riešutais
1 nedidelis stiklainis
šaltinis - čia

0,5l riebaus pieno
250g cukraus (dedu 150g)
50g juodojo šokolado (kitą kartą dėsiu daugiau)
saujelė kapotų riešutų (pas mane graikiški)

Pieną sumaišykite su cukrumi, supilkite į nedidelį puodą storu dugnu ir pradėkite kaitinti ant silpnos ugnies. Kai pienas užvirs, gana stipriai sukils putos, bet paskui pienas virs pakankamai ramiai. Kaitinkite neuždengę 1,5-2val. kas 10 minučių pamaišydami, ypač pabaigoje. Pieno apimtis turi stipriai sumažėti. Konsistencija turi būti pakankamai tiršta, kaip karamelės, o spalva šviesiai rusva. Sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir sukapotus riešutus. Originale sakoma, kad prieš vartojant reikia palaikyti šaldytuve 2-3 dienas, bet aš realaus skonių skirtumo nepajutau. Laikykite šaltai, geriausia stiklainyje.
Skanaus!


6 komentarai:

  1. Kažkas sako, jog man tikrai reikės išbandyt... labai jau patraukliai atrodo :)

    sakai, nieko ypatingo?... :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mademoiselle, kol neįmaišai šokolado, skonis tiesiog karamelinis, o kai įmaišai - išeina šokoladinis kremas. Tikrai nesigailiu, kad išbandžiau, bet tikėjausi kažko kito :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. dievinu naminius konfitiūrus, ypač visokius šokoladinius :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai mėgstu virtą kondensuotą pieną, o šitas dar ir su šokoladu... Puikiai atrodo, reikia išbandyti. Tik jau tiek visko eilėje laukia :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Irri, tada šis turėtų tikrai patikti :)

    Viktorija, tai ne visai virtas kondensuotas pienas. Jis ne toks stipriai karamelinis ir ne toks glotnus. Bet pabandyti tikrai verta. Ypatingai gražu būtų kažkam tokį padovanot :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ak, tas kabinantis prancūziškas skambesys! :)

    AtsakytiPanaikinti