2010 m. rugsėjo 2 d., ketvirtadienis

Tiramisu ledai ir nemiga

Mėgstu būti viena. Ir gyventi vienai man patinka. Trečią valandą nakties galiu išverst visą drabužių spintą ir matuotis mėgstamas sukneles. Arba žiūrėti romantiškas komedijas iki paryčių. O pirmą valandą dienos, pažadinta amžinai alkano katino, galiu valgyti ledus. Tiesiog prisėdusi prie šaldytuvo su milžinišku šaukštu galiu valgyti skaniausius pasaulyje ledus iš bendro indelio (bendro? su kuo? juk vistiek viskas atiteks MAN:) ).
Galiu visą dieną vaikščioti su naktiniais ir niekur neišlįsti iš namų. Pasiilgsiu tokios prabangos, nes greitai jos neliks.
Kalbant apie amžinai alkaną katiną... man atrodo, jam prasidėjo nemiga. Ir užmigti jis negali būtent tada, kai miegu aš. Vos sumerkiu akis, prasideda žaidimai, kniaukimai, užpuola nepakeliamas alkis ir šiaip nepasitenkinimas. Matyt tiesiog tuo, kad aš miegu. Tiksliau, stengiuosi miegot. Bet vos tingiai išlendu iš lovos, jis užmiega. Ir miega iki pat vakaro. Iki tol, kol neateina mano eilė miegot.  Pasiilgsiu to. Pasiilgsiu to balto pūkuoto kačiuko su skirtingomis akimis, kuris taip ir negavo vardo.













Tiramisu ledai

Niekada nesu gaminusi naminių ledų. Turbūt dėl to, kad neturiu to prietaiso ledų gamybai. O be jo gaminti užima laiko. Ir pastangų reikalauja. Bet vieną naktį (na taip, idėjos kyla išskirtinai naktimis) baisiai užsinorėjau Tiramisu skonio ledų. Ir visai nesvarbu, kad nė neįsivaizduoju, kokio skonio jie turėtų būti, nes niekada nesu valgiusi nieko panašaus. Juk kai man kažkas šauna į galvą, neįmanoma atsikratyti apsėdusios minties. Teko bandyt.

skonis – 10/10
porcijos – 4
šaltinis – adaptuota iš David Lebovitz knygos „The Perfect Scoop“


200g mascarpone
90g half and half*
40g cukraus (saldomanai deda daugiau)
2š. karamelinio likerio/romo/brendžio (tobulai tiktų Baileys)
1-1,5 a.š. tirpios kavos granulių
25-30g pieniško šokolado (iš esmės, galima jo nedėti)
kakava
alkoholyje mirkytos razinos (pagal norą)

*half and half – tai pieno-grietinėlės mišinys (lygiomis dalimis). Tad galima imti 45g riebios grietinėlės ir tiek pat pieno


Ištirpinkite kavą nedideliame kiekyje half&half (puikiai tirpsta ir šaltuose skysčiuose). Sumaišykite su maskarponės sūriu, likusiu half&half, cukrumi bei alkoholiu. Viską gerai išplakite. Indą su mase uždenkite ir pusvalandžiui įstatykite į šaldymo kamerą. Tada ištraukite ir vėl gerai išplakite. Kartokite 4-5 kartus. Sulyg paskutiniu plakimu masė turi būti stipriai tiršta. Šokoladą ištirpinkite ir visiškai atvėsinkite, bet neleiskite sukietėti. Jei dedade, į ledus įmaišykite razinas (man jos čia puikiai tiko). Masę išverskite į plokštesnį indą (naudojau nedidelę kepimo formą). Atsargiai šaukštu pilkite šokoladą (jis turi būti tikrai atvėsęs) ir maišykite ne iki galo (kad išeitų ploni šokolado sluoksniai). Ledus negailėdami barstykite nesaldinta kakava ir statykite kelioms valandoms į šaldiklį.


Nors labiau mėgstu vaisinius ledus, šitie man žiauriai patiko. Razinos įdomiai įsipaišo į bendrą skonį, o maskarponės sūris suteikia kreminę konsistenciją ir puikų skonį (be to, gaminimas lengvesnis, nei su trynių-grietinėlės mišiniu). Storas kakavos sluoksnis ledus padaro dar panašesnius į visiems žinomą desertą. Kartosiu. Ir ne kartą.


Skanaus!

9 komentarai:

  1. Jeez, kaip skaniai skamba... Noriu jau dabar! Mmm... Būtinai bandysiu!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiūs! :)
    Mums su Miau patiko, per 2 dienas sudorojom per pusę (na ok ok, ne per pusę. Katinam saldumynų negalima, tad tenka man aukotis) :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks pasiaukojimas! :D Bet aš irgi tikriaus aukočiaus... Kaip nors įveikčiau jau tuos ledus... :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. O Dieve koks mandras katinas :D maniškis ir susirango neįtikimiausiose vietose :)
    O ledai ledai.. Vasarą aš vis juos nužvelgdavau, bet taip ir nepadariau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Koks kaciukas :DDDDDD Ledai sudomino. Bus isbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dievinu viska kas yra tiramisu skonio.Sitie ledai skamba taip skaniai,kad begu daryti.Aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  7. TIRAMISU ledai buvo sukurti Lietuvoje. Kurejas suklydes ledu recepta isreke: TAI YRA BAISU! O jo mazameciai vaikai pradejo rekti TIRAMISU! TIRAMISU!

    AtsakytiPanaikinti