2010 m. rugsėjo 6 d., pirmadienis

Moliūgų duonelė su cinamonu

Jei dar nesibaigė lietus
Ir jei dar oras ne toks gražus,
Brolau, laikykis, nenusimink,
Tu nosies dar nenukabink.
Tu nematei linksmų veidų,
Tau nesinori niekur eit iš namų.
Gal tavo nuotaika bloga,
Tik negalvok, kad taip bus visada.
Jei tavo ašaros dar čia
Ir tavo liūdnos mintys šalia,
Numok ranka į jas ir sustok,
Blogiems dalykams nepasiduok.
Nes jeigu tu perplaukti jūrą dėl savo svajonės gali,
Tai žibantis saulės miestas tau švies visąnakt iš toli.
Ir jeigu tu skrisi į dangų ištiesęs rankas lyg sparnus,
Pasieksi planetą Soliari ir rasi ten savo draugus.
A. Mamontovas „Saulės miestas“

Šįkart mano ruduo visiškai kitoks. Ir nors labai myliu rudenį, šis man nelabai patinka. Ir nepaisant to, kad man ruduo – naujovių metas, norisi tik sedėti pledo ir ramunėlių arbatos kompanijoje. Nerašysiu, koks ruduo man patinka – tai puikiai padarė Insolentė. O štai tokio aš norėčiau. Mielo ir, kaip visada, saulėto...

Kai pamačiau šį receptą, aplankė senas geras jausmas vardu noriu-čia-ir-dabar!!! Kitą dieną duonelė jau garavo ant stalo. Su (ne)dideliais pakeitimais. Vietoj autorės siūlomos nesaldžios duonos su česnaku ir paprika, išsikepiau saldžią su cinamonu ir razinomis :)

Moliūgų duonelė su cinamonu


skonis – 8,5/10
porcijos – 1 kepalėlis
šaltinis - carina-forum



225g moliūgo
115-130g šilto vandens
30g cukraus
350-400g miltų
7g sausų mielių
2 šaukštai aliejaus
30g razinų
¼ - ½ a.š. druskos
cinamonas, imbieras, muskato riešutas (galima naudoti meduolių/obuolių pyragų prieskonius)
aliejus


Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais (kuo smulkiau pjaustote, tuo greičiau iškeps), sudėkite į skardą (vienu sluoksniu), įpilkite šiek tiek vandens ir kepkite 20-30min. arba tol, kol suminkštės. Kai iškepęs moliūgas šiek tiek atvės, susmulkinkite jį blenderyje. Razinas užplikykite vandeniu ir palikite 20-30min., kad suminkštėtų. Mieles sumaišykite su nedideliu kiekiu šilto vandens bei 1 a.š. cukraus. Palikite 10-15 min. Tada mieles sumaišykite su likusiu vandeniu, cukrumi, druska, prieskoniais bei moliūgo tyrele. Po truputį įsijokite miltus (kiekis priklauso nuo moliūgo sultingumo bei vandens kiekio). Tešla turi išeiti minkšta, elastinga ir nelimpanti prie rankų. Gale įmaišykite aliejų bei razinas. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai 1val. arba tol, kol tešlos padvigubės. Įkaitinkite orkaitę iki 230°C, apačion įstatykite indą su šaltu vandeniu. Sudėkite tešlą į aliejumi pateptą formą. Pirmas 5-7min. kepkite 230°C karštumo orkaitėje, paskui sumažinkite iki 210°C ir kepkite dar 25-30 (aš ties 20-25 kepimo minute duonelės viršų patepiau nedideliu aliejaus kiekiu).

Duonelė, kaip jau pastebėjote, veganiška. Moliūgo skonis beveik nesijaučia (galbūt cinamono ir kitų prieskonių dėka). Būtinai išbandysiu ir autorės variantą, kad galėčiau sulyginti. Bet ryte, su sviestu, cinamonu bei tobulai tinkančia ramunėlių arbata, ji suėjo puikiai :)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą