2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Šokoladinis musas su tofu ir kaip pasigaminti šokoladinį indelį

Pavasaris apdovanojo mus keliomis šiltomis dienomis ir vėl siunčia nulinę temperatūrą. O aš jau netgi ledus pasigaminau šiltajam sezonui pasitikti.
***
Nuvažiavusi pas mamą visada daug kepu. Dažniausiai tai, ko nekepčiau viena – tortus, sudėtingus pyragus, desertus etc. Turbūt todėl, jog gamintis Tiramisu dviem porcijoms yra šiek tiek kvaila, o viena viso torto (kad ir kaip norėčiau) nesuryčiau.
Ir žinote, ką pastebėjau? Kuo mandresnis (brangesnis, atimantis daug laiko ir reikalaujantis daug darbo) kepinys, tuo didesnė galimybė, jog nusivilsime. Matyt dėl to, jog plakdama tris kremus iš geriausių produktų imu tikėtis kažko. Ir išeina kažkas... normalaus. Netgi skanaus, bet ne įspūdingo. Pagal balus tokio pat (gero), kaip ir paprastas keksas, užmaišytas per 10 minučių.
Štai paskutinis lašas buvo varškės pyragas su baltuoju šokoladu. Gaminosi nesunkiai, bet produktai... (!). Ir štai tikėdamasi drėgno ir minkšto varškės pyrago (kaip nuotraukoje) gavau sausą ir birią varškę, ištižusią sausainių masę ir nė ženklo į 300g baltojo šokolado. Nežinau priežasties - gal varškė ne ta, gal orkaitė, gal rankos, bet vistiek nusivyliau.

Kai namie būnu viena, renkuosi patiekalus, kuriuos galima pasigaminti mažais kiekiais. Net jei kartais gaunu ne tai, ko tikėjausi – ne taip gaila.
Šokoladinis musas su tofu man buvo naujovė. Sako, tofu skonis visai nesijaučia. Nieko keista – sūris neturi itin stipraus ir specifiško skonio. Pagal konsistenciją man desertas labiau priminė pudingą nei musą – glotnus, sunkus, be oro burbuliukų. Desertas itin sveikas – turi daug baltymų, geležies, mažai kalorijų, riebalų ir cukraus. Skonis šokoladinis, bet asmeniškai man šiek tiek persimušė tofu skonis. Kitą kartą dėčiau šiek tiek daugiau šokolado. Vietoj cukraus pudros galite naudoti medų, agavos arba datulių sirupą itt. Desertą galite valgyti vieną arba mirkyti į jį vaisius, sausainius, ryžių trapučius itt. Mums labai patiko, o ir liemuo liks dėkingas.
Desertą tiekiau šokoladiniuose indeliuose. Kaip dariau? Su baliono pagalba. Idėją pasigavau vartydama n-tą kulinarinę knygą parduotuvėje.


Šokoladiniai indeliai
3 indeliai

apie 100g juodojo šokolado
3 nedideli balionai
aliejus

Balionus pripūskite (ne itin stipriai, kad viršus liktų užapvalintas). Gerai nuplaukite, nusausinkite ir BŪTINAI patepkite augaliniu aliejumi.
Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Šokoladui išsirinkite tokį dubenėlį, į kurį tilptų pripūsto baliono viršūnėlė. Pasiruoškite tris puodelius arba stiklines (į jas patogu sustatyti džiūstančius balionus). Į kiek atvėsusį šokoladą mirkykite baliono viršūnę, leiskite šiek tiek nubėgti šokoladui ir statykite į puodelį, kad sustingtų (kaip nuotraukoje). Kai šokoladas sustings, procedūrą pakartokite. Sustingus antram sluoksniui ant viršūnės uždekite porą lašų ištirpusio šokolado ir statykite ant sviestinio popieriau aukštyn kojomis, kad būsimas indelis išmoktų stabiliai stovėti. Kai šokoladas gerai sustings, balioną susprogdinkite ir atsargiai ištraukite iš indelio. Man šiek tiek nubyrėjo krašteliai, bet išvaizdos tai nesugadino.
Sutinku, aprašymas ilgas, bet viskas gaminama labai paprastai.


Šokoladinis musas su tofu
4 porcijos
šaltinis – Happy Living

400g šilkinio tofu (jis labai minkštas, dažniausiai parduodamas kartoninėse dėžutėse, kaip mažos sulčių pakuotės)
150g juodojo šokolado (kitą kartą dėčiau 200g)
3v.š. cukraus pudros
likeris, druska, cinamonas, čili arba kitokie prieskoniai
uogos, vaisiai, sausainiai itt. patiekimui

Šokoladą ištirpinkite, šiek tiek atvėsinkite. Ant sietelio keliais sluoksniais sudėkite popierinius rankšluosčius, išverskite tofu ir palikite kelioms minutėms, kad nubėgtų nereikalingas skystis. Į šokoladą sudėkite norimus prieskonius, cukraus pudrą ir gerai išmaišykite. Tofu sudėkite į blenderį, sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite šokoladą ir dar kartą sutrinkite, kad susimaišytų (galima ir šaukštu).
Tiekite atšaldytą su uogomis, sausainiais, bananais itt.
Skanaus!

Sveikai ir su šokoladu? Taip!

10 komentarų:

  1. balionas :)) bet dubenėliai labai gražūs pavyksta - gera idėja, išsisaugau ateičiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, ačiū :)
      Man labai knietėjo išbandyti. Kažkas originalesnio, o ir nesunku :)

      Panaikinti
  2. O jau kaip fantastiškai atrodo. Ir idėja su balionu puiki. Pamenu per dailę juos apvyniodavom siūlais ir popieriumi ir po to ištraukdavom balioną :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :] O mes per dailę tik vazas ir tepiešdavome, nieko įdomaus... (:

      Panaikinti
  3. Tikrai šauniai sugalvota su balionėliu :) galima kartu su vaikais užsiimti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaikams ypatingai smagu būtų "netyčia" apsiteplioti šokoladu :)

      Panaikinti
  4. Sita ideja su balionais ir as norejau kada nors ismeginti, bet vis nebudavo progos, bet gal dar atsiras tokia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tai šita idėja buvo visiška naujovė, niekur prieš tai nebuvau mačiusi :)
      O proga žinoma atsiras - juk beveik kiekvieną desertą galima susidėti į tokį dubenėlį :)

      Panaikinti
  5. Jau labai seniai noriu isbandyti sia ideja, jau ir mazu balionu senu seniausiai nusipirkau, bet vis neprisiruosiu...

    o musas atrodo viliojanciai, neteko dar tokio ragauti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, dubenėlius rekomenduoju - įdomiai atrodo, o ir vaikams tikrai patiks :)
      O musas, taip sakant, ant mėgėjo. Žinoma, pagal skonį su kiaušiniais, sviestu ir grietinėle šį pranoksta, bet sveikai gyvenantiems tai atradimas :)

      Panaikinti