2012 m. sausio 24 d., antradienis

Apverstas bananų pyragas

Pasitaiko dienų, kai viskas klostosi ne taip. Vėluoju į autobusą, vėluoju į traukinį, kavinėje atneša ne tą kavą, o dar vieno traukinio bilietas pasirodo trigubai brangesnis, nei tikėjausi. Įskausta galvą ir imu graužti save – juk sakiau tau (pati sau), jog važiuotum kitą savaitę, o šiandien reikėjo sėdėti namie! Pasitaiko. Ir nieko blogo, rodos, nenutiko, bet praeiviams jau nebesišypsau. Ir aplanko jausmas, kad visas pasaulis nusiteikęs prieš mane. Ir norisi tiesiog atsistoti ir apšaukti juos visus. Ir tegul galvoja, kad nuo visų tų nelaimių man nuvažiavo stogas – bent jau būsiu patenkinta.
O grįžusi namo išsikepčiau pyragą. Tokį... guodžiantį. Su karamele, cinamonu ir bananais. Greitą, nes paguodos reikia nedelsiant. Saldų, kad vėl norėtųsi šypsotis. Kaloringą, nes liesas maistas guosti nemoka.
Ir tegul visi tie šlykštynės pavydi.
***
Pyragas geras. Netgi labai. Karamelizuoti bananai jau gerai, o dar ir sluoksniuota tešla, o jei dar su ledais... Iš pyragų-desertų serijos – drėgnas, stipriai saldus, aromatingas ir BŪTINAI valgomas šiltas. Be to, pagaminamas itin greitai naudojant vos kelis ingredientus. Patiko.

Apverstas bananų pyragas
arba netikras tarte tatin su bananais
6 porcijos
šaltinis – daug. Čia, čia, čia... iš visur po truputį

6 dideli nepernokę bananai
apie 60g tikro sviesto
apie 120g rudojo cukraus
sluoksniuotos tešlos lapas
cinamonas
žiupsnelis druskos

Visų pirma – dėl ingredientų kiekių netikslumo – tokiuose pyraguose tikslus kiekis nėra būtinas. Viską dėjau iš akies. Į mano stačiakampę formą tilpo dvylika bananų puselių, tad ėmiau šešis. Jei imsite penkis ar septynis, nieko nepasikeis. Taip pat rekomenduoju rinktis stačiakampę arba kvadratinę formą, kad nereikėtų pjaustyti tešlos – tiesiog iškočiokite.
Sviestą ištirpinkite plačiame puode arba keptuvėje. Sudėkite cukrų, cinamoną ir druską ir gerai išmaišykite. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol ims šiek tiek putoti (2-3min). Bananus nulupkite ir perpjaukite išilgai per pusę. Sudėkite į karamelę (man pasisekė ir tilpo visos puselės. Jei jums netilps, patroškinkite pusę bananų ir, išėmę, troškinkite likusius ant labai mažos ugnies). Troškinkite porą minučių iš vienos pusės. Apverskite ir dar šiek tiek patroškinkite iš kitos (nepersistenkite, nes paskui bus sunku juos ištraukti nesulaužius).
Tešlą iškočiokite iki turimos formos dydžio. Bananus atsargiai ištraukite iš puodo, sudėkite formoje vienu sluoksniu,  užpilkite likusiu karamelės padažu. Ant viršaus uždėkite tešlos lakštą, padarykite keletą įpjovimų, pašaukite į orkaitę ir kepkite 180-200°C karštumo orkaitėje apie 20min (kol gražiai parus).
Kai iškeps, ištraukite iš orkaitės ir palikite 10-15 min. Tada pyrago šonus šiek tiek sustumkite į vidų (kad nebūtų prilipę prie formos), pridėkite didelę lėkštę arba pjaustymo lentelę ir apverskite formą.
Pjaustykite pyragą ir nedelsdami tiekite su grietinėle arba ledais.
Skanaus!



Mėgstate bananus?

8 komentarai:

  1. Oo, ir man kąsnelį :) Būtent Oliverio versiją ir turiu išsisaugojus - seniai įtariau, kad dalykas geras.

    O dėl šito 'liesas maistas nemoka guosti' duok penkis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurgita, *duodu penkis ;))
    Pyragas tikrai vykęs, o ir nepavykt turbūt negali. Puikiausiai tinka, kai dar nešiltą vakarą norisi kažko, nežinia ko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku, kad "liesas maistas guosti nemoka" :) tikrai neįsivaizduoju savęs kokį salotos lapą graužiančios, kai norisi šokoladinio pyrago :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Grozis!! cia vos ne bananinis Tarte Tatin; tikrai bus iskeptas kuria diena;

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš irgi už tą frazę apie neliesą maistą :D jis mane tik liūdina, nes tada imu galvot, kad čia dieta :D šaukštelis grietinėlės, sviesto iškart reikalą pataiso :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sandra, Indre, fuf, nors ne aš viena tokia. Smagu turėti bendraminčių ;)
    Aušra, skanaus, jei bandysi! ;))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pamačiau receptą ir nesusilaikiau:)) Skanu skanu skanu! Ir greita, ir pigu, ir gyrė visi labai, o juk nieko ypatingai sudėtingo:) (na gal tas momentas, kai bananai karamelizuojami keptuvėj draugui baugokas buvo:D, bet be reikalo, labai tvarkingai tą reikalą atlikom)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonime, labai džiugu, jog patiko ne tik mums :)
    O karamelizavimas ir man baisus buvo, bet viskas paprasčiau už paprastą :)

    AtsakytiPanaikinti