2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Veganiškas drėgnas šokoladinis pyragas

Nežinau kaip Jums, bet man drėgnas šokoladinis pyragas asocijuojasi su sviestu, kaiušiniais, cukrumi ir kvapniu juoduoju šokoladu. Sunkus ir drėgnas. Gana riebus ir saldus. Traškus iš viršaus ir labai minkštas viduje. Jį reikia valgyti vieną – nei grietinėlės, nei ledų patiekimui nereikia. Nebent stiprios juodos kavos. Bet geriausia be nieko. Suvalgai gabalėlį ir supranti, jog gyvenimas nėra toks jau blogas, kaip kartais atrodo. Taip, su gabalėliu šokoladinio pyrago viskas atrodo kitaip.
O dabar įsivaizduokite, kad dėl sveikatos/principų/gyvenimo būdo atsisakėte visų gyvulinės kilmės produktų. Maitinatės sveikai, subalansuotai, reguliariai. Ekologiški pomidorai guli šaldytuve, ant palangės dygsta kviečiai, o spintelėse visos įmanomos rūšys pupelių. O ant stalo garuoja drėgnas šokoladinis pyragas. Sveikas. Kvapnus. Veganiškas. Ir labai šokoladinis.

Pyragas skanus, tikrai labai skanus. Žinoma, skonis stipriai skiriasi nuo tikrojo šokoladinio pyrago, bet net nepasakyčiau, kad tai yra blogai. Visų pirma, jis yra drėgnas (obuolių dėka). Išvis, bet kokį pyragą galima paversti drėgnu į tešlą įtarkavus obuolio. Antra, pyragas yra tikrai šokoladinis. Labai labai šokoladinis. Kvapnus ir sodrus. Trečia, pyragas yra sveikas. Nesišaipau, tikrai. Toks, po kurio nekankina sąžinė. Toks, kokį gali sau leisti sveikuoliai. Toks, kokį galima valgyti kasdien.


Veganiškas drėgnas šokoladinis pyragas
6 nedidelės porcijos
195 kcal/porc.

55g juodojo šokolado (70-85% kakavos)
55g minkštų džiovintų slyvų
mažas obuolys, nuluptas (60-70g minkštimo)
50ml vandens (arba apelsinų sulčių)
30g šviesiai rudojo cukraus (nebus labai saldu)
30g aliejaus (naudoju graikiškų riešutų)
šaukštas bet kokio sirupo (klevų, agavos, datulių, cukraus, cukrinių runkelių, melasos)
šaukštas (15g) kakavos miltelių
50g pilno grūdo miltų (galite naudoti ir paprastus)
25g graikiškų riešutų
1 apelsino žievelė
pusė šaukštelio kepimo miltelių
šaukštelis tirpios kavos
pusė šaukštelio cinamono
žiupsnelis jūros druskos
kakavos milteliai apibarstymui

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Džiovintas slyvas su vandeniu arba sultimis sutrinkite smulkintuvu iki košės konsistencijos. Šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Obuolį sutarkuokite smulkia trintuve. Visus ingredientus sumaišykite. Masę sudėkite į nedidelę formą (manoji 11cm). Kepkite 15-20min. Jei norite įdubimų kaip pas mane, riešutų į tešlą neįmaišykite. Masę sudėkite į formą ir kepkite apie 5min. Tada sukaišiokite riešutus ir kepkite dar 10-15min. Kadangi pyragas yra drėgnas, ilgai kepti jo nereikia. Jei norite, iškepusį apsibarstykite kakavos milteliais. Skaniausias dar apyšiltis su ledais.
Skanaus!





9 komentarai:

  1. Neperkartu su šitiek kakavos ant viršaus?:)))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kakavą šiek tiek nukračiau, tai man kaip tik. Nematei su kokiu sluoksniu kakavos valgau Tiramisu ;))

    AtsakytiPanaikinti
  3. aaaa:D nes man tai baisiai nepatinka ta kakava taip ant viršaus, net kai tiramisu gaminu tj naudoju šokolado miltelius pasidarytus:D

    AtsakytiPanaikinti
  4. O man Tiramisu pats cinkelis ta karti kakava ant viršaus :) O kas per šokolado milteliai? Tie, kur skirti karštam šokoladui? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. tiesiog paprasta šokoladą sutarkavau per bulvine tarką, o kartais su kavos malimo mašinėle sumalu:D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar tikrai šis pyragas veganiškas? Juk šokolado sudėty yra sviesto.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ineta, galvojau gal naudoji miltelius, skirtus karštam šokoladui gaminti. Bet šokoladas ir jaučiu gerai, niekad neragavau tokio Tiramisu :)

    Serpent, šokolado gamybai naudojamas kakavos sviestas, o tai yra augalinis produktas. Tiesa, reikia dar žiūrėti į šokolado sudėtį - kartais rašoma, jog sudėtyje gali būti pieno pėdsakų. Bet čia, manau, svarbiau alergikams nei veganams :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. pyragas atrodo gana didelis, bet miltų dėt tik 50 g??:O

    AtsakytiPanaikinti