2010 m. rugpjūčio 21 d., šeštadienis

Drėgnas šokoladinis pyragas ir pokyčiai

Nemėgau pokyčių. Vos sužinodavau, kad gyvenime kažką teks keisti, iškart imdavau panikuoti. Viską skrupulingai planuodavau ir negalėdavau pakęst, kai kažkas vykdavo ne pagal planą. Bet vieną dieną (banalu, bet taip jau yra) man pradėjo kažko trūkti. Gerai pažįstami ir tokie artimi žmonės ėmė slėgti, vaizdas  pro langą pasidarė juodai baltas, o mylima muzika nustojo džiuginti. Galvoje vis brendo mintis – Laikas viską keisti. Ir, nors ilgai delsiau ir atidėliojau, likimas pats viską pasuko tinkama linkme. Senasis mano pasaulis ėmė byrėti. Ir šįkart aš visai nebijojau. Supratau, kad “Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą”, todėl, linksmai nusišypsojusi, žvaliai peržengiau griaučius ir nuėjau į priekį.
Dabar viskas kitaip. Pokyčiai iki šiol kelia nedidelę baimę, bet smalsumas nugali. Atradau begalę naujų dalykų, susipažinau su naujais žmonėmis, aplankiau dar nematytas vietas. Ir dėl nieko nesigailiu. Ir jei kas nors pasiūlytų man grižti į praeitį, kaipmat grįžčiau. Grįžčiau tam, kad vėl galėčiau patirti tas pačias nuostabias akimirkas. Bet nieko nekeisčiau. Na, nebent sakyčiau mylimiems žmonėms daugiau komplimentų.
Netolimoje ateityje laukia daug kardinalesni pokyčiai – išvyka į svetimą šalį. Ir, nors ši mintis mane baugina, smalsumas ir vėl nugali. Nauja vieta, kiti žmonės, svetima kalba ir papročiai. Ir aš ten vienui viena.  Ir jokia baimė nenugalės to begalinio pokyčių troškimo.

Šis pyragas – tikras atradimas. Tiksliau, tai ne pyragas, o keptas desertas – minkštas, be galo drėgnas, kvapnus ir laaabai šokoladinis.  Toks, kokio labai ilgai ieškojau. Toks, kuris nepavykti tiesiog negali. Toks, kurį vos ištraukus iš orkaitės, norisi ragauti šaukštu tiesiai iš formos.
Prie pyrago puikiai tinka plakta grietinėlė arba vaniliniai ledai. Kadangi be galo mėgstu aviečių – šokolado derinį, tiekiau su plaktos grietinėlės – aviečių kremu.

Drėgnas šokoladinis pyragas

skonis – 10/10
porcijos – 8 nedidelės
kcal – 540/porc.
šaltinis – Книга гастронома. Про шоколад

300g gero juodojo šokolado
200g gero sviesto
5 dideli kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
2 š. miltų
kakava

23cm formą ištepti sviestu ir pabarstyti kakavos milteliais. Šokoladą sulaužyti ir ištirpdyti karšto vandens vonelėje kartu su sviestu. Truputį atvėsinti, bet neleisti, kad pradėtų stingti. Kiaušinius labai gerai išplakti su cukrumi. Supilti šokolado-sviesto masę į kiaušinius (šokoladas jokiu būdu negali būti karštas, nes iš kiaušinių gali išeiti omletas), suberti persijotus miltus, išmaišyti. Masę supilti į formą, uždengti folija. Įstatyti į didesnę formą, į ją įpilti tiek vandens, kad jis mažesnę formą siektų iki pusės (2-3cm). Kepti 1val. 15-25min. 175-200˚C karštumo orkaitėje (pyragas turi likti minkštas ir drėgnas).

Beje, knygoje šis nuostabus desertas pavadintas baisiai negražiai: “Paprastas šokoladinis keksas”. Visiškai nesutinku. Joks jis keksas. Ir visai ne paprastas.




M. Mikutavičius - Baigėme mokyklą

2 komentarai:

  1. Sveikinimai pirmo įrašo proga :) Lauksim daugiau :)
    Kažkada ir aš kažką panašaus kepiau, ta prasme šokoladinį dalyką vandenyje. Bet ot tundra buvau - tešlą supyliau į išlankstomą formą...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū! :)
    Gal pabandyk dar kartą (šįkart jau su kitokia forma)? Manau, nepasigailėsi ;)

    AtsakytiPanaikinti