2011 m. gegužės 2 d., pirmadienis

Latte. Žingsnis po žingsnio

Apie kavą galima kalbėti daug – juk kava kaip vynas. Pupelių rūšys, jų kepinimas, malimas, laikymas... Vandens minkštumas ir temperatūra, puodelio forma ir dydis. Visa tai svarbu. Visa tai turi įtakos kavos skoniui. Apie nieką iš šitų dalykų kalbėti nesiruošiu. Nes nežinau. Tikrai, nieko apie tai nesuprantu. Man egzistuoja tik proporcijos – vandens, cukraus, pieno ir, žinoma, kavos.
Pateiksiu tik proporcijas ir pieno plakimo būdą skaniai latte kavai. Be snobizmo. Paprastai.

Taigi, kaip jau minėjau praeitame įraše, reiks kai ką įsigyti/išsitraukti iš spintelės.
Štai šitą. Cafetiere vadinasi. Lietuviškai tariant, kavinuką. Dydis nėra labai svarbus, bet geriausia rinktis vidutinį. Manasis yra 0,5l talpos – optimalus variantas vienai porcijai pieno putos.  Bet kas iš tikrųjų svarbu – tai sietelis ant jo. Tai turi būti būtent labai smulkus sietelis – ne skylutės, ne trikampėliai ar gabalas medžiagos. Smulkus metalinis sietelis.

O toliau viskas be galo paprasta. Tiesiai į stiklinę beriu šiek tiek mažiau nei šaukštelį tirpios kavos (shame on me, bet natūrali kava su pienu man neskani) bei maždaug šaukštelį rudojo cukraus. Čia jau, žinoma, pagal skonį. Įpilu trečdalį stiklinės verdančio vandens (ne daugiau) ir išmaišau, kad cukrus ištirptų.

Vienai stiklinei gėrimo aš imu lygiai 100g riebaus pieno – trečdalį stiklinės. Pieną pašildau MB krosnelėje. Laikas irgi svarbus – pienas turi būti karštas, bet jokiu būdu negali užvirti. Man užtenka 30 sekundžių. Pilu karštą pieną į kavinuką, uždengiu dangtelį ir keletą kartų švelniai suspaudžiu. Jo nereikia plakti – tiesiog švelniai suspausti. Penkių kartų turėtų užtekti, kad jis stipriai suputotų. Patariu rinktis riebiausią pieną – beveik 4% riebumo. Kitokio nebanžiau, tad nieko negaliu žadėti.
Nuotraukoje matosi, kaip atsiranda puta. Pieno apimtis padidės 2,5-3 kartus.

Pienas pasidalino į dvi dalis – skystąją ir puriają. Puta labai minkšta ir puri, su dideliais oro burbuliukais. Iš esmės, galima jau dabar supilti pieną į kavą ir mėgautis. Bet visgi išeina skaniau sumaišius pieną su puta. Puta pasidarys daug sunkesnė, tirštesnė ir tvirtesnė. Didelių oro burbuliukų neliks – liks tik pieno kremas. Taigi tam, kad gautume pieno kremą, reikia nuimti dangtelį ir palikti ramybėje pieną 30-60 sekundžių (iš akies, nieko baisaus nenutiks, jei paliksite 2-3min). Tada paimkite kavinuką ir padarykite keletą sukamųjų judesių ranka (kaip, tarkim, bandytumėte išmaišyti cukrų vandenyje be šaukštelio pagalbos).

Tai jau pieno kremas. Beveik. Puta labai tvirta – taip laikoma nuo šaukštelio ji nukrito maždaug po 20 sekundžių.

Stiklinės sienele supilkite pieną ir sukrėskite kremą.


Vienuose šaltiniuose teigia, jog cukrus neturi grimzti pro putą, kituose, jog turi. Ant manosios cukrus laikosi. Be to, maišant gėrimą puta neištirpsta, dėl to patariu saldinti iš anksto.

P.S. Kartais ant viršaus užberiu žiupsnelį cinamono. Jis maloniai kutena nosį. Tai netaisyklinga, bet labai labai smagu.

Ir nekreipkite dėmesio į ilgas instrukcijas – iš tikrųjų pagaminti tokiai kavai užtenka dviejų minučių.
Skanaus!

16 komentarų:

  1. Sulaukiau šio įrašo:))jejeje...
    šiandien pat, grįžus po egzamino pasidarysiu didelį puodą latte ir ilsėsiuos:DD

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fantastika! Labai miela, kad pasidalinote tokiu atradimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip gera žinoti, kad viskas įmanoma... Bus išmėginta :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Merginos, džiaugiuos, kad patiko :) Ir skanaus toms, kas bandys ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Išbandžiau, pavyko jee:))) Tiršta ir stora puta gavos:) Niam:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O aš kvaila prieš kokius metus pirkau "naglą" aparatėlį iš tuperware latte kavai. Ir tik po to kažkas paprotino, kad galėjau kokius 7 kartus sutaupyti ir nusipirkti va tokį kavinuką. Et...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Siaubas, kaip dabar norėčiau!
    Indre, o tu nežinai kur tokių "naglų" aparatų yra pirkt? :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ineta, šaunu, kad pavyko ir patiko :)

    Indre, bet dabar bent jau gali mėgautis skania latte. Brangiai, bet skaniai :)

    Karolina, pirmyn ;) Viskas labai lengva ir greita :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pasidariau... Kaip skanu... Nuplovė visą dienos stresą...

    AtsakytiPanaikinti
  10. man mintis kilo su kokosų pienu taip pasidaryt.tą putą... nu plem.... užsiseilėjau kaip noriu galiausiai tos chai latte su puta ir viskuom.... ot bet french press bent mažyliuką reik nusipirkti...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ne nu šiandien jau nebeisiu kavinuko pirkti (nes tas kur turėjau vasarą sudužo), bet aiškus vienas dalykas - gyvenimo be tokio kavinuko nėr

    AtsakytiPanaikinti
  12. nu dėkui labiausiai! Kavinuką nusipirkau, ką tik taip skaniai kavos su puta atsigėrėm

    AtsakytiPanaikinti
  13. ojezau, kaip rankas dabar niežti išbandyti ! rytojaus pirkinys bus kavinukas ir ieškosiu riebaus pieno : )
    žymiuosi

    AtsakytiPanaikinti