2011 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Žaliasis daržovių karis su anakardžiais bei kokosų pienu

Ar dažnai lankotės svetur? Jei taip, tai kur leidžiate daugiausiai laiko – muziejuose, gamtoje, miesto centre? O gal restoranuose ir kavinukėse? Ragaujate autentiškus patiekalus, skanaujate vyną ir mėgaujatės švelniais desertais. Tarkim, atvažiavę į Italiją daugelis paragautų pastos ir picos, į Meksiką – chilli con carne ar tikrosios tekilos su laimu, o į Japoniją – sušio ir žaliosios arbatos. O štai atvažiavę į Londoną daugelis kažkodėl skuba paragauti indiško kario. Sutinku, anglai turi nemažai klasikinių patiekalų – fish‘n‘chips, Jorkšyro pudingas, Šepardo pyragas ar tiesiog kepsnys su mažomis keptomis bulvėmis ir ruduoju padažu. Bet kadangi Londone anglų mažiau nei kitų šalių atstovų, kitos virtuvės populiarėja vis labiau. Indų, kinų, afrikiečių, japonų virtuvės dominuoja, bet ir Rytų Europos patiekalai susiranda vis daugiau gerbėjų.
Aš ne išimtis – vos atvykusi čia susiradau indišką restoranėlį su keliomis dešimtimis kario rūšių bei įdomaus skonio saldumynais. Pernelyg įdomaus, sakyčiau. O štai karis buvo labai skanus. Aštrus arba ne, su aviena, kiauliena, vištiena ar daržovėmis. Visada skaisčios garstyčių spalvos ir storu sluoksniu aliejaus ant viršaus.
Autentiško kario namie gamintis nė nerizikuoju. Jei visgi norite naudoti atskirus priekonius, o ne mišinį, siūlyčiau vadovautis Giedriaus blogu (lietuviškas svetimų virtuvių guru). Tarkim, šitu receptu.
Recepte, kuris mane įkvėpė, parašyta taip: po ½ a.š kalendrų ir garstyčių sėklų, ½  kmynų pakepiname 1 a.š. sviesto. Kai sėklos šiek tiek pakeps, įdedame ½ a.š. ciberžolės, šiek tiek čili miltelių, ½ a.š paprikos ir ½ a.š. vaistinės ožragės. Pakepame 10 sekundžių ir nuimame nuo ugnies (šis kiekis prieskonių skirtas maždaug 300g daržovių).

Daržovių karis su anakardžiais, špinatais bei kokosų pienu
2 porcijos
įkvėpimas iš čia

300-400g įvairių daržovių, supjaustytų stambiais gabalais (žiediniai kopūstai, brokoliai, bulvės, šparaginės pupelės, morkos, cukinijos, baklažanai etc.)
50-70g šaldytų špinatų (naudoju smulkintus)
50-70g anakardžio riešutų
pusė skardinės (200ml) kokosų pieno
1-2 šaukšteliai ne itin aštraus kario mišinio, arba pagal skonį, jei maišysitės patys
šaukštas kokosų arba bet kokio augalinio aliejaus*
1 nedidelis raudonas svogūnas
2 česnako skiltelės
gabalėlis imbiero šaknies
druska, ryžiai patiekimui

*žinau, jog su kokosų aliejumi Lietuvoje problemos, todėl siūlau naudoti bet kokį kokybišką augalinį aliejų. Bet jei visgi pasiseks, šis aliejus tikras atradimas – jis nepridega net ir kepant ant didesnės ugnies. Klasikinis karis gaminamas su labai dideliu aliejaus kiekiu, bet aš naudoju vos šaukštą - to visiškai užtenka.


Svogūną, česnaką ir nuluptą imbiero šaknį supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje kartu su kario prieskoniais. Po poros minučių sudėkite riešutus ir kepkite keletą minučių. Sudėkite supjaustytas daržoves ir atšildytus špinatus, išmaišykite ir pakepkite dar apie 5 minutes. Supilkite kokosų pieną, uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies kol daržovės gerokai suminkštės (20-25min). Pabaigoje pasūdykite. Jei karyje liko daug skysčio, patroškinkite jį atidengę ant didelės ugnies kol padažas sutirštės. Tiekite su virtais ryžiais.
Skanaus!



P.S. Negražus, visai negražus, bet labai skanus.

3 komentarai:

  1. Kokosų aliejaus yra "Sveiki produktai" parduotuvėje, apie 5lt kainuoja indelis mažas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, jei ma=as indelis, tai nelabai ir apsimoka pirkti. Bent jau man būtų gaila. Aš čia apie £1,5 (apie 7lt) sumokėjau už 500ml, tai visai kitas reikalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na aš laimėjus buvau tai... :)

    AtsakytiPanaikinti