2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Kaiserschmarrn

Nekaltinsiu, jei taisyklingai pavadinimą perskaitysite tik iš trečio karto. Man šis patiekalas, netgi pagamintas ir paragautas, liko nu tas, kaizen šmaizen.
Šis desertinis omletas kilo iš Austrijos. Sakoma, jog kaizerschmarrn gimė per klaidą – kai virėjui nepavykdavo iškepti saldžių blynelių – jie išeidavo per ploni arba plyšdavo, jis tiekdavo juos tarnautojams. Bet kai tuometinis imperatorius jų paragavo, omletas kaipmat nukeliavo į karališkąjį stalą.
Receptas niekuo neišsiskiriantis – kiaušiniai, pienas, miltai, cukrus – kitaip tariant, paprasta blynelių tešla. O štai gaminimas visai įdomus. Kepamas milžiniškas storas blynas (beveik nesaldus). Jį supjausto gabalėliais ir apkepa juos svieste iš visų pusių. Ant viršaus užbarstomas storas cukraus pudros sluoksnis.
Skonis visai įdomus – labiau biskvitinis nei omletinis. Kadangi aš savąjį omletą apkepu iš abiejų pusių keptuvėje, o tada pašaunu į orkaitę (kaip pas LaPerla), jis atrodo kiek kitaip nei originalas. Kepti orkaitėje – labai patogus būdas: sviesto reikia daug mažiau, o ir apversti omletą sunkumų nekyla. Be to, viršuje išeina traški plutelė.

Kaiserschmarrn
1 didelė porcija
šaltinis - LaPerla ir Ginger&Blonde

50g miltų (pas mane savaime kylantys, bet tai nebūtina)
50g šalto pieno
1 kiaušinis
0,5 š. cukraus
1 š. razinų arba supjaustytų džiovintų abrikosų
0,5 a.š. romo (aš nededu)
sviestas kepimui
cukraus pudra (galima maišyti su cinamonu)

Razinas apšlakstykite romu. Kiaušinio baltymą standžiai išplakite. Miltus, trynį, pieną ir cukrų sumaišykite. Įmaišykite baltymą. Karštą mažą keptuvę aptepkite sviestu. Supilkite tešlą, kepkite porą minučių ant mažos ugnies. Apverskite ir pakepkite dar.
I variantas. Omletą įdėkite į panašaus dydžio kepimo formą (arba keptuvės rankeną labai standžiai apvyniokite folija), pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Supjaustykite gabalėliais, apibarstykite cukraus pudra.
II variantas. Ant gerai apkepinto omleto uždėkite porą gabalėlių sviesto. Kai jis išsilydys, supjaustykite omletą gabalėliais ir vis pamaišydami mentele pakepkite iki auksinės plutelės. Apibarstykite cukraus pudra.
Klasikinis kaiserschmarrn tiekiamas su slyvų kompotu arba trintais obuoliais.
Skanaus!

7 komentarai:

  1. Man rods, kad esu tokį kepus, tik jis pavadintas senam Moters ar Ji numery buvo tiesiog 'saldus biskvitinis omletas' :) Su uogiene labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinai ką aš ir jį norėjau kepti :D bet aš norėjau, o tu ėmei ir iškepei :)) skaniai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamenu tėtis man vaikystėje kepdavo. Vienas skaniausių desertų būdavo. Keptuvės pyragas :). Tik atmintis man sako, jog šiek tiek krakmolo dar įdėdavom.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai tiesiog saldus Kaizerio omletas. Jį tikrai reiktų kepti keptuvėj, o iškepus vieną pusę ir apvertus, suplėšyti. Čia ir yra tikrojo "Kaizeršmarn" esmė.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, aga, ir man labai patiko :)

    Karolina, na tai ir iškepk :) ar čia slapta blogerių taisyklė - negamint, jei kažkas neseniai pagamino tą patiekalą? ;)

    skaniosdienoss, gerą tėtį turi :) O aš vaikystėje pyragus kepdavau pati :D

    Ausrra, taip ir pamaniau, todėl dėl visa ko ir pateikiau 2 variantus. Teatleidžia man žinovai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Įdomus, saldus omletas :) Išmėginau, tik pabijojau, kad nebus kur ne kur žalias, neiškepęs, nes šiek šiek žalokas skonis jautėsi. Na, gal nieko baisaus nenutiks.

    AtsakytiPanaikinti