2011 m. balandžio 30 d., šeštadienis

Nuotrupos

Pagaliau. Pagaliau bent kažkas pajudėjo iš vietos. Ir nors daugelis daiktų kol kas sukaišioti į dėžes ir maišus, man pasidarė daug ramiau. Nes žinau, jog tai – tik pirmas žingsnis. Pirmas žingsnis naujame gyvenimo lape. Ir bandau negalvoti apie tai, jog praeitas lapas buvo pradėtas gražiai, o pasibaigė taip, kaip man visai nesinorėjo. Bet nieko nepadarysi, this is life. Užtat dabar turiu didelę spintą ir dešimtis parduotuvių/restoranų/pub‘ų pašonėje. Ir mūsų name yra šuo. Ir gal kada nors netgi pasidalinsiu gražiomis jo nuotraukomis. Kai išmoksiu pagauti tinkamą kadrą. Nes gi šuo – ne kopūstas – ant lėkštutės nepadėsi.
***
Kas dar? Išmokau gaminti tobulą latte kavą. Be jokių aparatų ar slaptos įrangos. Be sverimo ir matavimo. Negaištant brangių pavasario akimirkų. Gal kada nors papasakosiu.
Joke. Papasakosiu tikrai, su trumpu fotoreportažu. Ir esu tikra, daugelis jūsų ši plakimo būdą žino jau seniai. O aš sužinojau vos prieš kelias savaites. Taigi, jei dar liko tokių pat neapšviestų, kaip ir aš, manau, pravers. Tiesa, kai ką vis teks įsigyti (arba iškrapštyti iš tolimos spintelės).
(ne, ne šitą)

***
Ir jei jau girtis, tai iki galo. O girtis noriu pavasariu. Kulinarine prasme. Na gerai jau, ne tik kulinarine. Štai šiandien, nuvažiavusi į turgų šokinėjau nuo vieno prekystalio iki kito, lyg bitutė, pasimetusi įvairiaspalvių gėlių lauke. Braškės, jaunos morkos, šparagai, brokoliai, bananai, pievagrybiai, ridikėliai, riešutai, pomidorai... begalės gėrio, kurį norisi pasiimti su savimi. O dar ir jauni pardavėjai su komplimentais. Nė vienas jų nenorėjo paleisti manęs neišpylęs komplimentų tirados. O aš tik šypsojausi ir dėkojau. Žavu. Ir kam tas rojus, jei yra tokių vietų.
***
O žinote, kad pas mus šparagų sezonas? Ir nors ši daržovė čia labai populiari, su ja ruošiami vos keli patiekalai – trinta sriuba, salotos, apvirti šparagai susukti į šoninės gabaliuką arba apipilti olandišku padažu (sauce hollandaise). Kartais jie tiekiami prie kiaušinienės. Bet nesuprantu, nejaugi per tiek laiko niekas nesugalvojo nieko įdomesnio? Kažko, kas aukštyn kojom apverstų supratimą apie šią daržovę.
Nors, pernelyg užsisvajojau. Anglai – banalybių meistrai. Bent jau gaminimo prasme. Kad tik matytumėt, kaip jie tiekia, tarkim, morkas. Ar brokolius. Ar žirnelius. Apvirę silpnai pasūdytame vandenyje ir apipilę baisiuoju rudu padažu. O jei dar paragautumėte... Taigi, kol patys kažko nesugalvosime, nieko nebus.
***
Kokius kiaušinius mėgstate? Virtus? Su lukštu ar be? O gal keptus? Ar omletą? O jei omletą, tai kokį? Aš perlenktą,  su brie sūriu ir keptomis bulvėmis. Skamba nesuderinamai, bet patikėkite... Ir iš ėsmės, omletas – labai netgi patogus dalykas. Greita, sotu, nekaloringa, maistinga. Ir labai labai paprasta.
Prancūziškas omletas – viena klasikinio omleto rūšių. Ir žinovai gali mane peikti ir keikti, bet nesiruošiu prirašyti trijų lapų instrukcijos. Juk tai tik omletas.
Šis visada būna perlenktas – į dvi arba tris dalis. Kartais į vidų dedama tarkuoto sūrio. O kepamas jis dažniausiai ant sviesto – patikėkite, taip daug skaniau.


Prancūziškas omletas su sūriu ir citrininiais šparagais
1 nedidelė porcija

1 kiaušinis
šviežias pienas*
2 šaukštai tarkuoto sūrio
nedidelis gabalėlis sviesto (arba bekvapis aliejus)
druska

4-5 nedideli šparagai (nepernelyg stori)
šlakelis citrinos sulčių
šaukštas sezamų sėklų (pagal norą)
aliejus, druska
skrudinta duona

*pieno reikia 3-4 šaukštų. Galima pilti ir daugiau, bet omletas bus labai minkštas, taigi jį bus sunku apversti nesuplėšius

Šparagus nulupkite (jei naudojate baltus) arba nuimkite „spyglius“, augančius per visą šparagą iki pat galvutės. Sumeskite šparagus į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite porą minučių (jie turi likti kietoki). Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir sudėkite nusausintus šparagus. Gerai apkepkite iš visų pusių. Pašlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite dar apie minutę.
Kiaušinį šakute išplakite su druska, sumaišykite su pienu. Sviestą ištirpinkite nedidelėje keptuvėje nelimpančiu paviršiumi, ir kai jis pradės burbuliuoti, supilkite kiaušinį. Kepkite maždaug 1-2 minutes ant mažos ugnies. Ant pusės kiaušinio suberkite sūrį. Omletą sudėkite per pusę arba į tris dalis (abu galus užlenkite į vidų). Apverskite ir kepkite dar tiek pat (stebėkite, kad jis neimtų skrusti).
Tiekite nedelsdami su šparagais ir skrudinta duona.
Skanaus!

10 komentarų:

  1. /me susišluoja optimizmo trupinius ir kišenėn. Ač.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip žaviai sudėstei mintis :)
    Sveikinimai įsikūrus!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai laukiu tobulos latte recepto, nes iš sielvarto, kad nemoku pagaminti skanios kavos, namuose kavos nebegeriu apskritai - tenkinuosi kakava. Taigi laukiu laukiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Insolente, o aš kaip tik pavydžiu Tavojo optimizmo. Baltai, žinoma. Bent jau sprendžiant iš įrašų :)

    Jurgita, ačiū ir dar kartą ačiū. Tikiusiuosi, ilgam :)

    Sandra, dar šiek tiek pakentėk. Ogi be to, kas tobula vienam - nebūtinai bus tobula kitam. Bet tikiuosi, patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu ot.
    Dabar, pusę keturių nakties žiūriu į tą kiaušinienę su šparagais ir noriu. Nu ot.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš tai irgi laukiu latte recepto:))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gražiai sudeliojai mintis. Aš irgi mėgstu šparagus ir labai laukiu jų sezono Lietuvoje, o tada jau kažką panašaus tikrai gaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dalia, puikiai Tave suprantu. Aš tokiu laiku irgi nuolat užsinoriu to, ką pamatau paveikslėliuose :)

    Ineta, jau greit :)

    Rennie, ačiū :) Lietuvoje, kiek atsimenu, jie kainavo visai nemažai. Bet turbūt žiūrėjau, kai buvo toli gražu ne jų sezonas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Špagai ir smidrai iš bobutės darželio - tai tikrai tas pats? nzn kažkaip man niekaip nekyla ranka jų rauti ir ragauti :) jei pasilepinam, tai tik pirktiniais.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kitada, taip, tai tas pats :) Niekada nesu mačiusi, kaip jie auga, taigi man jie vieni iš tų produktų, kurie "auga supermarkete" :)
    O kodėl nekyla ranka jų ragauti? Juk iš savo daržo - daug sveikiau ir skaniau nei iš parduotuvės :)

    AtsakytiPanaikinti