2011 m. balandžio 15 d., penktadienis

Grikiai su daržovėmis rytietiškai

Senokai čia nesirodžiau. Kodėl? Ilsėjausi. Mėgavausi pavasariu. Mėgavausi vienu nuostabiausių miestų pasaulyje. Tiesiog gerai leidau laiką.
Camden Town turgus. Viena populiariausių vietų Londone, nes jis milžiniškas, įdomus ir čia galima rasti visko

Londono akis

London Bridge - populiariausias tiltas


Kas gali būti paprasčiau, nei grikiai? Bent jau man jie tikrai nekelia asocijacijų su šventiniu stalu ar įdomiu patiekalu. Daugelis apklaustųjų, išgirdę apie grikius, kaipmat  prisimena sovietines valgyklas arba paprastą grikių košę su žiupsneliu druskos ir gabalėliu sviesto. Bet būna ir kitaip. Šie kiek aštroki grikiai su rytietiškais prieskoniais ir įvairiomis daržovėmis ne tik sveiki, bet ir labai įdomūs bei skanūs. Iš ėsmės, grikių skonis čia jaučiamas nelabai stipriai – jie tik papildo visą simfoniją. Daržoves galite rinktis bet kokias – paprikas, brokolius, šparagines pupeles, morkas, cukinijas, moliūgus, šparagus etc. Grikius galima išsivirti iš anksto – tada patiekalas bus pagamintas per keletą minučių.

Grikiai su daržovėmis rytietiškai
3 porcijos
šaltinis – čia

1 pakelis grikių (100g sausų)
1 svogūnas
2 skilt. česnako
gabalėlis imbiero šaknies
pusė čili pipiro (arba pagal norą)
apie 500g skirtingų daržovių (pas mane po saują brokolių žiedynų, šparaginių pupelių, pusė morkos, gabalėlis cukinijos, keli šparagai)
2 nedideli pomidorai arba 1-2 šaukštai pomidorų padažo
prieskoniai: džiovintas bazilikas, mairūnas, kmynai, juodieji pipirai ir kt.
druska, šlakelis aliejaus

Grikius išvirkite ne iki galo (virkite apie 15min). Svogūną, česnaką, imbiero šaknį ir čili pipirą smulkiai sukapokite, apkepinkite ant šlakelio aliejaus. Jei naudojate šviežius pomidorus, palaikykite juos verdančiame vandenyje apie 30 sekundžių, tada nulupkite odelę ir smulkiai sukapokite. Likusias daržoves supjaustykite (ne itin smulkiai). Į kepinamas daržoves sudėkite morkas (ir kitas kietesnes daržoves, jei naudojate), įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 5min. Tada sudėkite likusias daržoves, kapotą pomidorą arba padažą. Kepkite kelias minutes. Suberkite grikius, įdėkite prieskonių bei druskos pagal skonį ir kepkite maždaug 5min (iki norimo kruopų ir daržovių minkštumo). Jeigu mėgstate, įmaišykite šaukštą tepamojo sūrelio ar porą šaukštų grietinėlės.
Skanaus!

7 komentarai:

  1. Man iš tiesų grikiai kaip tik ir primena pusryčius darželiuose ir prievoles ištuštinti lėkštę nemėgstamų kruopų, bet jūsų pateikta patiekalo idėja maloniai nustebino. Būtinai reikės išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sandra, džiaugiuos, kad patiko idėja :) Manau, nepasigailėsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tavo receptai puikiai atitinka mano skonį :) be galo džiaugiuosi radusi šį blogą :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai labai džiugu girdėti tokius šiltus žodžius :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na kaip tik turiu visko, manau bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puius patiekalas vakarienei! Patiko visai šeimai. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pirmą kartą mano virtuvėje buvo tokie įdomūs kvapai :) Labai ačiū už pasidalinimą, puikus, tikrai dėmesio vertas patiekalas! :)

    AtsakytiPanaikinti