2012 m. birželio 12 d., antradienis

Dvigubai karamelinis keksas


Vis peržiūriu spintoje sukabintas sukneles – skirtingų ilgių, kirpimo, spalvų... kasdienai ir „į žmones“, nuo švelnios lašišos spalvos iki gėlėtos mėlynos. Gal dar trūksta raudonos. Juk žadėjau sau, kad gimtadienio proga nusipirksiu itin gražią raudoną suknelę. Tokią, kuri būtų sukurta tik man. Tokią, kurią išsitraukusi po gerų trisdešimties metų, užsidėčiau ir nusišypsočiau pati sau, prisiminusi save jauną. Na, mintį supratote. Deja, mano raudonos suknelės laikas dar neatėjo.
***
Karamelė... ar man vienai išgirdus šį žodį apsąla širdis? Šį keksą kepiau senokai, su nedideliais nuotykiais, bet tai jį tik pagardino. Keksas išeina intensyviai karamelinis (net ir be pertepimo), puikios spalvos ir įdomios tekstūros – vidus minkštas, o paviršius itin traškus. Pertepimas suteikia dar daugiau karamelinio skonio bei paprastą keksą paverčia kažkuo įdomesniu. Mums patiko!

Dvigubai karamelinis keksas
šaltinis - Чадейка

Tešla:
250g miltų
2 kiaušiniai
150g cukraus
100g sviesto
200ml pieno
sauja migdolų (naudojau lazdyno riešutus)
½ a.š. druskos
½ a.š. vanilės ekstrakto
1a.š. (plokščias) kepimo miltelių
1v.š. romo (nedėjau)

Irisinis pertepimas:
50ml riebios grietinėlės (ne mažiau nei 15% rieb.)
40g sviesto
50g cukraus

Riešutus sukapokite ir pakepinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.
Sirupui 100g cukraus sudėkite į prikaistuvį ir ištirpinkite ant didelės ugnies (vis pamaišydami). Kaitinkite, kol cukrus ims ruduoti (vadovaukitės šaltinio nuotraukomis). Supilkite pieną ir energingai maišykite. Pienas staigiai sukyla nuo karštos karamelės, bet pamaišius nusėda. Apmažinkite ugnį ir kaitinkite maišydami, kol karamelės gabaliukai ištirps, o pienas pavirs į sirupą (kaip šaltinio nuotraukoje). Atvėsinkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180°С.
Minkštą sviestą labai gerai išplakite su cukrumi ir druska (apie 5min). Įmaišykite du trynius. Po šaukštą dėkite atvėsusį karamelės sirupą, kas kartą labai gerai išplakdami. Tokiu būdu sudėkite maždaug pusę karamelės. Įmaišykite romą bei vanilę.
Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei sudėkite likusią karamelę, išmaišykite. Sudėkite riešutus.
Baltymus gerai išplakite ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
Tešlą sudėkite į kekso formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 1val. 180°C karštumo orkaitėje (prieš pabaigą patikrinkite mediniu pagaliuku).

Pertepimui iš cukraus išvirkite karamelę (kaip ir keksui), sudėkite sviestą bei supilkite grietinėlę. Virkite ant stiprios ugnies, kol sutirštės (apie 2min). Ant lėkštės užlašinta karamelė turi stingti, bet likti pakankamai minkšta.
Kai keksas atvės, perpjaukite jį pusiau ir pertepkite irisiniu glaistu, atsargiai uždėkite viršutinę dalį (stipriai nespausdami).
Skanaus!


4 komentarai:

  1. tas karamelinis sluoksnis yra kažkas... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aga, suteikia tokio labai labai karameliškumo :) be jo būtų visai ne taip..

      Panaikinti
  2. Sita recepta tikrai skolinsiuosi :) Ir vaizdas ir receptas labai gundo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kodėl aš jį tik dabar pamačiau...? :DD dienos atradimas :))

    AtsakytiPanaikinti