2011 m. gegužės 9 d., pirmadienis

Linguine su grietinėlės ir brokolių padažu

Ar jūsų mityba pasikeitė per kelis paskutinius metus? Nes mano tai labai. Ankstesnius sumuštinius su daktariška dešra pusryčiams pakeitė jogurtas, kotletus ar balandėlius pietums pakeitė pasta, apkepai ir sriubos, o parduotuvinio torto gabaliuką puikiausiai pakeičia naminis šokoladinis pyragas. Nė nežinau, gerai tai ar blogai. Bet, matyt, neišvengiama. Mada vis kinta, įpročiai taip pat, o tradicijos nors ir paisomos, bet vis rečiau. Ir nors prieš dešimtį metų daugelis sunkiai įsivaizdavo keksą, kepamą su bananais ar pėlesinį sūrį, valgomą su uogiene, šiandien tai beveik kasdienybė.

Eh, snobiškas pavadinimas ir įžanga. Bet nepaisant pavadinimo, patiekalas labai šaunus. Brokoliai suteikia gaivumo ir lengvumo, o sūris ir grietinėlė – kremiškumo ir sotumo. Puiku. Tikrai puiku. Įtraukiu į nuolat gaminamų patiekalų sąrašą.
Šįkart pas mane pasta su džiovintu baziliku ir česnakais, bet asmeniškai man skaniausia su paprastais spaghetti ar tagliatelle. Su pastaraisiais išvis visi padažai valgosi skaniau. Bent jau man ;)


Linguine su grietinėlės ir brokolių padažu
2 porcijos

150-200g linguine/spaghetti/tagliatelle etc. makaronų
1 nedidelė brokolio galvutė
3-4 česnako skiltelės
250g 12% riebumo grietinėlės (aš dedu apie 150g grietinėlės ir 100g skysčio nuo virtų brokolių)
smulkiai tarkuotas sūris pabarstymui
druska, pipirai, džiovintas bazilikas, šlakelis aliejaus

Nuo brokolio nupjaustykite žiedynus, sumeskite juos į verdantį vandenį ir virkite, kol taps labai minkšti (15-20min). Tuo metu išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje (nepervirkite). Kai brokoliai išvirs, sutrinkite juos bulvių grūstuvu ar tiesiog šakute. Česnaką smulkiai sukapokite ir pakepinkite ant šlakelio aliejaus. Sudėkite brokolius ir supilkite grietinėlę (ir, jei naudojate, skystį nuo virtų brokolių). Troškinkite ant vidutinės ugnies tol, kol padažas ims tirštėti. Įberkite druskos ir prieskonių pagal skonį, sudėkite makaronus ir gerai išmaišykite. Jei norite, galite patroškinti dar kelias minutes. Tiekite apibarstę tarkuotu sūriu.
Skanaus!



2011 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Lazy Sunday

Ateina toks laikas, kai reikia tiesiog atsipalaiduoti. Užmiršti apie visas negandas, liūdesius ir baimes, nusišypsoti ir atsipalaiduoti. Patinginiauti. Įsijungti švelnią muziką, uždengti kojas pledu ir paimti į rankas puodelį kvapnaus gėrimo. Apie nieką negalvoti. Tiesiog džiaugtis. Kad esame. Kad gyvename.

2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Perlinių kruopų risotto su pievagrybiais

Kraustydamasi keikiau save – na kaip galima pirkti tiek maisto?! Kruopos, arbatos, prieskoniai, riešutai, sėklos, kelios miltų ir cukraus rūšys... Daug. Labai daug visko. Ir stengdamasi suvartoti viską, kas gulėjo šaldytuve, neėjau į parduotuvę geras dvi(!) savaites. O juk man priklausė tik ketvirtadalis nedidelio šaldytuvo. Kiaušiniai, daržovės, sūriai, jogurtai – viskas turėjo savo vietą. Jie buvo sudėti lyg puzzle‘ai. Ir jei kažkas patekdavo ne į savo vietą, produktai netilpdavo.
***
Žinot, jau visai užmiršau senus gerus laikus, kai stipriai taupėme. Ne, negaliu pasakyti, jog dabar leidžiame pinigus vėjais, tiesiog jaučiamės daug laisviau. Juk anksčiau apie visokiausias filadelfijas, maskarpones ir rožių vandenis net pagalvoti sau neleisdavome. Ir apie cukinijas bei krapus žiemą nebuvo nė kalbos – juk brangu. O dabar apie tai nė negalvojame – perkame ir tiek.
Bet kartais galima ir pataupyti. Juk valgyti taupant visai nereiškia valgyti neįdomiai. Štai, tarkim, trinta morkų sriuba su cinamonu. Beveik gurmaniškas patiekalas, o jam reikia vos poros pigių ingredientų. O, tarkim, orkaitėje kepti lietiniai su grikių ir pievagrybių įdaru? Pigu? O taip. Skanu? Žinoma!
Artėjant vasarai susitaupyti dar lengviau – juk visur apstu šviežių ir nebrangių produktų.

Nebrangaus gaminimo idėją pasigavau iš kai nori valgyt blogo. Ten smulkiai surašyta apie tai, kaip sunkiai verčiasi kai kurios Lietuvos šeimos.
***
Perlinės kruopos – vienas paprasčiausių, prieinamiausių ir pigiausių produktų mūsų šalyse. Originale šis risotto gaminamas dar ir su kumpiu, bet nusprendžiau jo atsisakyti. Ilgo troškinimo dėka net ir paprasti pievagrybiai kruopoms suteikia sodrų grybų skonį. Žinoma, jei turite, galite įberti šiek tiek maltų džiovintų grybų. Čia jie, deja, prabanga.
Tikrąjį risotto reikėtų tiekti apibarsčius parmezano sūriu, bet aš to nedarau. Grybai suteikia tikrai stiprų ir sodrų skonį, tad sūris čia ne itin reikalingas.


Perlinių kruopų risotto su pievagrybiais
1 didelė porcija
idėja iš Food Network 2011 april

70g perlinių kruopų
1 mažas svogūnas
4-5 nemaži pievagrybiai (geriausia rudi – jų skonis sodresnis)
70-80ml balto sauso vyno (iš bėdos galite pakeisti sultiniu)
1,5-2 stiklinės daržovių sultinio
šlakelis aliejaus, druska, pipirai

Perlines kruopas iš vakaro užpilkite šaltu vandeniu ir palikite nakčiai.
Svogūną smulkiai sukapokite, pievagrybius supjaustykite juostelėmis. Įkaitinkite aliejų. Ant silpnos ugnies apkepkite svogūną iki skaidrumo (negalima, kad jis paruduotų), sudėkite pievagrybius ir kepkite dar porą minučių. Suberkite išmirkytas kruopas ir maišydami pakepkite jas 3-4 minutes. Tada supilkite vyną ir sumažinkite ugnį. Troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Įpilkite ¼ stiklinės sultinio ir laukite, kol jis išgaruos. Taip palaipsniui supilkite visą sultinį vis patikrindami kruopų minkštumą. Aš troškinau apie 40 minučių. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų. Tiekite iškart.
Skanaus!


Štai dar keli nebrangūs receptai:

2011 m. gegužės 3 d., antradienis

Citrininis levandų keksas

Šiandien be ilgų įžangų.
Tiesiog pasiklausykite Coldplay – Sparks. Graži daina.

Stebuklingo skonio drėgnas levandų ir citrinų keksas. Tuo viskas pasakyta. Skonis, kvapas ir vaizdas be galo jaukus ir pavasariškas. Papildomo drėgnumo ir skonio suteikia citrininis sirupas (turėjęs būti glajumi). Vienas geriausių mano ragautų keksų. Rekomenduoju.

Citrininis levandų keksas
8 porcijos

120g miltų
80g cukraus
2 kiaušiniai
40g bekvapio arba riešutų aliejaus
100g riebaus jogurto
50g migdolų plokštelių
1a.š. kepimo miltelių
2 citrinų žievelės (nutarkuotos smulkia trintuve)
1 citrinos sultys
1a.š. džiovintų levandų žiedų

150g cukraus pudros
1 citrinos sultys

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Miltus ir kepimo miltelius persijokite. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standumo. Supilkite aliejų, jogurtą, citrinos sultis ir dar kartą gerai išplakite. Migdolų plokšteles kartu levandų žiedais susmulkinkite kavamale arba smulkintuvu (vadovaujuosi Jurgos patarimu). Į miltus įmaišykite skystąją masę ir smulkintus migdolus. Sukrėskite masę į kekso formą (aš prieš tai įdedu popierinę formelę – štai tokią). Kepkite apie valandą (arba kol pagaliukas bus sausas).
Pagal idėją, keksą reikėtų aplieti glajumi. Bet ir sirupas čia labai labai tinka. Jei norite glajaus, cukraus pudrą sumaišykite su mažu kiekiu citrinos sulčių ir apipilkite/aptepkite atvėsusį keksą. Jei norite sirupo, dėkite šiek tiek daugiau citrinos sulčių ir apipilkite šiltą keksą. Ant viršaus visgi liks šiek tiek sustingusio glajaus (kaip nuotraukose).
Skanaus!


2011 m. gegužės 2 d., pirmadienis

Latte. Žingsnis po žingsnio

Apie kavą galima kalbėti daug – juk kava kaip vynas. Pupelių rūšys, jų kepinimas, malimas, laikymas... Vandens minkštumas ir temperatūra, puodelio forma ir dydis. Visa tai svarbu. Visa tai turi įtakos kavos skoniui. Apie nieką iš šitų dalykų kalbėti nesiruošiu. Nes nežinau. Tikrai, nieko apie tai nesuprantu. Man egzistuoja tik proporcijos – vandens, cukraus, pieno ir, žinoma, kavos.
Pateiksiu tik proporcijas ir pieno plakimo būdą skaniai latte kavai. Be snobizmo. Paprastai.

Taigi, kaip jau minėjau praeitame įraše, reiks kai ką įsigyti/išsitraukti iš spintelės.
Štai šitą. Cafetiere vadinasi. Lietuviškai tariant, kavinuką. Dydis nėra labai svarbus, bet geriausia rinktis vidutinį. Manasis yra 0,5l talpos – optimalus variantas vienai porcijai pieno putos.  Bet kas iš tikrųjų svarbu – tai sietelis ant jo. Tai turi būti būtent labai smulkus sietelis – ne skylutės, ne trikampėliai ar gabalas medžiagos. Smulkus metalinis sietelis.

O toliau viskas be galo paprasta. Tiesiai į stiklinę beriu šiek tiek mažiau nei šaukštelį tirpios kavos (shame on me, bet natūrali kava su pienu man neskani) bei maždaug šaukštelį rudojo cukraus. Čia jau, žinoma, pagal skonį. Įpilu trečdalį stiklinės verdančio vandens (ne daugiau) ir išmaišau, kad cukrus ištirptų.

Vienai stiklinei gėrimo aš imu lygiai 100g riebaus pieno – trečdalį stiklinės. Pieną pašildau MB krosnelėje. Laikas irgi svarbus – pienas turi būti karštas, bet jokiu būdu negali užvirti. Man užtenka 30 sekundžių. Pilu karštą pieną į kavinuką, uždengiu dangtelį ir keletą kartų švelniai suspaudžiu. Jo nereikia plakti – tiesiog švelniai suspausti. Penkių kartų turėtų užtekti, kad jis stipriai suputotų. Patariu rinktis riebiausią pieną – beveik 4% riebumo. Kitokio nebanžiau, tad nieko negaliu žadėti.
Nuotraukoje matosi, kaip atsiranda puta. Pieno apimtis padidės 2,5-3 kartus.

Pienas pasidalino į dvi dalis – skystąją ir puriają. Puta labai minkšta ir puri, su dideliais oro burbuliukais. Iš esmės, galima jau dabar supilti pieną į kavą ir mėgautis. Bet visgi išeina skaniau sumaišius pieną su puta. Puta pasidarys daug sunkesnė, tirštesnė ir tvirtesnė. Didelių oro burbuliukų neliks – liks tik pieno kremas. Taigi tam, kad gautume pieno kremą, reikia nuimti dangtelį ir palikti ramybėje pieną 30-60 sekundžių (iš akies, nieko baisaus nenutiks, jei paliksite 2-3min). Tada paimkite kavinuką ir padarykite keletą sukamųjų judesių ranka (kaip, tarkim, bandytumėte išmaišyti cukrų vandenyje be šaukštelio pagalbos).

Tai jau pieno kremas. Beveik. Puta labai tvirta – taip laikoma nuo šaukštelio ji nukrito maždaug po 20 sekundžių.

Stiklinės sienele supilkite pieną ir sukrėskite kremą.


Vienuose šaltiniuose teigia, jog cukrus neturi grimzti pro putą, kituose, jog turi. Ant manosios cukrus laikosi. Be to, maišant gėrimą puta neištirpsta, dėl to patariu saldinti iš anksto.

P.S. Kartais ant viršaus užberiu žiupsnelį cinamono. Jis maloniai kutena nosį. Tai netaisyklinga, bet labai labai smagu.

Ir nekreipkite dėmesio į ilgas instrukcijas – iš tikrųjų pagaminti tokiai kavai užtenka dviejų minučių.
Skanaus!