2012 m. birželio 12 d., antradienis

Dvigubai karamelinis keksas


Vis peržiūriu spintoje sukabintas sukneles – skirtingų ilgių, kirpimo, spalvų... kasdienai ir „į žmones“, nuo švelnios lašišos spalvos iki gėlėtos mėlynos. Gal dar trūksta raudonos. Juk žadėjau sau, kad gimtadienio proga nusipirksiu itin gražią raudoną suknelę. Tokią, kuri būtų sukurta tik man. Tokią, kurią išsitraukusi po gerų trisdešimties metų, užsidėčiau ir nusišypsočiau pati sau, prisiminusi save jauną. Na, mintį supratote. Deja, mano raudonos suknelės laikas dar neatėjo.
***
Karamelė... ar man vienai išgirdus šį žodį apsąla širdis? Šį keksą kepiau senokai, su nedideliais nuotykiais, bet tai jį tik pagardino. Keksas išeina intensyviai karamelinis (net ir be pertepimo), puikios spalvos ir įdomios tekstūros – vidus minkštas, o paviršius itin traškus. Pertepimas suteikia dar daugiau karamelinio skonio bei paprastą keksą paverčia kažkuo įdomesniu. Mums patiko!

Dvigubai karamelinis keksas
šaltinis - Чадейка

Tešla:
250g miltų
2 kiaušiniai
150g cukraus
100g sviesto
200ml pieno
sauja migdolų (naudojau lazdyno riešutus)
½ a.š. druskos
½ a.š. vanilės ekstrakto
1a.š. (plokščias) kepimo miltelių
1v.š. romo (nedėjau)

Irisinis pertepimas:
50ml riebios grietinėlės (ne mažiau nei 15% rieb.)
40g sviesto
50g cukraus

Riešutus sukapokite ir pakepinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.
Sirupui 100g cukraus sudėkite į prikaistuvį ir ištirpinkite ant didelės ugnies (vis pamaišydami). Kaitinkite, kol cukrus ims ruduoti (vadovaukitės šaltinio nuotraukomis). Supilkite pieną ir energingai maišykite. Pienas staigiai sukyla nuo karštos karamelės, bet pamaišius nusėda. Apmažinkite ugnį ir kaitinkite maišydami, kol karamelės gabaliukai ištirps, o pienas pavirs į sirupą (kaip šaltinio nuotraukoje). Atvėsinkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180°С.
Minkštą sviestą labai gerai išplakite su cukrumi ir druska (apie 5min). Įmaišykite du trynius. Po šaukštą dėkite atvėsusį karamelės sirupą, kas kartą labai gerai išplakdami. Tokiu būdu sudėkite maždaug pusę karamelės. Įmaišykite romą bei vanilę.
Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei sudėkite likusią karamelę, išmaišykite. Sudėkite riešutus.
Baltymus gerai išplakite ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
Tešlą sudėkite į kekso formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 1val. 180°C karštumo orkaitėje (prieš pabaigą patikrinkite mediniu pagaliuku).

Pertepimui iš cukraus išvirkite karamelę (kaip ir keksui), sudėkite sviestą bei supilkite grietinėlę. Virkite ant stiprios ugnies, kol sutirštės (apie 2min). Ant lėkštės užlašinta karamelė turi stingti, bet likti pakankamai minkšta.
Kai keksas atvės, perpjaukite jį pusiau ir pertepkite irisiniu glaistu, atsargiai uždėkite viršutinę dalį (stipriai nespausdami).
Skanaus!


2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Juodai balti triufeliai su lazdyno riešutais


Vasarą viskas atrodo kitaip. Rodos, dideli ir svarbūs dalykai matomi pro šiek tiek rožinius akinius, su humoru ir šypsena. Nes juk negali nutikti nieko blogo, kol šviečia kaitri saulė, o aplinkinis pasaulis liejasi ramia ir atsipalaidavusia tėkme.

O štai mane vėl apsėdo suknelių manija. Paprastų, vakarinių, LB, itin trumpų bei siekiančių žemę. Nesvarbu. Rūpinuosi tik tuo, kad milžiniška spinta nors ir yra milžiniška, bet ne begalinė.
***
Sakysit, vasara, salotų geriau kokių parodytų, o ji vis su savo šokoladais. Ką jau padarysi – šokolado norisi visada, nepriklausomai nuo oro.
Mano saldainių sluoksniai neišėjo tokie tobulai lygūs, kaip pas autorę, bet skonio tai nė kiek nepakeitė. Juodai balti saldainiai, tirpstantys burnoje, sukuria pieniško šokolado iliuziją – ne pernelyg kartūs, bet pakankamai šokoladiniai. O susmulkinti lazdyno riešutai primena visų mėgstamą Nutellą. Saldainiai mums labai patiko, kažkuo priminė tuos populiariuosius Nutellos saldainius, bet jei rinkčiausi, imčiau tuos. Sunku paaiškinti, kodėl. Turbūt, dėl senos ir nuoširdžios meilės šiam lazdyno riešutų kremui. O kas gi jo nemėgsta?

Juodai balti triufeliai su lazdyno riešutais
apie 20 saldainių
šaltinis – Verry Merry Veggies

Receptas su mano pakeitimais
Tamsus sluoksnis:
200g juodojo šokolado
140g riebios grietinėlės
30g pakepintų ir smulkiai sumaltų lazdyno riešutų

Baltas sluoknis:
100g baltojo šokolado
30g riebios grietinėlės
15g pakepintų ir smulkiai sumaltų lazdyno riešutų
kakava pabarstymui

Šaltinyje rašoma, jog grietinėlę reikia užvirinti ir supilti ant susmulkinto šokolado. Gerai išmaišyti. Jeigu šokoladas neištirpsta iki galo, statyti į vandens vonelę ir šiek tiek pakaitinti. Aš visada tirpinu šokoladą vandens vonelėje, supilu grietinėlę ir išmaišau. Gal noprofesionalu, bet visada suveikia kuo puikiausiai (tik ne tuo atveju, jeigu naudojate sviestą).

Kad ir koks būdas jums priimtinas, ištirpinkite šokoladus (atskirai) ir sumaišykite su jiems skirtu grietinėlės bei riešutų kiekiu. Standartinę kekso (arba panašaus dydžio) formą užklokite maistine plėvėle, plonai pabarstykite persijota kakava. Supilkite pusę tamsiojo sluoksnio, išlyginkite paviršių ir siųskite į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų. Likusius šokoladus laikykite šiltose vandens vonelėse. Kai pirmas sluoksnis sustings, pilkite visą baltą šokoladą, išlyginkite paviršių ir statykite į šaldytuvą. Sustingus antrajam sluoksniui supilkite trečią – likusį juodą šokoladą. Kai trečias sluoksnis šiek tiek sustings, pro sietelį paviršių pabarstykite kakava ir siųskite į šaldytuvą kelioms valandoms. Prieš tiekdami supjaustykite kvadratėliais.
Skanaus!