2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Šokoladinė bananų duona su sviestiniais trupiniais

Valentino diena, Valentino  diena... Širdelių formos saldainių dėžutės, raudoni atvirukai, pliušiniai žaislai... Knygynuose mini knygutės su romantiškos vakarienės idėjomis, bloguose keksiukai su rožiniu kremu ir pabarstukais, o kine taikoma nuolaida, jei atsivedi savo antrąją pusę. Galėtų pagaliau baigtis visa šita rožinė nesąmonė. Neromantikė aš, visai neromantikė.
O štai kalbant apie raudonus atvirukus. Po telefonų numerių krūvele, duotų man darbo metu (gi bOrmenė aš, niekur nepabėgsi) retkarčiais atkapstau raudoną atviruką su širdelėmis, padovanotą man, kai buvau dešimties. Šypsausi, gera. Kai kurie mažmožiai moka pradžiuginti net ir praėjus dešimtmečiui. Gal, visgi, šiek tiek romantikė.

Bananai + šokoladas = vienas tobuliausių derinių. Šokoladinė bananų duona šaltą žiemos vakarą – nepamainomas gėris. O jei dar su sviestiniais trupiniais ir paskrudusiais riešutais...
Idėją ir trupinių receptą ėmiau iš Bayaderka blogo. Trupiniai išėjo saldoki, labai sviestiniai ir gardžiai riešutiniai. Patiko.
Duonelės receptą ėmiau iš čia. Iš ėsmės duona gavosi skani, ypač kai atvėso – ne per saldi, pakankamai šokoladinė, bet ne karti, soti ir tiesiog satisfying. Bet gamindama pyragą laukiau drėgno, minkšto, labai aromatingo ir labai bananinio. Nea, šitas ne toks. Norėdami tokio dėkite daugiau bananų ir daug mažiau miltų.
Ėmiau pusę kiekio duonelės ingredientų ir visą kiekį trupinių. Kepiau standartinėje kekso formoje.


Šokoladinė bananų duona su sviestiniais trupiniais
8 riekelės (standartinė kekso forma)
idėja ir trupiniai iš čia
duonelė iš čia

115g miltų
15g kakavos (1/8 puodelio)
1 kiaušinis
100g cukraus (1/2 puodelio) – dedu apie 60g
55g sviesto/margarino
1,5-2 sunokę bananai
50g šokolado (dedu apie 100g pieniško)
½ a.š. kepimo miltelių

50g tikro sviesto
2 kupini šaukštai miltų
1 šaukštas cukraus
2 šaukštai sukapotų graikinių riešutų (tinka ir kitokie)

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Bananus sutrinikite šakute. Sviestą ištirpinkite ir, šiek tiek atvėsinę, išplakite su kiaušiniu iki purios masės. Pusę šokolado ištirpinkite karšto vandens vonelėje, kitą pusę supjaustykite. Į sviestą su kiaušiniu, vis maišydami, suberkite cukrų. Sudėkite bananus, pravėsusį ištirpintą šokoladą ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei kakava, įsijokite į tešlą. Pabaigoje įmaišykite sukapotą šokoladą. Tešlą sudėkite į formą.
Trupiniams šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite miltus bei cukrų ir kapokite iki stambių gabalėlių. Tada trinkite trupinius tarp pirštų (neminkykite), kol taps smėlinės konsistencijos. Įmaišykite riešutus.
Trupinius tolygiai užberkite ant tešlos, siųskite į orkaitę maždaug 40min. Jei trupinukai įrus anksčiau, uždenkite folija ir kepkite iki „sauso pagaliuko“.
Skanaus!

1 komentaras:

  1. Ta diena man su raudona spalva seniai nesiasocijuoja. Gal nebent su raudona apšalusia rože, kurią mieliausias vis tiek partemps, kad ir sakau, jog 3 šokoladai kepiniams už tą pačią kainą labiau patiktų :]]

    Aš iš bananų a la keksą esu tik kartą kepusi ir irgi laukiu to tobulo drėgno recepto, nes sausi nelabai man irgi... Na bet prie arbatos viskas sueina :]

    AtsakytiPanaikinti