2011 m. kovo 9 d., trečiadienis

Purūs bananiniai blyneliai su cinamonu

Dažnai atsimenu tą jaukią kavinukę Škotijos kalnuose. Tik įsivaizduokite: nesibaigiantis kelias tarp nuostabiausių kalnų. Apsisukantys automobilio ratai savo ritmu palaiko Mamontovą. Nespėjame žvalgytis – kalnai milžiniški ir nesibaigiantys. Kelias aukštyn, kelias žemyn, staigiai į kairę ir vėl žemyn. Visur gaivi žaluma, o joje, lyg netsargiu teptuko prisilietimu nubraižytos mažos baltos skruzdelaitės – jų tūkstančiai. Begalė saulutėje besišildančių nerūpestingų baltagarbanių avikių. Tikrai taip – ne šiaip sau Škotija vadinama avių šalimi. Ir visai netikėtai iš dešinės išnyra senamadiško stiliaus pastatėlis su staliukais lauke ir grybais, augančiais po jais. Užėję į vidų pamatome, jog čia verda gyvenimas – iš kairės staliukai ir nuolatiniai svečiai bei turistai, užklydę netyčia, kaip ir mes. Palei sieną sustatyti kulinariniai suvenyrai – aliejus, knygelės, medus, uogienės ir padažai. Iš dešinės pastato pusės – tikras muziejus – megztiniai, kaklaraiščiai, kojinės, kepurės – viskas padaryta iš avių kailio. Beveik viskas – škotiško arba norvegiško rašto. Brangūs ir nuostabiai gražūs rankų darbo gaminiai. O toliau – suvenyrai – puodeliai, vazos, statulėlės, šlepetės (labiau dekoratyvinės), atvirukai, knygelės, taupyklės – ir viskas, VISKAS su avių atvaizdu. Taip, jie tikrai myli avis.


Kodėl dabar atsiminiau tą vietą? Dėl blyno. Dėl to vieno milžiniško, storo ir pūraus amerikietiško stiliaus pancake‘o, su sviesto gabaliuku ant viršaus ir puslitriu klevų sirupo. Jis mane pakerėjo. Pagrobė mano širdį ir nė neketina jos grąžinti. Ir prisipažinsiu, nebandžiau tokių gamintis namie. Nenoriu griauti tų nuostabių prisiminimų žinojimu, jog bet kokiu metu, vos tik užsinorėjusi, galiu pasigaminti jį namuose. Tegul taip ir lieka – kaskart, paragavusi pūrių blynelių su klevų sirupu mintimis nukeliausiu į tą jaukią kavinukę avių krašte.

Per kelis paskutinius metus pasidarė baisiai madinga gaminti duoneles, tartas, blynelius, džemus su bananais. Ir nieko keista – jie nesultingi, aromatingi, sotūs. Puikiai tinka kepiniams. Be to, tai puikus pernokusių bananų sunaudojimo būdas.
Kepdama šitus blynelius žinojau, jog išeis puikiai. Na negali banano sąjunga su cinamonu būti nevykusi. Jaudinausi tik dėl vieno – ar jie bus purūs - bananai gerokai „apsunkina“ tešlą. Blyneliai išėjo nuostabūs – purūs, minkšti ir drėgni. Be to, labai sotūs, nors ir be riebalų. Beveik.
Iš originalaus recepto paėmiau tik idėją – proporcijos ir kiekiai mano. Išėjo, kaip ir buvo norėta, ne klasikiniai ovalo formos blyneliai, kepti aliejuje, o amerikietiško stiliaus apskriti blynai lygutėliu paviršiumi, kepti be jokių riebalų.

Purūs bananiniai blyneliai su cinamonu
3 didelės porcijos – 9 blyneliai
šaltinis - čia

2 dideli sunokę bananai
2 vidutinio dydžio kiaušiniai
110g miltų
30-40g cukraus (nebus labai saldu)
50g pieno + 130g jogurto (arba 180g kefyro/pasukų/skysto jogurto)
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
1 v.š. tirpinto sviesto
žiupsnelis druskos

2 bananai
karamelinis padažas/klevų sirupas arba cukraus pudra su cinamonu

Bananaus sutrinkite iki vientisos masės. Kiaušinius su cukrumi išplakite labai gerai (iki putų). Įmaišykite atvėsintą sviestą, druską, pieną ir jogurtą. Į kitą dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Supilkite skystą masę ir atsargiai sumaišykite. Įmaišykite bananus, per daug nekratydami tešlos.
Nedidelę keptuvę įkaitinkite ant mažos ugnies. Pilkite maždaug samtį tešlos, paskleisdami ją, kad išeitų apskritimas. Blyneliai turi būti gana stori. Kantriai laukite, kol viršuje ims rodytis skylutės. Apverskite ir kepkite dar apie minutę. Svarbiausia – maža ugnis ir kantrybė.
Blynelius tiekite su banano griežinėliais ir sirupu/padažu arba apibarstę cukraus pudros ir cinamono mišiniu.
Skanaus!


9 komentarai:

  1. Kaip jie skaniai atrodo ! Papirko ir jau ši mintis atkeliavo į mano gaminių eilę :).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš net nežinau kodėl, bet tas Škotijos kraštovaizdis mane "veža". Dar labai labai patinka Anglijos kaimeliai. Laukiu vasaros, kai galėsiu vėl pasimėgaut:)))
    O blyneliai tai tobulai tobuli:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. skaniosdienos, tikiuosi, patiks, kai blyneliai sulauks savo eilės ;)

    Ineta, visai pamiršau įdėti porą nuotraukų iš tos kelionės!! Rytoj įdėsiu. O tie Anglijos kraštovaizdžiai tikrai nuostabūs. Kaip iš kokio filmo
    Ir, ačiū :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuotraukos galutinai mane pribaigė:D Noriu atostogųųų... noriu teeen!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ineta, pasidalink įspūdžiais, kai sulauksi atostogų ;) Bet sakau nuoširdžiai - Škotiją bent kartą gyvenime reikia pamatyti. Nenusakoma atgaiva sielai ir kūnui :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai gražiai aprašei ir Škotijos kraštovaizdį, ir kavinukės atradimą... Myliu Škotiją, ji tokia paslaptinga ir labai ypatinga... Manoji panaši kelionė asocijuojasi su be galo skaniais scone'ais su lašiša :)
    Ir blynai puikūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bulve, ačiū! Smagu žinoti, kad nesu vienintėlė, turinti tokių atsiminimų :)
    Ir dar kartą ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O aš atėjau blynų... Jau kelintą kartą ateinu, pažiūriu, pažiūriu, pakraipau galvą - kaip žmonėms tokie puikūs ir pavyksta? Na tokie tobulai įrudę ir neriebūs :)
    Tikrai žinau, kad labai skanūs. Nes na negali būt kitaip, nuotraukos sako :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jurgita, džiaugiuosi, kad užsuki. Ir ačiū už gražius žodžius :)
    Ogi beje, išduosiu paslaptį - suradau dar šaunesnius nei šitie. Kol kas, deja, niekaip nenori gražiai pozuoti, bet ateis ir jų eilė :)

    AtsakytiPanaikinti